Ленено семе


28 Април 2016, Четвъртък


В превод от латински лен означава „най-полезното“. И това не е случайно.


Семената на лена са източник на пълноценни белтъчини, витамини, растителни влакна и микроелементи. Благодарение на своя състав те се смятат за продукт, който укрепва целия организъм. Още от най-дълбока древност от тях е получавано масло, което се използвало както за храна, така и с лечебни цели.
В народната медицина те се прилагат при гастрит, язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, като отхрачващо средство при кашлица, при колит, при запек.
Те се използват и за отслабване и пречистване на организма. Използват се и при сърдечносъдови заболявания, за повишаване на имунитета, при бъбречни заболявания, ревматизъм, подагра и захарен диабет.

Намират приложение цели или в смлян вид, а също и приготвени като настойки и отвара.
В състава им влизат Омега 3 и 6, както и витамините А и Е, които оказват благотворно влияние върху кожата, зрението и състоянието на косата.
Начин на приложение: 1 чаша студено пресовано слънчогледово олио се смесва със 100 г смлени на брашно семена от лен. Оставя се да престои в продължение на 7 дни и се употребява за 10 дни по 1 с.л. половин час преди хранене.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки