Лечение на остеохондроза с нетрадиционни методи и средства


28 Април 2016, Четвъртък


Помагат масажът и специална диета


Когато често се събуждаме посред нощ или рано сутрин с шум и звънене в главата, изпитвайки болки в плещите; когато искаме да си вдигнем ръцете, когато усещаме периодично слабост в китките или в крайните фаланги на кутрето или безименния пръст – значи, че сме попаднали в плен на остеохондроза на шийния и гръдния отдел на гръбначния стълб.

Продължителното статично натоварване със задържане на главата в една и съща поза, а също и неудобното положение водят до дегенеративно-дистрофично изменение в междупрешленните дискове и развитието впоследствие на това заболяване. То се среща често при фризьори, програмисти, учители, шофьори и т.н.
Тъй като шийният отдел на гръбначния стълб е малък като обем, дори и кратко натоварване на неговите костни структури може да доведе до притискането на кръвоносните съдове и нерви, разположени в него, и респективно – до нарушаване на кръвоснабдяването на мозъка.

Ако заболяването не се лекува, то ще прогресира. А постоянният недостиг на кислород в мозъчните клетки може да доведе до бързо влошаване на мозъчните функции и паметта и дори до слабоумие. Кръвното налягане ще почне да скача, възможно е и възникването на инсулт. Остеохондрозата може също така да предизвика болки в областта на сърцето, а дори при отсъствието на сърдечносъдови заболявания, това може да стане критично и да доведе до инфаркт на миокарда.
Освен медикаментозната терапия, която по правило се прилага само в моменти на обостряне на състоянието с цел да се потиснат болезнените пристъпи и да се премахне възпалението, много полезна е и физиотерапията.

Въздействието на магнитното поле дава възможност да се нормализира кръвоснабдяването на главния мозък и да се ликвидира кислородният глад. Най-важното е, че магнитотерапията помага да се преустанови по-нататъшното разрушаване на прешленовите дискове и дори да се възстанови напълно увредената мозъчна функция.
Но помощ при това заболяване идва и лечебната гимнастика. Упражненията трябва да се изпълняват бавно и без резки движения. Прекрасно влияние оказва и масажът.

Нужно е също така да се засили и нормализира обмяната на веществата. Сутрин е добре да се изпива една чаша изворна вода. Като алтернатива може да се използва замразена за 3 часа в хладилната камера в пластмасово шише чешмяна вода, която се изважда при появата на първите признаци за образуване на лед. Незамръзналата напълно вода се прелива в друга бутилка и се оставя отново в камерата за 8 часа, докато не се втвърди 2/3 от количеството й. След това ледът се разбива и се използва утаилата се чиста вода.

Много добре ще е преди приема й да се изяде ½ ч.л. мед. След 30-40 минути може да се изяде една ябълка, която като четка ще изчисти целия храносмилателен тракт. После може да се похапне овесена каша без масло, сол и захар, но с добавени към нея стафиди, сушени сини сливи или кайсии, орехови ядки. Допустимо е да се овкуси и с извара и да се изпие чаша айран. В никакъв случай не трябва да се пие подсладен чай или кафе.
Необходимо е в продължение на 2-3 седмици да се приема ежедневно отвара или настойка от билки, способстващи за извеждането на солите от организма. Може да се смесят например равни части корени на глухарче, семена от копър, листа от горска ягода и мента.

Взимат се 2 с.л. и се кипват за 3 минути в 300 мл вряла вода. Запарва се за 2 часа и се пие по 1/3 чаша преди хранене. Процедурата се прави в течение на 3 седмици, като след една седмица почивка се повтаря. Добре е тази терапия да се прави през есента или пролетта.
Много помага и самомасажът. Страдащият трябва, доколкото може да стигне, да масажира, желателно е по-силно, задната повърхност на шията си. Ефективен начин е и да се допре с гърба до рамката на вратата, като ръбът на касата трябва да попада между гръбначния стълб и лопатките. Следва енергичен масаж, като се започва с 1-2 минути и се стигне до продължителност 10-12 минути – наляво-надясно и нагоре-надолу. Движенията следва да се извършват ритмично – около 60 в минута. 
Не трябва да забравяме, че стареенето започва от гръбначния стълб!


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки