В отговор на вашите въпроси


28 Април 2016, Четвъртък


Преди време се почувствах зле и помислих, че съм болна от грип. Но лекарят ми каза, че това е по-скоро в резултат на хронична умора.



Нима това може да се нарече заболяване? И може ли да се преодолее с билки?
Геновева Ракитина,
София

Синдромът на хроничната умора действително в началото протича като грип. Само че симптомите се запазват много месеци подред. Често се наблюдават болки в мускулите, уморяемост, безсъние, раздразнителност, намаляване на концентрацията и вниманието, увеличаване на лимфните възли и се поддържа субфебрилна температура (37,1-38,6 градуса).

Основното при това заболяване е немотивираната емоционална и физическа умора, която продължава поне половин година, независимо от лечението и почивката. Американската преса илюстрира този синдром със снимка на домакиня, заспала в креслото редом до прахосмукачката по време на чистене.
Главната триада от симптомите е съставена от изтощаване на нервната, ендокринната и имунната система. При това заболяване организмът е нападнат от няколко вируса, но влияние оказват и хроничният стрес, екологичното замърсяване (с тежки метали, пестициди, хербициди), недостатъчното хранене или лошото усвояване на храната, недостатъчно добра работа на надбъбречните жлези, нервни неразположения, депресия, неврастения и пр.

Според друга теория, Синдромът на хроничната умора е вследствие на нарушения в синхронизацията на биоритмите или десинхронизацията, възникваща при преход от остро заболяване към хроничната му фаза и обратно. 
Казано по-просто, той се появява при хронициране на всякакво остро заболяване – бронхит, гастрит, тиреоид и т.н.
През 1998 г. названието на заболяването бе преименувано на Синдром на хроничната умора и имунна дисфункция, т.е. бе признато, че в основата му лежат имунни нарушения.

В съответствие с това бяха изолирани 9 симптома: повишаване на температурата до 38 градуса; увеличение и болезненост в някои лимфни възли; възпаления на дихателната система (фарингит); обща мускулна слабост; болезненост на гръдната мускулатура; мигриращи болки в ставите; главоболие; разстройство на съня; намаляване на паметта, интелекта, вниманието, депресия.
Обичайно лечението на този синдром включва в себе си борба с инфекцията с помощта на антибиотици, използване на антидепресанти, прием на витамини (особено на витамин С), предписване на биодобавки (коензим Q) и пр.

Назначаването на тонизиращи лечебни растения при това заболяване е груба грешка. В случая те изтощават резервите на организма и възпрепятстват неговите функции. По-добре е на първо време да се използват общоукрепващи и успокояващи билки. В частност се препоръчват етерично-маслени растения: аир, розмарин, босилек, девисил, лавандула, мащерка и др.
Рецепта 1: Приготвя се настойка, като се взимат по 1 ч.л. босилек, лавандула, розмарин, маточина и бял равнец. Билките се заливат с 1 л гореща вода и се оставят да престоят една нощ. На сутринта се прецеждат и се пие по ½ чаша 3 пъти на ден преди хранене.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки