Бургас се оказа най-добрия град за... презастрояване


Бургас се оказа най-добрия град за... презастрояване
Буквално на два метра разстояние до кооперацията, оформена от блоковете 86, 87 и 88 в бургаския жк „Славейков“, се строи нов многоетажен билдинг
22 Април 2016, Петък


Фирма на съпруга на зам.-кмет на морския град е замесена в строежа на скандална сграда, която ще закрие слънцето на живеещи в една кооперация

Автор: Георги Ваташки Снимки: Авторът

Поход срещу бетонирането и презастрояването на големите градове бе едно от обещанията, с които ГЕРБ някога дойде на власт. Седем години и два мандата по-късно ситуацията не само не се е променила, а даже се влошила. В града - витрина на управляващата партия – Бургас, тя даже придобива направо абсурден характер.

Масовото хаотично застрояване на морския град, започнало още при червения кмет Йоан Костадинов, продължи с пълна сила при сегашния градоначалник от ГЕРБ Димитър Николов,  който управлява Бургас вече трети мандат. Множеството му обещания и заявени намерения за спиране на строителството в жилищните квартали се оказаха поредните му празнословия. Вместо комплексите да се благоустрояват с паркинги, детски площадки и зелени площи, в тях куриозно никнат многоетажни кооперации.

Те се роят като гъби буквално една до друга на всяко намерено свободно местенце и понякога  обитателите им волю-неволю си надничат едни други в терасите и прозорците. Такъв е случаят с блоковете 86, 87 и 88 в бургаския комплекс „Славейков", слели се в една обща П-образна кооперация. Само след няколко месеца живущите там може повече да не видят слънчевата светлина през прозорците си.

Причината е, че в зад-блоковото пространство, буквално на два метра разстояние от входовете, ще се издига нов луксозен билдинг на няколко нива. Най-високото ще е 18 м, а най-ниското - 12 м. Хипермодерната сграда ще затапи напълно въпросните блокове, затваряйки досегашното П-образно пространство в един своеобразен правоъгълник.
Плътните ламаринени платна, ограждащи строежа, са поставени точно пред гаражите на живущите в съседните блокове и те не могат да ги ползват.

Отделно, под модерната сграда се предвижда и строеж на подземен паркинг,  макар да се знае, че под терена минава цяла подземна река. В резултат на изграждането на това съоръжение по фасадата на  съществуващите кооперации вече са се появили дълбоки пукнатини, които проникват и в самите апартаменти.
В Подробния устройствен план (ПУП) съществува посочена улица, но в действителност на нейното място има кафене. И ако, недай си Боже, възникне пожар или се наложи да се вика „Бърза помощ“, специализираните коли няма откъде да стигнат до адреса.
Липсата на въпросната улица е констатирана и при проверка на Службата за пожарна безопасност, извършена през юли миналата година.

„Решението за застрояване е недопустимо и несъoбразено с всякакви технически и екологични норми. Така се уврежда здравето на децата ни. Хората от първите етажи никога повече няма да видят слънчева светлина“ - изплака пред екип на „Десант“ Мария Петрова, председател на сдружението „Инициатива Бургас“, което обединява живущите в блоковете 86, 87 и 88.
Сагата със скандалния строеж започва в далечната 2008 г., когато обитателите им са заблудени от общинските чиновници да се съгласят на промяна на ПУП на терена пред техните жилища. Според нея ще се строят по две крила на калканите, които ще са свързани с едноетажна постройка, предвидена за търговски обекти.

Само година по-късно тихомълком е направена нова промяна на ПУП, която предвижда застрояване и над магазините на 18 м височина. Поправката е одобрена от тогавашния заместник-кмет по строителство в Община Бургас Костадин Марков, за чиито далавери и схеми с обществени поръчки „Десант“ е писал неведнъж.
Мария и нейните съседи започват съдебна битка, като внасят жалба за спиране на проекта в Бургаския районен съд. Първият съдия, на когото се пада делото, си прави отвод.

Вторият, който поема случая, е небезизвестният Атанас Вълков. Името му нашумя със скандал за фалшив нотариален акт, с който стана собственик на апетитен парцел на брега на морето. Той издава абсурдна присъда, според която отстоянията между бъдещото здание и блоковете 86, 87 и 88 са напълно спазени и няма повод за дело.
След този случай плановете за строеж замират за няколко години – до февруари 2016 г. Тогава зад домовете на Мария Петрова и съседите й изникват метални заграждения, фургон, строителни материали. Дърветата започват да се изсичат едно по едно... И до момента няма поставена табела с информация за обект, възложител, изпълнител и всички останали атрибути, изискуеми от ЗУТ.

Този пропуск съвсем не е случаен.
„След дълги бюрократични разтакавания успяхме в края на февруари да се снабдим с протокол от местния клон на EVN, в който бе посочена фирмата строител. Това е „Балканбилдинг” ЕООД. Според Търговския регистър неин управител е съпругата на заместник-кмета по финансите в Община Бургас Красимир Стойчев – Валя Стойчева“, разказва председателката на „Инициатива Бургас“.

От бургаската общинска администрация отричат това и твърдят, че изпълнител и инвеститор на обекта е компанията „Елит билдинг инвест“, която е собственост на Николай Николов. Бърза проверка на „Десант“ в Търговския регистър обаче показва, че тази фирма е регистрирана в началото на месец март тази година, след като за случая се разшумя в медиите.
Живущите са твърдо решени да се борят срещу поредното недоразумение в презастрояването на града. Те пишат жалби и готвят протести. Но дали разумът на управляващите морския град ще надделее, е много съмнително.


В резултат от изграждането на подземен паркинг върху река, минаваща под основите му, по съществуващите сгради вече са се появили опасни пукнатини

В категории: Бургас , Горещи новини

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
Alex
09.08.2016 21:19:39
0
0
That hits the target dead cetern! Great answer! http://mczsogapmbu.com [url=http://scbgpufvpfq.com]scbgpufvpfq[/url] [link=http://durnqgd.com]durnqgd[/link]
4
Jalia
09.08.2016 13:41:43
0
0
It's a pleasure to find such <a href="http://cahujvxau.com">raniatolity</a> in an answer. Welcome to the debate.
3
Vlora
08.08.2016 19:49:58
0
0
I cannot tell a lie, that really hedlep. http://vrvxpo.com [url=http://xwyjaadyt.com]xwyjaadyt[/url] [link=http://xnntaexuld.com]xnntaexuld[/link]
2
Vinny
08.08.2016 05:06:48
0
0
I <a href="http://snnfem.com">appcariete</a> you taking to time to contribute That's very helpful.
1
Bobbie
07.08.2016 21:32:56
0
0
Hello Mike I root my evo 3d with the htc file but everytime that I install the viper room on it my wifi coneoctinn and my 4g connection doesnt work and also my camera in 3D mode do you Know whats the problem or how can I fixed. Please any comments or help
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки