Шеф от Министерство на отбраната се приземи в прокуратурата


Шеф от Министерство на отбраната се приземи в прокуратурата
Венислав Цанов
22 Април 2016, Петък


Венислав Цанов управлява тузарско „Бентли” за четвърт милион и обществени поръчки за стотици милиони

Автор: Анна Александрова

Военноокръжна прокуратура – София привлече като обвиняем Венислав Цанов – директор на дирекция „Инвестиции в отбраната“ (вече „Отбранителна аквизиция“) във Военното министерство за престъпление по служба, от което са настъпили вредни последици за институцията в размер на 259 773,78 лв. Според държавното обвинение случаят е особено тежък и представлява престъпление по чл. 282 от Наказателния кодекс.

От лаконичната информация на Военната прокуратура става ясно, че в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение и възложител на обществена поръчка с предмет „Сключване на рамково споразумение за доставка на облекло за военнослужещи“, Венислав Цанов не е изпълнил служебните си задължения. Вместо да сключи договор с търговското дружество, предложило най-ниска цена, Министерство на отбраната, в лицето на директора на „Инвестиции в отбраната”, е сключило договор с друго дружество, от което за министерството е настъпила вреда за над четвърт милион лева.

Цанов е с мярка за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на 5000 лв., а разследването по делото продължава. Всъщност и подсъдимият продължава да е директор на най-новата мегадирекция в МО, макар и в неплатен отпуск.

Отговорност по допирателната

Безспорно въпросната сума не е малка щета дори за Военното министерство, което иначе усвоява над един милиард лева годишен бюджет. В същото време, поне на този етап, обвиненията срещу Венислав Цанов са повече от скромни на фона на обществените поръчки за стотици милиони, които той лично управлява или – което е по-точно – управляваше до неотдавна.

Факт е, че още на 15 март военният министър Николай Ненчев обяви, че е изпратил господина в дългосрочен отпуск, докато Военната прокуратура провери сигналите за скандал с доставка на парашути за Специалните части на армията. От което се вижда, че съмненията за корупционни действия от страна на Венислав Цанов, към които прокуратурата проявява интерес, са най-малко две. При това в скандала с парашутите сумата е далеч по-кръгла – някъде около 9 милиона, а е замесена и германска фирма, което предполага далеч по-гръмък скандал.

Сагата с парашутите датира отпреди 2 години, когато МО сключи рамково споразумение с българо-немската фирма „Параплекс-Брюгеман" за доставка на устройствата за меко приземяване.
Междувременно Пентагонът обяви, че дарява на Българската армия 400 супермодерни парашута за 6 млн. долара, което автоматично обезмисли придобиването на немските.

Още повече, че след проверка се оказа, че те не отговарят на редица изисквания на Специалните сили и освен това не се използват в нито една армия от НАТО. Стана ясно, че никой нито е виждал, нито е изпробвал парашутите на „Брюгеман", които впрочем се шият в пловдивското село Баня и са спечелили търга на МО с почти два пъти по-ниска цена от втория в класирането.
Въпреки това, дни след като контрактът с „Параплекс-Брюгеман" е прекратен, МО сключва договор за доставка на част от предвидените немски парашути. Предполага се, че зад тази акция стои Венислав Цанов. Доставените парашути бяха изпратени за изпитания в бригадата „Специални сили”, след което се оказа, че проявяват редица дефекти.

Властта често развращава

Казано в скоби, в някои медийни публикации Венислав Цанов е наричан „военният Пеевски”, при това не заради евентуална физическа прилика с лицето на модела „Кой”, а заради неформалната му власт – както върху всички обществени поръчки в армията, така и върху министър Николай Ненчев.

Твърди се, че той има едно безценно качество – добре разнася куфарчета с комисиони за попълване на партийни касички, а още по-добре умее да попълва собствените си банкови сметки. Публична тайна е, че до отстраняването си от длъжност Цанов пристигаше на работа в МО с тежкарско лично „Бентли”, в което е забелязван и министърът на отбраната Николай Ненчев заедно с началничката на кабинета си – актрисата Валерия Кардашевска, спрягана за особено близка до сърцето на Ненчев.

Прочее, твърди се, че в ДАНС разполагат с надлежни донесения, че до отстраняването си от длъжност Цанов е „спускал” задачите за нагласянето на обществените поръчки и търгове на секретаря Добромир Тотев, който съвместно с Валерия Кардашевска изнамира експерти и съставя комисии, които да узаконят безобразията. Както и че Венислав Цанов и Валерия Кардашевска са автори на поправката в Устройствения правилник на МО, довела до събирането под една „шапка” – тази на Цанов – на двете основни дирекции – „Инфраструктура на отбраната” (която отговаря за имотите на армията) и „Отбранителна аквизиция” (там са обществените поръчки).

И като заговорихме за обществени поръчки, нека припомним онези, които бяха спрени от военния министър без излишни обяснения, но видимо заради наличието на съмнения за нередности. На 7 март, седмица преди изпращането на Венислав Цанов в неплатен отпуск, Николай Ненчев прекрати две от най-големите от тях – за купуването на нови бронирани машини за Сухопътни войски и Военна полиция на обща стойност над 50 млн. лева. Причината, най-общо казано, е в съмненията, че победителите в тези конкурси са предизвестени. По това време вече се говореше, че всички обществени поръчки на Министерството на отбраната са обект на проверка от Военна прокуратура.

Така би постъпил и Пилат Понтийски

На 17 март, дни след отстраняването на Венислав Цанов, министърът на отбраната обяви, че спира и поръчката за храна и напитки за армията с прогнозна стойност близо 26 млн. лева без ДДС.
Ненчев може и да е служил като трудовак (което е факт), но е юрист с немалък опит и познанията му в сферата на правото определено покриват целия периметър на спасяване на собствената кожа.

В случая с прекратяването на поредните обществени поръчки той направи изявление по принцип, което не е нищо повече от измиване на ръцете в стила на Пилат Понтийски. Ненчев съобщи, че е поискал и получил съгласие от Сметната палата да направят пълна и обстоятелствена проверка на всички обществени поръчки на Военното министерство.
Ако не сте забравили – за всички тях от години отговаря човекът с бентлито – Венислав Цанов. По чийто адрес, несъмнено, бе и декларацията на военния министър, че ще бъде абсолютно безкомпромисен и при всяка сянка на съмнение ще спира поръчки.
Дали всъщност има съмнения? И умее ли „шапката” да се дистанцира от ръцете си – дясна или лява, ако някоя от тях бърка в кацата с меда, без да се съобразява със сигналите от главния мозък?

На тези въпроси още преди време отговори лично Бойко Борисов:
„Самият Ненчев спря няколко, и то много големи обществени поръчки, за които имаше съмнения. Твърдя, че всяко едно от нещата, които министърът е направил, го е консултирал с мен. Имаме прекрасна комуникация”.
След което на 30 март правителството му одобри три военни сделки – за купуване на нов тип боен самолет, два патрулни кораба и двигатели за изтребителите МиГ 29. Трите ще излязат общо над 3 млрд. лева и ще се плащат разсрочено през следващите най-малко 5 години, а освен това ще бъдат одобрявани от Народното събрание, тъй като стойността на всеки от проектите надвишава 100 милиона лева.

В резюме: говорихме за обществени поръчки, започващи от четвърт милион лева, та чак до 3 милиарда лева. Както и за шапката на едни цивилни бомбета във Военното министерство, в чиято длъжностна характеристика влиза разпределянето на дажбите на обществените поръчки. По-странно, но не непременно алогично стечение на обстоятелствата, „шапката” Венислав Цанов е разследван за някакви си 259 773,78 лева. Толкова вероятно струва и бентлито, в което се вози, независимо на чие име се води.
Това разследване на Военна прокуратура е малка нишка от кълбото, намотано от Цанов. Поради което можем да говорим за едно добро начало, ако се стигне до размотаване на цялата топка. В противен случай нещата просто нямат смисъл, дори и да са планирани като потенциално добър кризисен пиар.


Николай Ненчев Бентлито, в което се вози Цанов, вероятно струва колкото парите, за които е разследван

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки