Граждански бунт срещу монопола и олигархията


Граждански бунт срещу монопола и олигархията
Над 250 собственици на ракиени казани блокираха ГКПП „Капитан Андреево“, издигайки плакати против монопола на олигарсите в бранша
22 Април 2016, Петък


Стотици производители на домашна ракия и собственици на казани блокираха гранични пунк-тове и пътища в протест срещу лобисткия закон

Автор: Десант

Над хиляда производители на домашна ракия и собственици на казани обявиха гражданско неподчинение, като блокираха на 19 април гранични пунктове с Турция и Румъния и важни пътни артерии. Стотици протестиращи от Пловдив, Хасково, Свиленград, Враца и Русе затвориха за няколко часа движението през ГКПП „Дунав мост“ и ГКПП „Капитан Андреево“, както и международния път Е-79 на входа на Враца.

Те издигнаха плакати с надписи „Ракията стои над политиката“, „Спрете нелегалните спиртоварни“, „Оставете регистрираните казани“ и „Не убивайте българските традици“. Протестиращите настояват за отмяна на лобисткия закон, прокаран в Народното събрание през ноември 2015 г. в полза на монополистите в бранша. Новата нормативна уредба на практика цели хората да нямат право да варят ракия за собствени нужди, а да бъдат принудени да купуват спиртни напитки само от фирмите на олигарсите като Винпром „Пещера“.

„Цялата ни дейност е уредена по европейски – бяхме законни и лицензирани. Сега изведнъж вече сме извън закона. Как ще връщаме заемите към банките? Ще се наложи да уволняваме и хората, които работят при нас“, възмущават се ракиджиите. Те са категорични, че ограниченията ще доведат до увеличаване на работещите в сивия сектор и на броя на нелегалните и самоделни казани, които всъщност произвеждат фалшивия алкохол. Искането им е управляващите от ГЕРБ да допуснат за разглеждане внесения от „Национален фронт за спасение на България“ проект за отмяна на скандалните поправки в Закона за акцизите и данъчните складове.

Припомняме, че те предвиждат за малки обекти за дестилация вече да се приемат казани за ракия с обща вместимост до 500 литра, а не до 1000, както беше до момента, което автоматично удвоява данъка им на хектолитър чист алкохол. Освен това, варенето на алкохолната напитка вече е позволено само от 1 юли до 31 декември.
Заради приетите промени над 1500 семейства в страната ще останат без поминък, а това ще повлече негативни последствия и за дребните производители на грозде. Досега те продаваха своята продукция главно на собственици на ракиени казани, а от тази година властта ги принуждава да дават стоката си на големите винпроми. Само че в повечето случаи те разполагат със свои собствени лозови масиви.

„По логика на властта, утре ще излезе някой собственик на консервен завод и ще каже: „Край, никой няма да си прави компотите вкъщи, няма да си правите домашна лютеница, защото трябва да купувате нашата“. Видя се, че в тази държава по нормален път не можеш да си извоюваш нищо, затова сме решили да вземаме крайни мерки. Защото от това зависи нашият живот и нашето бъдеще. Ние няма как да си издържаме семействата“, заяви Георги Георгиев от Каварна – един от водачите на протеста. Той бе категоричен, че ощетените от новите правила ще продължат периодично да блокират пътища, докато исканията им не бъдат чути от властта и не бъдат отменени позорните законови промени.

„Ние не сме престъпници. Регистрирани сме и работим по всички български закони. Плащаме си данъците. Така че сме коректни, а работещите в сивия сектор са скрити – да отидат и да ги намерят. Този закон защитава големите предприятия за производство на алкохол, а не дребния и среден бизнес“, се казва в обща декларация на собственици на казани, която бе обявена след края на гражданското неподчинение.

Решението за блокирането на граничните пунктове и пътни артерии е взето от казанджиите, след като никой от кабинета не се вслуша в техните искания, обявени преди две седмици на голям протест пред Народното събрание. В него взеха участие близо 2000 души. Той бе организиран от Национално сдружение „Българска домашна ракия“. Проявата бе подкрепена от депутатите на НФСБ, начело с лидера на формацията и председател на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов.
Десант


Стотици техни колеги от Русе и Враца също се присъединиха към гражданското неподчинение, като затвориха за няколко часа международния път Е-79

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки