Патриотите почетоха 140 години от Априлската епопея


Патриотите почетоха 140  години от Априлската епопея
Десетки родолюбци от НФСБ и представители на телевизия СКАТ в София почетоха светлият юбилей
22 Април 2016, Петък


Членове и симпатизанти на НФСБ в София се преклониха пред паметника на Георги Бенковски в столицата

Автор: Десант

Десетки родолюбци от „Национален фронт за спасение на България“ и журналисти от телевизия СКАТ отбелязаха на 20 април в София 140 години от избухването на Априлското въстание.
Патриотите почетоха героите от славната епопея, като поднесоха венци и цветя на паметника на легендарния апостол и войвода на Хвърковатата чета Георги Бенковски в столичната Борисова градина.
На поклонението присъстваха заместник-председателят на НФСБ Данчо Хаджиев, членовете на Националния политически съвет Мария Цветкова и Силвия Трендафилова, регионалният координатор за София-град Стоян Стоянов, членове и симпатизанти на партията на СКАТ, както и десетки жители на столицата.

„Ние всички сме горди с тези „луди глави“ като Георги Бенковски и още хиляди знайни и незнайни обикновени българи, които са обърнали гръб на робския живот под ярема на султана и са тръгнали на бунт за свободата на своите сънародници. Поклон пред тези български светци, които са дали живота си за да я има България. Трябва да почерпим сили от светлия им пример, от гордостта и самочувствието им и да поискаме и ние да сме такива. Това е целта, която сме си определили в Националния фронт”, заяви Данчо Хаджиев.

Той добави, че Априлската епопея е символ на борбата за човешко и национално достойнство на нашия народ, както и на непобедимия български дух.
„Затова не трябва да позволяваме заветите на Бенковски, Панайот Волов и Тодор Каблешков да бъдат забравени от следващите поколения, както и да не бъдат подменени техните светли идеали с внесени отвън“, отбеляза Хаджиев.
Силвия Трендафилова припомни героичната гибел на Георги Бенковски, както и неговите думи след кървавото потушаване на въстанието: „Моята цел вече е постигната. В сърцето на тирана аз отворих люта рана, която никога няма да заздравее“.

„Неговите пророчески слова се потвърдиха напълно. Без героизма и саможертвата на героите от Априлското въстание, нямаше да я има Руско-турската освободителна война, нямаше да я има нашата България днес“, отбеляза Силвия Трендафилова.
Поклонението завърши с минута мълчание в памет на загиналите за свободата на Отечеството.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки