90 плажа по Черноморието остават неохраняеми


90 плажа по Черноморието остават неохраняеми
22 Април 2016, Петък


90  са неохраняемите плажове по Черноморското ни крайбрежие малко повече от месец преди старта на активния туристически сезон.

Автор: Пламен Николов

Това са ивици, за които по една или друга причина няма проявен интерес за стопанисване на концесия или под наем.
В такава ситуация към момента са 56 пясъчните ивици по Южното Черноморие. Сред неохраняемите зони са и двата плажа, обявени за природосъобразен туризъм – „Корал” и „Иракли”.
Най-много – 22 на брой, са непожеланите в община Царево. Сред неатрактивните ивици попадат още детските лагери в Обзор, Сарафово, Аркутино, Райския залив, Поморие – север, Елените-изток, “Смриките”, “Атанасовска коса”, “Малък оазис”, “Скалите”, “Липите” и др.

Без наематели са 36 от общо 60 плажа (повече от половината) във Варненска област. От Областната управа са категорични, че въпреки многото неясноти заради променения принципал, ще положат усилия да осигурят водни спасители за най-посещаваните плажове.
14 са неохраняемите ивици в Добричка област. В най-северната част на черноморското ни крайбрежие има общо 32 годни за плажуване, като за 18 от тях има сключени договори с наематели или концесионери. За останалите липсва интерес заради късия сезон и невъзможността да бъдат възвърнати вложените средства.

Промяната на принципала и преминаването на плажовете от Министерството на регионалното развитие към това на туризма създава неясноти относно начина, по който ще бъдат стопанисвани неохраняемите плажове това лято. В туристическото ведомство нямат опит с администрирането на плажните ивици, които остават без стопани, нито пък с провеждането на търгове за отдаването им под наем или на концесия.
Най-голямата въпросителна е с осигуряването на водни спасители за най-посещаваните неохраняеми плажове.

До миналата година областните управи можеха да ползват 10 % от концесионните приходи целево за назначаване на спасители през лятото по най-популярните неатрактивни за стопанисване плажни ивици. При новите условия, не е ясно откъде областните администрации ще получат пари за осигуряване на водноспасителната дейност. Неизяснени към момента са и правомощията на областните управители. Министърът на туризма Николина Ангелкова е дала срок до края на април губернаторите на Бургас, Варна и Добрич да предложат схема за обезпечаване на водноспасителната дейност на неохраняемите морски плажове.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки