Посрещаме и този туристически сезон с недостиг на работна ръка по морето


22 Април 2016, Петък


Ненормалните пролетни горещини, на които цяла България се порадва преди седмица, изкара преждевременно доста народ по плажовете на морските ни селища.

Автор: Яна Славянска

Така покрай въздишките „Ах, люляка ми замириса“, разнасящи се край обсипаните с цвят лилав храсти, замириса и на море!
Още от началото на месеца, подобно на вълна, която заличава стъпките по пясъка, по Черноморието изчезнаха всички следи от сковалата го през зимата летаргия. Около хотели, заведения и къщи за гости кипи припряно оживление в пристягане на базата за предстоящия летен туристически сезон.

А сайтовете с обяви за работа прегряха с предложения за наемане на камериерки, бармани, готвачи, сервитьори, пикола, рецепционисти и т.н. В курортния комплекс „Дюни“ край Созопол направо набират по борсите целия си персонал – от портиерите, перачките, миячките, хладилните техници и тези по подръжка на климатиците, бояджии и т.н. до фитнес инструктурите, шофьорите, салонните управители в ресторанта и всички необходими позиции за кухненския блок.

Изискванията, както навсякъде, да доста – владеене на чужди езици (в случая немски и английски език, и познания по руски,френски или румънски), стаж по специалността, образование в сферата на туризма и пр. А обещанията срещу всичко това включват безплатен транспорт или настаняване в комплекса, безплатна храна, униформа, интернет и пералня. И заплати над средните в отрасъла.
Та като стана дума за пари, обществена тайна е, че заплащането в бранша е повече от критично – в най-общия случай се върти около 500 лева, плюс-минус стотина. Работи се почти без почивни дни и за никакъв 8-часов работен ден не може да става дума. С придвижването до местоработата и обратно – ето че повечето от половината денонощие изтича на ползу роди, пардон – на ползу обслужване на курортистите.

А те тази година, според всички прогнози, ще бъдат доста повече от миналото лято. Най-вече заради влошения туристически климат у съседните ни Турция и Гърция, които доскоро ги привличаха масово в по-евтините си и привлекателни с обслужването си курорти. Само за този месец кацащите на летищата във Варна и Бургас са с около 20 процента повече от лани. А още не е даден старт на сезона, който се очаква през настоящата 2016 г. да започне по-рано от обичайното.

Но пък съвсем хотелиери и ресторантьори отсега си скубят косите покрай намирането на кадри. А това значи, че пак ще се правят компромиси с тяхната подготовка, ценз, умения и квалификация. Защото способните българи отдавна заминаха да търсят препитание в чужди страни. И щат-не щат собствениците на хотели и заведения по морето ще трябва да наемат къде по-възрастни служители, на които да подхвърлят някоя друга стотатачка в добавка към пенсията и много-много да не мърморят. Или пък неуки младежи от вътрешността на страната, дето не знаят откъде се хващат чашите и как се държи таблата – те така или иначе ще си изкарат купона по морето след приключването на работния си ден, но със своята нескопосаност ще прогонят завинаги по-взискателните туристи далеч от нашия бряг.

И тук пак ще останат онези – нискобюджетните и алкохолизираните, които не правят оборот. Ето защо България и занапред очевидно ще си остане една евтина туристическа дестинация, макар туризмът да формира 12 на сто от брутния ни вътрешен продукт. Което пък иде да обясни защо продължаваме да сме бедна държава.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки