Нов скандал с цената на тока заради американските централи


Нов скандал с цената на тока  заради американските централи
22 Април 2016, Петък


Очертава се пореден скандал заради намерението на Комисията за водно и електрическо регулиране да увеличи цената на електроенергията, включвайки в нея заема,

Автор: Десант

който ще вземе НЕК, за да се разплати с американските централи „AES Гълъбово” и „КонтурГлобал” в „Марица-Изток”. Излишно е да се припомня, че токът у нас е оскъпен от години именно заради сключените по времето на Иван Костов дългосрочни договори за изкупуване на енергията от тези тецове на преференциални цени.
Още през юли 2015 г. председателят на временната парламентарна комисия за състоянието на енергетиката Валери Симеонов огласи шокиращи данни, свързани с двете американски централи. Оказа се, че 91% от парите, които плащаме всеки месец за ток, отиват за „AES Гълъбово” и „КонтурГлобал”. Още по-шокиращ е фактът, че НЕК е задължена да изкупува тока от тези две централи на много по-висока цена от тази, на която го продава след това, което на практика е непозволена помощ от държавата – нещо, за което Валери Симеонов сезира и Европейската комисия.

Наскоро бе обявено, че пред финализиране е договор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) за заем от 650 млн. евро, които НЕК дължи на „AES Гълъбово” и „КонтурГлобал”. Прогнозата на Националната електрическа компания, вписана в ценовото заявление до КЕВР за новия ценови период, е че само за лихви по този кредит ще се плащат около 68 млн. лева годишно. За да компенсира тези разходи, НЕК от своя страна предлага увеличение на таксата „Задължения към обществото“ до 47,41 лева за мегаватчас, спрямо сегашните 39,70 лева.

Харчовете на НЕК по кредита за „AES Гълъбово” и „КонтурГлобал” ще бъдат признати от регулатора, обяви шефът на КЕВР Иван Иванов. И аргументира позицията си с обяснението, че по принцип всеки длъжник трябва да плаща дълговете си, които в случая стават част от разходите на НЕК за продаваната електроенергия.
На свой ред, още в края на март трите ЕРП-та подадоха заявления в КЕВР, в които поискаха поскъпване на тока. ЧЕЗ-България настоя за увеличение от 20 на сто на дневната тарифа и от 21,6 на сто на нощната. „Енерго про” предлага скок от 2,92 процента за дневната и малко над 10 процента за нощната. Според EVN цената на електроенергията трябва да скочи с 2,3 на сто за дневната и 3,5 за нощната тарифа.

Председателят на КЕВР Иван Иванов коментира, че регулаторът ще прегледа детайлно заявленията и ще ги анализира критично. Което е повече от съмнително, тъй като от години ДКЕВР, а сега и КЕВР, играе ролята на своеобразно лоби на фирмите от енергетиката и водния сектор. Доказателство за това е и намерението на регулатора да увеличи за пореден път водата на столичани, независимо че концесионерът изобщо не се справя със задачата да намали чудовищните – над 50% – загуби по мрежата, които в крайна сметка се плащат от потребителите.

Буквално смешният аргумент на Иван Иванов е, че поскъпването на водата ще даде възможност да се увеличат ниските заплати на българите, работещи във фирмата концесионер. Излишно е да се казва, че възнагражденията на чужденците, които ръководят „Софийска вода”, са космически за българските стандарти и също се калкулират в цената на ВиК услугите.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки