Поредно откриване на топлата вода


22 Април 2016, Петък


Дуалното обучение е светъл лъч за бъдещето на българския бизнес, но и за учениците. По въпроса вече се работи на няколко места из България и резултатите са наистина хубави.

Автор: Веселин Максимов

 С две думи – дуалното обучение е измислено в Швейцария, практикува се най-вече там и в Германия.
Става въпрос за това, че е тясно профилирано, учениците два дни са изцяло в училище, а следващите три работят във фирма точно това, за което се обучават, без да се откъсват от училище и... всички са доволни.
Учителските синдикати обаче са силно подозрителни – от една страна, това ще помага на тяхната мисия: да подготвят ценни граждани за бъдещето на България, т.е. професионалисти с добра обща подготовка и отлична професионална такава. Но три дни липса на децата от училище означава не чак такава нужда от ресурс – учителски, поддържащ и какъвто още се сетите.

Пък и веднага плъзнаха подозрения за съкращения и орязване на бюджети.
Учениците в началото приели с много резерви идеята, сподели пред „Десант“ заместник-министърът на образованието Петя Евтимова, която ръководи проекта за популяризиране на дуалното обучение. Но, когато видели, че вместо безплатна учебна практика, на която си чоплят носа и не получават нищо, ходят три дни на работа и за това вземат реална заплата, интересът рязко скочил.

Още по-сериозен станал, когато учащите се разбрали, че фирмите ги включват в новогодишните и всякакви други празнични купони, в спортните си отбори (където има такива) и изобщо се държат с тях като с големи, възрастни хора, на които може да се има доверие. А не им философстват колко са мързеливи, прости и „ние едно време, ехее...“.
Работодателите също останали много доволни. Особено тези от бурно развиващите се индустриални райони като този около Пловдив (за разлика от кухия и изостанал около „най-добрия град за живеене“ Бургас например). Там отдавна обявиха, че имат силен недостиг на квалифицирани средни кадри и се заеха сами да обучават своите работници. Дори нещо повече – отказали всякакви пари по проекта (чудо в България!) и просто поискали повече ученици да ходят на работа в различните производства.

Това е бъдещето на средното образование у нас, по-точно на професионалното такова. Езикови и общообразователни училища няма как да участват в проекта.
Питате се каква е целта на тези хвалебствени редове ли? Ами просто да отбележим, че не всичко в образованието у нас е батак, глупости и средношколци, които пушат марихуана в междучасието и се бият и мушкат с ножове след училище.

Но ако по-възрастните от нас погледнат съвсем малко назад, със сигурност ще направят аналогия с отречената, оплюта и забравена практика на УПК- тата от времето на соца. Тогава пак ставаше въпрос именно за същото – подготовка на учениците още от гимназията, гарантирано работно място, осигурено уважение от бъдещите колеги...
Само че тогава това беше нещо родно, българско измислено, а сега е „вземане на челен опит от добрите европейски швейцарски практики“.
Вярно, че е като откриване на топлата вода. Ама по-друго е някак си!


В категории: Образование , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки