„Куче-касичка“ с 10 милиона за усмиряване на протестърите


„Куче-касичка“ с 10 милиона  за усмиряване на протестърите
Питате се къде са те сега? Причакват едни 10 милиона лева...
22 Април 2016, Петък


Да сте видели скоро байраци по площадите? Не. Причината е древна – като най-древната професия на света

Автор: Илияна Христова

Не кръгла, а шведска маса
„Пътната карта” се финансира от Европейската комисия и българското правителство. Нима всички, които захлебват, са независими и свободни спрямо тях? НПО-та ще вземат парите, а после все така яростно ще вият срещу партийните субсидии, „държавната ясла”, ще искат либерализации…
Разбира се, само в случаите, когато финикийските знаци не отиват при тях. Това също е лицемерие, една огромна шведска маса.


Една голяма тегоба тегне над българите, активно следящи политическия живот. И тя е, къде останаха протестърите, защо вече няма шествия за съдебна реформа, митинги и пърформанси, както гласи станалата модерна напоследък чуждица?! Къде се дянаха „активните граждани”, любими на няколко медии и фондации („Дневник“, „Капитал“, „Америка за България“, „Отворено общество“ и т.н. соросоиди)? Нима реформата победи? Нима правосъдието е променено? Нима Темида вече съди с наистина завързани очи?

Не, разбира се – всичко си тече по старому. Обаче протести няма.
Последният голям хепънинг бе в края на февруари. Той събра стотина души в центъра на София, а някои вестници написаха, че са хиляда. След което активността изведнъж се пренесе във „Фейсбук”, по кръгли маси, зали за семинари и други тихи и закътани местенца.

Лаптопите изместиха знамената, ръчичките оставиха вувузелите и хванаха кафенца, а позьорско навирени „интелектуални” физиономии смениха изкривените от викове площадни лица.
Ало, протестърите? Какво пропуснахме? Да не би да сте съборили омразния ви Цацаров?
Причината за тази промяна е древна – като най-древната професия. Нарича се Пътна карта за изпълнение на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система.

Тя е изготвена от Министерството на правосъдието (МП) и е на стойност 10 млн. лв. Понеже името е натруфено и трудно смилаемо, ще разясним – в момента имало стратегия за реформа на съдебната система (ние не знаем за нея, обаче МП казва, че съществува). Та точно тя сега била актуализирана и за да продължи, трябвало да се изготви „пътна карта”. Защото без нея не можело да помръдне!

Както споменахме, за тази абракадабра ще бъдат похарчени 10 млн. лв. Срокът е до 2020 г. А „пътната карта” не е чудо, което изисква полагане на асфалт или друг физически труд. Тя се изработва след „мнения, анализи, оценяване, препоръки, методологии, кръгли маси, симпозиуми” и други подобни „куче-касички“.
Парите са от европейската програма “Добро управление” и от държавния бюджет. Една част от тях ще бъде усвоена от самата правосъдна система, а друга, не малка – от неправителствените организации, които с цяло гърло скандират срещу същата тази система.

И понеже ще се раздават пак от системата (Министерството на правосъдието), не върви много-много да се демонстрира активност срещу нея. Всички тези борци за реформа ще се нагушат от „злото”, срещу което уж негодуват.
„Гражданските организации” обичат и умеят да правят най-добре точно това – да захлебват
от ръката, срещу която протестират, и то с тежка и отговорна дейност като „изготвяне на анализи, мнения и експертни оценки”. Кръгът се затваря, господа съдебни заседатели.
„Пътната карта” бе одобрена от бившия и настоящ протестър Христо Иванов в кратките месеци, докато бе министър (друго има ли с какво да се похвали?). В момента е качена за „съгласуване” на сайта на МП.

На 7 април се състоя заседание на Съвета по прилагане на Актуализираната програма на въпросното чудо (и такъв орган има, представяте ли си?). Точката бе една единствена – да приеме „пътната карта”. Е, приета бе.
Процедурата по разпределение на парите е задвижена и целият протестърски сектор е зинал за паричките, които ще се поръсят.
Затова и професионалните протестъри са се притаили. Затова вече не протестират. Чакат, ослушват се, пишат проектни предложения. Ще ги оценява министърът на правосъдието Екатерина Захариева, а даже Цацаров и други “гнили ябълки”, защото за част от дейностите са отговорни прокуратурата и Висшият съдебен съвет.

Бавно и полека шумните вувузели целесъобразно бяха заменени с уж гневни, но безобидни декларации и статуси в социалните мрежи. Колкото падне при „гражданите” – толкова; колкото е, все ще стигне за“поминък” в следващите 4 години (цял мандат „активен гражданин”). Това е накратко положението.
Уважаеми читатели, може би мислите, че има нещо скрито-покрито в цялата работа. Не, няма. „Има пари за електронно правосъдие. Няма за анализи”, заяви наскоро Екатерина Захариева. Т.е. призна, че електронното правосъдие, което  е част от „реформата”, непременно се нуждае от анализи и от средства за него. Е, намериха ги.
Ето за какво ще бъде похарчена значителна част от 10-те милиона:

4 млн. лв. за „ефективно администриране на съдебната власт”.
1620000 лв. за „ефективни мерки срещу корупцията и гарантиране независимостта на съда и другите органи на съдебната власт”;
1,2 млн. лв. за „гарантиране на „върховенството на закона, защита правата на човека, достъпа до правосъдие и хуманността на правосъдието”.
580 000 лв. за „оценка на ефективността на отделни структури на съдебната власт и реформа на съдебната карта”;
250 000 лв. за „самооценка на независимостта на съдебната власт и за външен анализ”;
860 000 лв. в „човешки капитал на съдебната власт”.
150 000 лв. от „човешкия капитал” ще отиде за анализ и кръгли маси. 100 000 лв. ще струва изработването на „стандарти за условията на труд в съда и прокуратурата”.

Парите се дават за неща като „анализ на съдебна практика”, „разработване на методология за мониторинг и оценка”, „проучване на практиката и относими данни”, „извършване на анализ на практиката”, „извършване на преглед и преценка за необходимостта от промени”...
Чудите се защо няма скандал, защо медиите не пишат? Ами защото трохи (и не само!) ще стигнат и до тях.
Голямо лапане се задава срещу нищоправене, съпроводено с тържествени речи, пози и менторство: „Ние тук творим съдебна реформа! Правим мониторинг, скрининг, пенитенциарна система, експертизи, методологии и институционален капацитет”. И докато оскотелият народец цъка с език, поредните 10 млн. ще бъдат усвоени за благото на родината.
И така до следващия протест!

Не срещу Плевнелиев!
„Правосъдните протести” спряха в мига, в който Христо Иванов стана министър. Логично е, след като самият той бе водач на неправителствения сектор. „Бунтовете” бяха възобновени, след като започнаха търканията му с Цацаров и още повече – след като Иванов подаде оставка.
Новият правосъден министър Екатерина Захариева обаче е протеже лично на Росен Плевнелиев (член на кабинета му доскоро), а известно е, че грантаджиите и президентът са в топли връзки. Задават се избори за държавен глава – срещу Плевнелиев не бива да се рита.
От друга страна, за разлика от Иванов, Захариева е в топли връзки с Цацаров  – това са другите причини, поради които протестърите са притихнали.


В края на януари т.г. се проведе първото извънредно заседание на Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система. Малко след това протестърите изчезнаха от жълтите павета

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки