Парен царска каша духа


Парен царска каша духа
21 Април 2016, Четвъртък


На 28 март 2016 г. медиите съобщиха, че наши младежи, завършили в престижни университети във Великобритания, Франция и Германия, се събрали на конференция на тема


Автор: Карикатура: Николай Арнаудов

„Пътят от Европа: Какво ще върне младите българи?". Конференцията се провела в резиденция „Врана" под покровителството на бившия цар и бивш министър-председател Симеон Сакскобургготски. И младите български юпита основали  клуб „Милениум" с групи в Лондон, Париж и Берлин.

Форумът бил организиран от Либерален институт за политически анализи (ЛИПА), в управителния съвет на който е професор Огнян Герджиков – два мандата депутат от листата на Симеон Сакскобургготски, Българско дружество на университета в Кеймбридж CantaBulgarian и инвестиционна и мениджмънт компания „Експат капитал", на която изпълнителен директор е бившият министър от кабинета „Сакскобургготски“ Николай Василев – едно от царските юпита, които от Лондон мигрираха в България през 2001 г.

На конференцията Кобургът казал на юпитата от клуб „Милениум“, че „би било много полезно и необходимо за Родината да се поогледате и замислите – да се включите с вашите знания в административния апарат на държавата". И дал пример със своето правителство, в което били влезли „много млади българи, завърнали се от чужбина заради него".

Докато при посещението си през 2010 г. в България президентът на Израел Шимон Перес ни посъветва: „Не ходете в банките, истината е в научните лаборатории – там се правят великите неща. Оставете хората си да поемат инициативата. Както ние правим. Богатството на Израел не идва от банките, идва от хората. Те могат да изградят велика държава от една малка територия” – звучи като поезия, превърната в реалност на израелска територия.

Кой наш политик може да очертае с такава дълбочина проблемите на съвременна България?! И да покани образованите българи да влязат в „научните лаборатории да правят великите неща” – добро качество на живот, образование и наука.
Накратко, ако и сегашните юпита са като тези на Симеон Сакскобургготски през 2001-2009 г. (същите, които компроментираха значението на тази дума и тя сега звучи така: „Определен тип крадлив български политик, подвизаващ се през т. нар. царско и коалиционно управление. При връщането си в България освен кражбата на материални блага, ограбва и вярата и уважението в образованите и интелигентните българи“), по-добре за България е да си стоят по чуждите земи. Защото това вече сме го виждали. А парен царска каша духа!

Все пак, Велислава Петрова, докторантка по вирусология в Кеймбриджкия университет, познавайки Абрахам Маслоу и неговата доктрина за  постигането на реализация, показа, че знае какво няма да върне младите българи. Както го е казал Маслоу в „Психология на съществуването“, нужно е „доброто общество, което позволява на човека да осъществява своите високи цели и да задоволява всички основни потребности”. А у нас такова нещо няма.

Като вярвам и като знам, че имаме много талантливи и успяващи наши сънародници в САЩ, Канада, Западна Европа и Япония, ще си позволя да посъветвам отдадената на науката млада докторантка по вирусология в Кеймбриджкия университет да не е толкова наивна, че да участва на конференции, покровителствани от Симеон Сакскобургготски, както и в „Шоуто на Слави“.

д-р Георги Чалдъков,
Варна


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки