Боян Петров сбъдва невъзможното


Боян Петров сбъдва невъзможното
Боян Петров прави чудеса
20 Април 2016, Сряда


Освен Христо Проданов, българският алпинизъм е родил редица ярки имена – Дойчин Василев, Методи Савов, Иван Вълчев и др.

Автор: Илияна Христова

Ще обърнем внимание обаче на един, който наистина сбъдва невъзможни неща – Боян Петров. Той отново е в атака!
43-годишният зоолог в Националния природонаучен музей е българинът с най-много покорени осемхилядници - Гашербрум, Броуд пик,, К2, Кандчендзьонга  (вторият и третият след Еверест), Манаслу. Той е и първият наш сънародник, стъпил на последните три върха.
Знаете ли, че Боян Петров е диабетик! Струва ви се невероятно, нали? Но е факт. Освен това диабетикът Боян Петров изкачва третия Кангчендзьонга (8586 м) без кислород!

В момента уникалният мъж отново е в Хималаите и щурмува още два осемхилядника - Анапурна (8091 м, десети в света) и Макалу (8463 м). При успех ще е стъпил на половината от всичките 14 върхове високи над 8000 м. Преди няколко дни експедицията, в която е Петров, отложи атаката на Анапурна заради разразила се буря.
Задачата обаче е не само трудна, но и изключително опасна. Анапурна е хималайски планински масив, който е най-смъртоносният от всички осемхилядници. 80% от жертвите се причиняват от лавини. През есента на 1989 г. България даде две жертви край него - Огнян Стойков и Милен Метков. Но Петров е безстрашен. Чест и слава и за този мъж!


В категории: Спортен дух , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки