Българският чемшир е заплашен от изчезване


Българският чемшир е заплашен от изчезване
12 Август 2017, Събота


Гъсениците на американската бяла пеперуда вече изсмукват соковете от листенцата на растението


Българският чемшир е на изчезване заради нападение от американска бяла пеперуда. За това е сигнализирала преди седмица екипа на сайта „Агроновините“ Стоянка Еленска – агроном и изследовател, която дълги години е работила в областта на растителната защита и опазване на природното наследство.

Чешмирът е единственото българско вечнозелено растение, изключително подходящо за гъста и жива преграда и класически храст за оформяне, припомня жената. От векове той е украсявал българския двор.

Разпространен е в цялата страна, но е особено характерен за Пловдив, където се е засаждал предимно на входа на домовете. Днес може да се срещне в дворовете на музеи, обществени сгради и в много паркове.

Чемшир украсява и прекрасната градина на Етнографския музей в Стария Пловдив, както и тези в множество възрожденски къщи. Растението може да се види в дома на Пейо Яворов, както и на художника Никола Манев.

Храстът расте бавно и достига височина около метър. Остава свежозелен и през зимата и подлежи на оформяне.

„През 2015 г. за първи път е регистрирано нападение от американска бяла пеперуда, чиито гъсеници в момента започват да изсмукват соковете от листенцата на чемшира и те от зелени се превръщат в бледи и прозрачни. Постепенно растението остава сухо и загива буквално за седмица. Процесът започва от един храст и преминава към следващите“, обяснява агрономът Стоянка Еленска.

Според нея, когато се забележат първите побеляващи клонки, е препоръчително да се обърнем към специалисти от селскостопанските аптеки с молба за съвет как да спасим храста.

„Колкото по-рано и масово се отреагира, толкова по-ограничено ще е нападението от американската бяла пеперуда. Поразените клонки трябва да се изрежат и изхвърлят, за да се ликвидира заразата и да не се наблюдават нови щети по вечнозеленото растение. Но ако се третира в началото на нападението от гъсениците, няма да се налага орязване на клонките“, категорична е Еленска. Тя апелира за спасяване на българския чемшир, който е едно от нашите национални богатства.


В категории: Новини , Съвети за земеделието , Земеделие и скотовъдство

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Леко Стойчев
10.02.2019 14:47:53
0
0
Празни приказки Чемшира си отиде
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки