Българският чемшир е заплашен от изчезване


Българският чемшир е заплашен от изчезване
12 Август 2017, Събота


Гъсениците на американската бяла пеперуда вече изсмукват соковете от листенцата на растението


Българският чемшир е на изчезване заради нападение от американска бяла пеперуда. За това е сигнализирала преди седмица екипа на сайта „Агроновините“ Стоянка Еленска – агроном и изследовател, която дълги години е работила в областта на растителната защита и опазване на природното наследство.

Чешмирът е единственото българско вечнозелено растение, изключително подходящо за гъста и жива преграда и класически храст за оформяне, припомня жената. От векове той е украсявал българския двор.

Разпространен е в цялата страна, но е особено характерен за Пловдив, където се е засаждал предимно на входа на домовете. Днес може да се срещне в дворовете на музеи, обществени сгради и в много паркове.

Чемшир украсява и прекрасната градина на Етнографския музей в Стария Пловдив, както и тези в множество възрожденски къщи. Растението може да се види в дома на Пейо Яворов, както и на художника Никола Манев.

Храстът расте бавно и достига височина около метър. Остава свежозелен и през зимата и подлежи на оформяне.

„През 2015 г. за първи път е регистрирано нападение от американска бяла пеперуда, чиито гъсеници в момента започват да изсмукват соковете от листенцата на чемшира и те от зелени се превръщат в бледи и прозрачни. Постепенно растението остава сухо и загива буквално за седмица. Процесът започва от един храст и преминава към следващите“, обяснява агрономът Стоянка Еленска.

Според нея, когато се забележат първите побеляващи клонки, е препоръчително да се обърнем към специалисти от селскостопанските аптеки с молба за съвет как да спасим храста.

„Колкото по-рано и масово се отреагира, толкова по-ограничено ще е нападението от американската бяла пеперуда. Поразените клонки трябва да се изрежат и изхвърлят, за да се ликвидира заразата и да не се наблюдават нови щети по вечнозеленото растение. Но ако се третира в началото на нападението от гъсениците, няма да се налага орязване на клонките“, категорична е Еленска. Тя апелира за спасяване на българския чемшир, който е едно от нашите национални богатства.


В категории: Новини , Съвети за земеделието , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки