Венелин Георгиев на 2 по 35


Венелин Георгиев на 2 по 35
Изложбата на Венелин Георгиев можете да видите в галерията на улица „Александровска“ в Бургас (срещу хотел „България“) Сн. „Грамофона”
18 Април 2016, Понеделник


И признава лудостта си

Автор: Веселин Максимов

Понякога става така. Мислите си, че ще отидете на изложба, да поговорите с автора, да му зададете казионните въпроси за творчески път, усилия, безсънни нощи на вдъхновение (за това малко по-късно) и след чаша вино кротко да си драснете дописката, изпълнена с дълбокомислени фрази.
Не и при Венелин Георгиев обаче. Не и на неговата „2 по 35“, която можете да разгледате в галерията на бургаските художници на улица „Александровска“.
Мислите, че ще видите дърворезбар, а той се оказва... но нека започнем от самото начало.

Венелин е роден на 22 юни 1946 г. в Бургас. Завършил е основното си образование в „Петър Берон“ (в самия център на града, до Пожарната) с пълно отличие, а след това и Строителния техникум - в последния випуск, който е учил пет години в средното училище.
Оттам - в бившата легендарна Народна школа за запасни офицери „Христо Ботев“. Капитан от запаса в Свързочните войски, на разположение и в момента на МВР, макар днес никой за нищо да не го търси.

Съжалява ли? Не казва. След родната казарма – школа за мъжество, отишъл да работи в строителната група на пристанището. После – технически ръководител на жп линията Карагеоргиево-Айтос (още не бързайте с творчеството) и съвсем логичното едногодишно редовно следване във Висшия институт за архитектура и строителство.
Минал задочно и пак на работа – този път 15 месеца като проектант и... след редовен конкурс в Бургаската опера паркира там, като певец. На подмятанията на свой приятел, архитект или Николай Гяуров ще става, днес Венелин отговаря, че е нито едното, нито другото, но онова за инженерството поне го е опитал от сърце, завършил е строително инженерство.

Гяуров също не станал, макар че зад гърба си има двадесет роли, някои от които като солист. Най-успешни – адвокатът Фрейзър от „Порги и Бес“ на Гершуин и тази на сапьора в „Триумфалната арка“ (не по Ремарк), за които съжалява, че на косъм не били поставени и на оперна сцена в София.
Внимание! Дърворезба!  Венелин Георгиев нарича тази изложба „провокация“.
Преди 40 години, на 22 септември 1976 г. (помни като слон), той и съпругата му получили ключовете за новото си жилище и решили да разнообразят тегавата социдилия в него.

Обиколили де що има образци на приложното изкуство в София, Пловдив и Варна, но не останали много впечатлени. Венко обявил на жена си колко е твърдо убеден, че може да се справи не по-зле от безименните майстори на експонатите. Напук на нейните съмнения, че това едва ли ще стане, той се захванал с работа. Започнал с имитации.
Постепенно преминал през „капковия период“ и накрая съвсем логично стигнал до мнението на разбирачите, че е уникален и разпознаваем.

Самият той доста скромно обяснява, че следва фладера на дървото (шарките на дървесината) и само добавя или отнема от най-великия творец – Природата. Убеден е, че всеки и всичко, което я имитира, е пълен кич.
Покойният професор Иван Славов е първият му клиент, а негови творби стоят в колекции у нас, в Европа и по целия свят. Смята, че това, което върши, е форма на конструктивно мислене, начин да докаже себе си и (ако иска да е малко нескромен) опит за възвисяване на своята личност.

На въпрос за вдъхновението (стигнахме и дотук) отговаря, че доста от своите работи нарича точно с тази дума, други – „Генезис“, трети – „Турболенция“ (все пак е хидроинженер по диплома). И почти във всички е вплел огромната си любов към морето.
Следва задължителната за всеки кореняк бургазлия сентенция на Ърнест Хемингуей, че никой град, който е на морския бряг, не може да бъде наречен провинция.

На 2 по 35 Венелин Георгиев чистосърдечно си признава „своята абсолютна лудост“. Без никакви притеснения я нарича „мания“ и обяснява, че точно по този начин се самоизявява.
Отказва да се промени и да работи по друг начин. Смята, че реже дървото, за да изрази своето отношение към всичко, което го заобикаля, а напоследък все повече към „идиотизма и опростачването на съвременния го обкръжаващ свят, където мярката за мъж е вратната му обиколка, а тази на жената – гръдната й“.
Той продължава да цитира любимия си Айнщайн и да парафразира паметните мисли на гениалния астрофизик. Последно е измислил „Който иска да бъде в стадото, трябва да е овца. Аз не съм бил в стадо, затова станах черна овца“.


Една от творбите му (защо ли), наречена „Лудост“ Венелин Георгиев на „2 по 35“

В категории: Бургас , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки