Джаз композитори на премиера в Пловдив


Джаз композитори на премиера в Пловдив
Обложката на албума
18 Април 2016, Понеделник


Венци Благоев представя български автори

Автор: Веселин Максимов

Тромпетистът Венцислав Благоев ще направи в Пловдив премиера на дебютния си диск със заглавие „Български джаз композитори“. Концертът е поредното интересно събитие от шестия сезон на „Камерна сцена Пловдив“. Той е замислен в Първо студио на Радио Пловдив, от 19 часа на 20 април.
В албума са включени пиеси на Живко Петров, Христо Йоцов, Любомир Денев, Димитър Бодуров, Антони Дончев, Васил Спасов, Марио Станчев, Атанас Гунов, Ангел Заберски, които участват и в самите записи.

„Български джаз композитори“ вижда бял свят с голямата помощ на саксофониста професор Венелин Ганев, който е преподавател по политически науки в Университета в Охайо, Съединените американски щати.
За „Камерна сцена Пловдив“ композициите от „Венцислав Благоев представя български джаз композитори“ ще бъдат представени и от Атанас Хаджиев-саксофон, Димитър Благоев-китара, Димитър Карамфилов-контрабас и Димитър Семов-барабани.

Проектът се съфинансира от Община Пловдив. „Моя отдавнашна мечта беше да запиша диск с творби на джазмените, с които работя вече четвърт век. Тези, които ми помогнаха да изградя вкуса си към импровизацията, към стилната и качествена музика“, пише в анотацията към диска на Венцислав Благоев.
Той е сред утвърдените джазови музиканти у нас. От деветгодишен се занимава с тромпет, а в гимназията е свирил и в духови оркестри. Завършил е Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, а след нея е специализирал в джаз отдела на Консерватория „Брюкнер“ в австрийския град Линз.

От дълги години концертира зад граница, но през това време е свирил и записвал с някои от най-големите имена като Ранди Брекър, Чико Фрийман и всички български джаз музиканти.
Венци Благоев е артистичен директор на фестивала „Джаз форума Стара Загора” и „Благоевград джаз фест”. През 2010 г. е удостоен с престижната награда „Кристална лира” за джаз. Заедно с барабанистката и перкусионистка Невена Григорова е важна част от фондация „Джазтет“.

С таланта си на музикант и харизмата на водещ е завладял публиката от всички възрасти, създавайки сцена за малки и големи импровизатори. Резултатът са концертите „Джаз за деца с Венци Благоев”, които вече няколко години радват с оригиналност, емоция, но и висока културна стойност – приобщават към качествената музика публика от всички възрасти.
Откакто се занимава с фондацията, той е направил над 150 концерта за деца из цялата страна в културни центрове, клубове, детски центрове, на фестивални сцени и на много други места. През 2012 г. „Джазтет“ спечели „Златно перо” за принос към българската култура.

В настоящия албум са събрани творби от девет български джаз композитори, представители на няколко генерации. Той е солист на всички пиеси, свири на флюгелхорн, корнет и тромпет.
Първо по рода си у нас, изданието има амбицията да обрисува посоките на развитие на авторовата джазова музика в България в последния четвърт век.


Венци Благоев

В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки