Нашият конкурс


Нашият конкурс
Петър Ташев през 1913 г. и 1914 г.
17 Април 2016, Неделя


Спомени от семейния албум


„Чудесна е идеята за този конкурс! Нека съхраняваме и ценим патриотичното наследство за това, какви българи са живели преди нас и чии наследници сме ние. Сигурен съм, че ще научим още много за предците ни и какво са направили, за да я има България. И по-важното – какъв пример са те за нас днес и за идващите след нас поколения“.
Това ни е написал нашият читател, а и автор на публикация в „Десант“ Румен Стоянов от София.

Той ни е изпратил снимки на своя дядо Петър Георгиев Ташев, баща на неговата майка.
„Дядо ми е роден през 1892 г. в Пловдив. От малък остава кръгъл сирак. Отгледан от роднини, животът му не е бил никак лесен. Бил е буен и ученолюбив младеж. През 1908 г. постъпва като курсант в Машинното морско училище във Варна. Обучението му вървяло добре и под грижата на преподавателите си е израствал като способен специалист и моряк. Пред него се очертавало бъдеще на един образован, технически подготвен кадър за работа във флота.

С голямо въодушевление българският народ посреща обявяването на Балканската война през 1912 г. Българската сухопътна войска громи врага и напредва на чужда територия. С обявяване на войната охраната на Варненския залив е възложена на миноносците ни чрез т.нар. подвижна отбрана. Превъзхождащият ни турски военноморски флот е планирал активни военни действия, с което е представлявал изключителна заплаха за българското черноморско крайбрежие.

Бронирани крайцери и контраминоносци са осъществявали често ескорт на товарни кораби от Кюстенджа за Истанбул, натоварени с оръдия, боеприпаси, коне и снаряжение за турската армия, воюваща срещу българската армия в Източна Тракия. За такъв транспортен конвой узнава командването на подвижната отбрана. На 7 ноември 1912 г. миноносците „Летящи", „Смели", „Строги" и „Дръзки" получават задача конвоят да се пресрещне и атакува.
В екипажа на „Смели" е включен и младши подофицер Петър Георгиев Ташев“ - разказва с увлечение за своя дядо Румен Стоянов.


Бележка на редакцията: Ако изпращате за конкурса ни оригинали на снимките, посочвайте телефон за връзка и коректно точен адрес, на който ще ви ги връщаме, след като ги публикуваме при нас. Защото тяхното място е в семейните албуми.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки