„Мощна“ правителствена кампания в полето на средното образование


„Мощна“ правителствена кампания в полето на средното образование
На 13 април министър Кунева обсъди с родителските организации проблемите, свързани с новия Закон за предучилищното и училищното образование
15 Април 2016, Петък


Министърът на просветата лансира екзотичната идея армия от родители да следи за преписване по време на матурите

Автор: Ани Петрова

Малко повече от месец преди светлия празник 24 май на полето на просветата и образованието се разразява такава пролетна кампания, че ум да ти зайде. Сякаш сме се върнали във времената на социалистическите съревнования и насрещните планове за постигане на още по-големи резултати от спуснатите отгоре за поредната петилетка.
Образно казано, план лозе не копае, но тежко му, който го няма. А лозето на българското образование винаги е на баир. Което е видно и от това колко често и колко много просветни министри са се подхлъзвали и отъркулвали надолу по стръмното.

Нейсе, сега начело на просветата и образованието е цял вицепремиер, бивш еврокомисар отличник, министър, който е неуморим в законотворческите си усилия да произведе продукт, който да обезглави многоглавата ламя на корупцията у нас – както по високите етажи на властта, така и в образованието. Това вероятно е и причината за наблюдаваната пролетна кампания или най-малкото бихме могли да мислим, че е така, докато чакаме да избуят резултатите (да се надяваме, че те няма да са като бурени).
На последното си редовно заседание правителството одобри девет национални програми за развитие на средното образование, които още през 2016 г. ще осигурят допълнително финансиране на политики и мерки за равен достъп до качествено образование. За изпълнението им през декември 2015 г. кабинетът задели общо 50,394 млн. лева от държавния бюджет за 2016 г.

Утвърдените национални програми са „Оптимизация на училищната мрежа“ (с бюджет 24,8 млн. лв.) , „Система за национално стандартизирано външно оценяване“ (4,4 млн. лв.), „Роден език и култура зад граница“ (1,2 млн. лв.), „Ученически олимпиади и състезания“ (2,6 млн. лв.), „Осигуряване на съвременна образователна среда“ (5,2 млн. лв.), „Без свободен час в училище“ (2 млн. лв.), „Развитие на педагогическите специалисти“ (600 000 лв.), „Достъпно и сигурно училище“ (2 млн. лв.) и „Информационни и комуникационни технологии в системата на предучилищното и училищното образование“ (1,5 млн. лв.).

Повече за целите на всяка от програмите, както и за екипите, отговорни за осъществяването на плановете, можете да се научи на сайта на МОН. Важно е да се знае – заради зачестилите информации за посегателства над учители и гладиаторски боеве между ученици – че с въвеждането на модул „Сигурност” в националната програма „Достъпно и сигурно училище“ се отпускат 1,5 млн. лева за технически средства, които в максимална степен да помогнат за подобряване на цялостната организация на охраната.
Дано да има ефект от въвеждането на повсеместно видеонаблюдение поне в тази сфера на училищния живот, защото при матурите например, нещата опряха да екзотични идеи, лансирани от министър Меглена Кунева.

„Армия“ от 2700 родители ще се включи в процеса на провеждане на зрелостните изпити, за да се осигури честността им, оповести самата мадам „Йес“ на среща с представители на родителски асоциации. Това е явната страна на министерския напън, така да се каже, защото има и тайна страна.
Заместник-министърът на образованието Диян Стаматов обяви във връзка с провеждането на държавните зрелостни изпити, че ще има и пакет от много тайни мерки. Не забравяйте това име: Стаматов, Диян Стаматов! А иначе Кунева и нейният заместник са убедени, че като ангажират родителите като пазванти на матурите, ще бъде осигурена честността при провеждането им. И за да сте по-наясно със сценария – избирането на родителите наблюдатели ще се извършва на два етапа.

Първата стъпка е избор по предложение на настоятелствата или родителските комитети в съответните училища. Впоследствие педагогическите колективи трябва да одобрят на свое заседание имената на трима души, които ще бъдат предложени на директора на учебното заведение, като няма да се допуска участие на родители на ученици, които полагат изпит.
При провеждането на матурите избраните родители ще се включват при отпечатването и запечатването на всяка една от залите, при отварянето на паролата за изпитния материал, при размножаването на изпитните материали, ще имат достъп до камерите за наблюдение в залата, ще вземат участие и в наблюдението на санитарните възли.

И за да не си помислите, че с това се изчерпва цялото видимо присъствие на мамите и татковците в образованието на децата им (встрани от традиционната роля на куче-касичка за всичко), нека чуем още веднъж министър Кунева.
Във връзка с обсъждането на Закона за предучилищното и училищното образование, тя заяви, че той се крепи на включване на родителите в начина, по който се прави образованието. Освен това, в плана на промените била залегнала и новата роля на класния ръководител. Кунева коментира, че именно заради него между 1 и 4 клас децата в училище се чувстват по-уютно, докато при учениците между 5 и 7 клас тази граница става препятстваща, защото класният ръководител е много натоварен и подопечните му ученици го губят като довереник, с когото могат да споделят проблемите си.

Не е казано в прав текст, но може би се обмисля периодично класните ръководители да бъдат заменяни с армия от родители – естествено поединично и при едномандатност на операцията „родителят сменя професията си”.
Между другото, имаме и потресаваща новина, която министър Кунева са опитва да прокара наистина „между другото”. Оказва се, че занапред децата ще учат нашата българска азбука с някаква нова подредба на буквите.

Чуйте още един бисер на чиновническия новоговор: „Досега не съм идентифицирала съпротива на това, че ще има нова поредност на буквите в букварите” – това рече образователният министър в отговор на въпрос.
Повече можете да научите от новите буквари, дето ги няма. По думите на Кунева,  идеалната ситуацията би била, ако министър Танев бе издал заповедта по-рано и учебникът можеше да бъде готов, но той не е готов... „Но трябва да покажем желание да го приложим по най-добрия начин, за да може, когато децата приключат обучението си в 1-ви клас, да могат да четат и да пишат“.
Амин, дай Боже!


В ролята на квестори на матурите вече ще влизат и майките и татковците на зрелостниците

В категории: Образование , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки