ВМЗ-Сопот и „Кинтекс“ няма да се приватизират


15 Април 2016, Петък


Двете оръжейни компании ВМЗ-Сопот и „Кинтекс“ влизат в списъка на забранените за приватизация дружества.

Автор: Десант

Това бе обявено от министъра на икономиката Божидар Лукарски след правителственото заседание в сряда. Темата е била разисквана извън дневния ред на министрите, тъй като преди дни финансовото министерство заложи приватизацията на двете дружества в проекта за средносрочната бюджетна прогноза за 2017-2019 г.

Финансовият министър Владислав Горанов коментира от своя страна, че нямало спор по тази тема и в случая е сработила стандартна процедура, при която всички дружества, които са извън забранителния списък за приватизация, задължително се включват в средносрочната прогноза. Той отбеляза, че Агенцията по приватизация е могла в конкретния случай да консултира това предварително, но не го е направила. Продажбата на двете дружества стои на дневен ред от години, но така и не се стига до реална процедура за приватизацията им.

Всъщност оказа се, че нито една от парламентарните групи, с изключение може би на ГЕРБ, не е била запозната с „грешката” на тезгяха да се окажат ВМЗ-Сопот и „Кинтекс“. Информация имало, но в интернет, където в периода 4-13 април е бил качен за обсъждане проектът за средносрочната бюджетна прогноза за 2017-2019 г. Твърди се, че гилдията на Военно-промишления комплекс също не е била информирана, не е търсено и мнението й за продажбата на поредните две „златни кокошки”, заети с производството и търговията с оръжие.

Встрани от оправената в последния момент бъркотия дали ВМЗ-Сопот и Кинтекс ще се продават, или ще се вкарват в забранителния списък, на редовното си заседание в сряда правителството прие Национална отбранителна стратегия. Тя е резултат на извършения през миналата година междинен преглед на действащия от 2011 г. стратегически документ.
При анализа на средата за сигурност са отчетени новите рискове и заплахи, включително тези от хибриден характер. Извършен е анализи на ресурсите за отбрана – човешки, информационни, материални и финансови. Отчетени са условията на силно ограничени бюджетни средства и е направен баланс между отпуснатите ресурси и необходимите на страната отбранителни способности, информираха от правителствената информационна служба.

Документът определя отбраната като широкообхватна, общодържавна дейност с единно ръководство, планиране, финансово и ресурсно осигуряване. От ключово значение е синхронизирането на действията на въоръжените сили с всички правителствени и неправителствени организации и структури в рамките на единна стратегия и план. Отбраната на страната ще се осъществява в рамките й с прилагане на механизмите на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз и ефективно използване на националните отбранителни способности.
Предвижда се през 2020 г. да бъде направен пълен преглед и преиздаване на Националната отбранителна стратегия.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки