Родители съдят здравното министерство заради отказ да финансира лечение на детето им


15 Април 2016, Петък


Семейството на починало от левкемия 4-годишно момиченце от Русе осъди на първа инстанция Министерството на здравеопазването.

Автор: Камен Колев

Поводът за иска им в размер на 100 000 лева е, че Фондът за лечение на деца в чужбина е отказал финансиране за терапия на момиченцето зад граница.
След отказа, семейството събира необходимите средства от дарения и болното дете е подложено на операция за присаждане на костен мозък. Въпреки това, през септември 2012 г.  момиченцето умира в Италия.
Родителите му смятат, че отказът на Фонда е направил лечението на дъщеря им ненавременно и търсят справедливост, за да се избегнат подобни случаи и вбъдеще, коментира адвокатът на семейството Снежана Стефанова.

Мотивът на Фонда да откаже финансиране на терапията е, че по-голямата сестра на детето била съвместим фамилен донор. Това, според експертите на институцията, намалявало риска от усложнения след операцията и затова тя можело да се направи в България.
Същевременно обаче Фондът е отпуснал средства за лечение в чужбина на друго дете със същата диагноза. Това представлява дискриминация както от страна на Фонда, така и от страна на Министерството на здравеопазването, което е проявило бездействие, постанови Комисията за защита от дискриминация.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки