ДОСТ – турската мина, която може да взриви България


ДОСТ – турската мина, която може да взриви България
Местан нагло призова ЕС да не става „затворен християнски клуб
15 Април 2016, Петък


Новата партия на Лютви Местан e пряк проводник на интересите на Анкара, това ясно се видя на учредяването й

Автор: Янко Георгиев

Възможно ли е в държава – членка на Европейския съюз да бъде създадена партия, която открито и демонстративно да декларира още в зачеването си, че ще работи за външна враждебна сила и управляващите в тази страна да не реагират по никакъв начин? Отговорът е „да“. Точно това се случи в България на 10 април, в самия център на столицата. На този ден, в зала 3 на НДК бе създадена партията на бившия лидер на ДПС Лютви Местан с помпозното име „Демократи за отговорност, свобода и толерантност“ или съкратено ДОСТ.

Абревиатурата означава „приятел“ на турски език. Атмосферата в НДК обаче бе всичко друго, но не и приятелска към България и българския народ. В същата тази зала, където през 2013 г. се разигра пошлият театър с „атентата“ срещу така наречения почетен председател на ДПС Ахмед Доган, преди дни видяхме нова сценка, още по-опасна за страната ни.

Защото, за разлика от предишната, тази бе режисирана и платена директно от Турция.
Едно от основанията за подобно твърдение е езикът, на който говориха делегатите по време на учредяването на Местановата партия. Официалният български почти не се чуваше, но за сметка на това отвсякъде кънтеше турски. А при всяко споменаване на югоизточната ни съседка в речите на ораторите залата се раздираше от бурни овации.

Бегъл поглед на гостите на „събитието“ допълва картината. На челно място на президиума, до Местан, се кипреха турският посланик Сюлейман Гьокче, заместник-председателят на управляващата в Турция „Партия на справедливостта и развитието“ - Фатма Бетюн Сеянкайъ, зам.-председателят на крайно дясната „Партия на националистическото действие“ Семир Ялчън, депутати от същата сила, както и представители на основната опозиционна сила в Турция „Народно републикнската партия“.
За разлика от масираното турско присъствие, на учредяването на ДОСТ не бе забелязан нито един представител на българска партия.

Нямаше и журналисти – за първи път в демократичната история на страната ни, на подобен партиен форум те се оказаха нежелани гости. Фотографите и операторите предвидливо бяха натъпкани в дъното на залата, за да може единствената им гледна точка да бъдат гърбовете и теметата на делегатите. Така камерите не можаха да покажат мургавите лица на по-голямата част от присъстващите в залата. За всеки случай, след официалните встъпителни речи те бяха изгонени.
Освен големия брой цигани, докарани с автобуси от цялата страна, сред учредителите бяха забелязани и бивши изселници от няколко турски града. Те ще представляват явно основно ядро на новата антибългарска партия. 

Охраната на форума бе поета от "Трафик секюрити" от Пловдив, собственост на Веселин Каймаканов, сочен за един от основните спонсори на събитието.
Ако някой все пак е таял илюзии, че става въпрос за учредяване на българска политическа формация, то окончателно ги е изгубил в момента, в който бившият депутат от ДПС Хюсеин Хафъзов се изтъпани на сцената и зачете сури от Корана.

„От името на президента Ердоган, премиера Давутоглу и родината ни Турция, ние поздравяваме Лютви Местан за борбата му за издигане на правата на малцинствата, която следим отблизо“, заяви пратеничката на турския премиер Фатма Бетюн Сеянкайъ.
„Турция има своите исторически и стратегически основания да търси своето място в ЕС, след като е една от ключовите опори на Северноатлантическия съюз. Ние ще си отстояваме нашето място в Европа на всяка цена“, размаха пръст тя.
Самият Местан пък произнесе 50-минутна реч, в която продължи русофобската си и протурска линия.

Той повтори мантрите около своето изключване от ДПС - очаквал „саморазправата“, но не съжалявал и пак щял да постъпи така. „Никой не е в състояние да прекъсне естествената ни духовна връзка с Турция“, провикваше се от трибуната бившият любимец на Доган.
Местан не пропусна да се обяви и за ислямизацията на Европа. Вождът на ДОСТ нарече Москва „агресор“ и призова Европейския съюз да не става „затворен християнски клуб", а да се разширява със страни, чиито граждани имат различна етническа и религиозна идентичност (разбирай радикални ислямисти, които признават само шериата).

Дудненето и празните приказки на Местан отегчиха мургавите „делегати“ в залата. Те предпочетоха безплатните закуски отвън, вместо тезисите на новата формация. Наложи се бившият депутат от ДПС Ахмед Юсеин да ходи да ги привиква и да им се кара на висок глас. Храната и водата обаче свършиха само за половин час и гости и делегати дълго мърмореха около блок масите, че са останали гладни.

Малко повече за делегатите и техните гости Ден преди учредяването на ДОСТ, информационният сайт „Родопи 24“ публикува няколко любопитни снимки. На кадрите се вижда Наим Сюлейманоглу (трикратен олимпийски шампион по вдигане на тежести, чиято спортна кариера започна в България – помним го като Наум Шаламанов, с това име той завоюва първите си медали), който е вдигнал ръка и показва жест, запазена марка на турската неофашистка организация „Сивите вълци“.
Знакът се използва и от Партията на националистическото действие (МНР) в Турция, към която явно принадлежи бившият спортист. 

Действието се развива в българския град Джебел, където са настанени десетки изселници от Истанбул, Бурса и Измир, докарани с автобуси специално за учредяването на Местановата партия. Техен домакин е кметът на родопския град Бахри Юмер, който пък дава заявка, че ще играе важна роля в новата протурска партия.
Точно по време на вечерята, дадена от Юмер за „скъпите“ гости, Сюлейманоглу и пришълците поздравяват организаторите на приема със знака на „Сивите вълци”.

На 10 април цялата компания вече е в НДК, за да се влее сред учредителите на ДОСТ.
Там ги чака Семир Ялчън, официалният пратеник на турските националисти от МНР, който през 90-те години на миналия век е бил начело на ударните отряди на „Сивите вълци“. Негова е скандалната реплика: „Където се говори турски език, за нас това е част от нашата родина Турция!“ - изкрещява я пред делегатите, малко след откриването на форума. 

Скандалното му изявление е един от основополагащите темели в книгата на Ахмед Давутоглу „Стратегическа дълбочина", която предизвика скандал при представянето й у нас. По отношение на Балканите, турският премиер прокарва доктрината, че навсякъде, където има мюсюлмани - в България, Гърция, Македония, Хърватска и т.н., турската държава трябва да се грижи за тях, а където се говори на турски - то това е част от бившата Османската империя и като такива турската държава смята тези територии за свои.
Откровената провокация на Ялчън и домакините му от ДОСТ обаче остана без последствия от страна на държавната власт.

Вместо да реагира остро на скандалното изказване, премиерът Бойко Борисов по същото време стоеше омърлушен край новия американски посланик в София Ерик Рубин, за да прережат лентата на реконструираната газ-компресорна станция „Лозенец" в землището на едноименното ямболското село.
Замълча и президентът Росен Плевнелиев, който иначе не пропуска случай да нахока редовия българин, че не си дава дома и жената на поредния ислямист от Близкия изток, нахлул нелегално през границата ни.
Ни вопъл, ни стон дойде и от външния министър Даниел Митов, в чиито задължения влиза и това да следи за ненамесата на чужди държави в нашите вътрешни работи.
Единственият високопоставен държавник, което реагира, бе вицепрезидентът Маргарита Попова.

„Има ли нашата българска дипломация своята стратегическа дълбочина за защита на националния интерес? Кога българската дипломация няма да крета след събитията? Кога ще очертаем ясно националния си интерес и ще го защитаваме пламенно и до край и просветено. Аз също казвам, че където и на този свят да има българи, там е България, там има един малък български свят. Когато обаче на учредяване на партийно събрание има говорене от чужди граждани по тази тема, ако се изпращат двусмислени или недостатъчно добре разбрани послания, тогава на битово ниво могат да се получат недоразумения, неразбирателства, от които нямаме нужда“, изригна Попова след учредяването на ДОСТ.
Сериозна опасност и даже заплаха за България в лицето на ДОСТ видяха и редица социолози и общественици.

„ДОСТ е партия с чуждо лице и е първата политическа сила, която се афишира, че ще служи на друга държава – на Турция. Това е недопустима намеса в политиката на суверенна България. Смятам, че партия на Местан е крайното изражение на турската инвазия“, категоричен бе директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Евродепутатът от Патриотичния фронт Ангел Джамбазки пък обобщи, че учредяването на ДОСТ е откровена провокация и заплаха за националната сигурност, с която трябва да се заеме незабавно Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС).
Не е нужно човек да е чак толкова прозорлив, за да схване едно. Ако българското правителство и президентът продължават да зариват главите си в пясъка и да бездействат спрямо ДОСТ и Местан, може да се окаже, че България е настъпила опасна турска мина. Само от всички нас зависи тя да бъде обезвредена навреме, преди да се взриви.


Наим Сюлейманоглу и знакът на турските неофашисти Фатма Сеянкайъ (на трибуната) даде да се разбере, че Анкара стои плътно зад проекта ДОСТ Скандалният турски посланик Сюлеман Гьокче надзираваше учредяването на новата партият на Лютви Местан Където и да се говори турски език, за нас това е част от Турция, изрече в София Семир Ялчън (с очилата) За първи път на подобен форум оператори и фоторепортери са изтикани в дъното на залата, за да не могат да снимат

В категории: Политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
MUNGHO
15.04.2016 10:25:59
0
0
V BALGARIJA IMA LI KONSTITUCIONEN SAD?????????I NACIONALNO OTGOVORNI POLITICI
KOITO DA GO SABUDJAT ,AKO SPI SLU4AINO!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки