За тези, чиито родители работят наблизо – може, за тези, които просто живеят в района – не може


За тези, чиито родители работят наблизо – може, за тези, които просто живеят в района – не може
Сградата на 32 СОУ „Св. Климент Охридски“ в София
14 Април 2016, Четвъртък


Притеснени сме силно от един изключително тревожен дискриминационен факт, който предразполага към развитието на корупционни практики в едно столично учебно заведение.



Както всяка година, така и тази училищата в София, съобразявайки се с нормативната уредба, сами определят правилата, реда и критериите за прием на първокласници. Така, привидно спазили закона, се оказва, че някои от тях не предоставят на ученици, които живеят в непосредствена близост до учебното заведение, абсолютно никакви преференции, опитвайки се да привлекат по-заможни родители.
Оказва се, че ученик, живеещ на километри от училището, е много по-привилегирован (защото се възползва от преференцията „месторабота на родител“) от този, чийто адрес е на съседния тротоар, но извън описаната от училището зона.

Такъв е и случаят с 32 СОУ в София. С прието решение на ПС № 6 от 18 февруари 2016 г. ръководеното от г-жа Нели Костова училище приема привидно напълно коректни правила за прием в първи клас за учебната 2016/2017 г. Както почти навсякъде, и тук има съответно няколко основни критерия за прием – „местоживеене в района“, „месторабота“ и „друго дете в семейството, обучаващо се в училището“. Проблемът е най-вече в логиката на обхвата, по който са ограничени въпросните райони.

Един по-задълбочен поглед и справка по картата на столицата може да покаже, че т. нар. „район по местоживеене“ през настоящата година е толкова стеснен, че обхваща само такава площ, в която 90% от сградния фонд са офиси, административни сгради и/или магазини (това е зоната, ограничена от улиците „Позитано“, „Пиротска“, „Отец Паисий“ и бул. „Княгина Мария Луиза”). Напълно дискриминационно е изпусната основната жилищна част от района, намиращ се в непосредствена близост до училището (заключена условно между ул. „Цар Симеон“ и бул. „Княгиня Мария Луйза“), която предните години напълно логично е била включена в обхвата.

Така през настоящата година обусловената зона буквално свършва на тротоара зад учебното заведение. Извън нея остава една част от улиците „Софроний Врачански”, „Антим 1-ви” и  „Отец Паисий“, намираща се под ул. „Пиротска“. И ето че напълно законно и „по правилата“ живеещите непосредствено зад 32 СОУ деца са оставени на милостта на директорката.
В управата на училището напълно са наясно за това кой район е в непосредствена близост до повереното им учебно заведение, ако се съди по логиката на определения от тях т. нар. „ район по месторабота“. Той се оказва многократно по-обширен и обхваща карето, ограничено от ул.  „Позитано“ и ул. „Пиротска“ , ул. „Отец Паисий“ и бул. „Княгина Мария Луиза”.

Очевидно логиката за определянето му, следвана от г-жа Нели Костова, е привличането на по-желаните ученици, чиито родители работят в околните авторитетни институции, като се елиминират по-нежеланите – тези, дето просто живеят там.

Валерия Коен, Теодора Стоичкова,
Гергана Вълкова и други майки,
живеещи до 32 СОУ, София


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки