Обезщетение при пенсиониране на съдружник в ООД


14 Април 2016, Четвъртък


Фирмата ни е ООД. В нея сме четирима съдружници. Всеки от нас заема определена длъжност по трудов договор. Предстои пенсиониране на двама от съдружниците.


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

След като се явяват съсобственици и в същото време работодатели, имат ли право на обезщетение от 6 брутни работни заплати за 10 години непрекъснат трудов стаж?
Илия Атанасов,
Куклен

Отговорът на вашия въпрос е в уредбата, дадена с чл. 222, ал. 3 и 4 от Кодекса на труда (КТ). Така съгласно алинея 3 при прекратяване на трудовото правоотношение, след като работникът или служителят е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, независимо от основанието за прекратяването, той има право на обезщетение от работодателя в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 2 месеца.

А ако е работил при същия работодател през последните 10 години от трудовия му стаж - на обезщетение в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 6 месеца.
Обезщетение може да се изплаща само веднъж. Това правило се прилага и когато при прекратяване на трудовото правоотношение работникът или служителят отговаря на условията за отпускане на пенсия за осигурителен стаж и възраст в намален размер по чл. 68а от Кодекса за социално осигуряване.

Видно от изложеното, ако вашите съдружници отговарят на изискванията на алинея 3 от чл. 222 от КТ, същите имат право на обезщетение. Те не са работодатели, а работници по смисъла на КТ, след като имат сключен договор с дружеството, което е техен работодател, представлявано съответно от управителя.
Качеството им на съдружници не променя качеството им на работници и следователно установеното с чл. 222, ал. 3 правило важи и за тях.

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки