Лапад


14 Април 2016, Четвъртък


За лечебни цели се използват коренищата и наземната част на растението. Лападът оказва положително въздействие при хемороиди, маточни и белодробни кръвоизливи.


Във вид на прах билката се препоръчва при малокръвие, а също и като средство за нормализиране работата на стомашно-чревния тракт.
В малки дози препаратите от корените на лапада оказват затягащо действие, а в големи – слабително. Те имат също така противоглистен ефект и стимулират мускулатурата на дебелото черво.
Настойките, отварите и екстрактите от лапад се препоръчват при колити, ентероколити, а също и за жабурене при възпалителни заболявания на носоглътката, стоматит, гингивит, ангина и пр.

В народната медицина с тях се лекуват и кожни болести.
Корените се изваждат през есента или рано напролет, когато още не са се показали първите листа на растението. Те се измиват добре и се нарязват. Сушат се на един слой, като от време на време се разбъркват. Ако няма слънце, това може да стане и във фурна, но температурата в нея не бива да надвишава 50-60 градуса. Готови са щом престанат да се огъват и започнат да се трошат.  Листата и плодовете се сушат само на свеж въздух. Те се събират през цялото лято, а семената – през август. Съхраняват се в платнени или книжни торби не повече от 3 години.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки