Времето през април и работата на полето


12 Април 2016, Вторник


За това какви са прогнозите на специалистите за климатичните условия през започналия вече месец април, от които зависи и работата на фермерите, разговаряме с Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ-БАН.



- Какво време да очакват земеделските стопани през април? Ще успеят ли да засеят слънчогледа навреме?
- Наднормените валежи през март бяха причина за пропускане на оптималните срокове при сеитбата на слънчогледа на много места в Южна България.
В началото на април агрометеорологичните условия се определяха от относително сухо и топло за сезона време, което осигури възможност да се преодолеят закъсненията при сеитбата на слънчогледа на места в южните райони на страната.

- Какви ще са условията за развитието на есенните посеви и овощните култури?
- До края на първото десетдневие развитието на земеделските култури ще протича с ускорени темпове при наднормени топлинни условия и наличие на много добри почвени влагозапаси. През този период при пшеницата и ечемика ще се наблюдава масово фаза вретенене, при рапицата – начало на фаза бутонизация. В края на десетдневието се прогнозира лабилизиране на времето и промяна в агрометеорологичните условия.

През второто и третото десетдневие вегетацията на земеделските култури ще се осъществява при температури близки до климатичните норми. Очакваните валежи, около и над нормата, ще поддържат почвените влагозапаси в оптимални граници, ще се отразят благоприятно на началните фази от вегетацията на засетите пролетни култури и на встъпилите в репродуктивен стадий от развитието си есенни посеви.

В края на второто и началото на третото десетдневие в полските райони на страната температурите в 10-сантиметровия почвен слой ще бъдат с подходящи стойности за сеитбата на царевица за зърното, а в края на месеца – и за топлолюбивите пролетни култури (памук, фъстъци, фасул, дини и пъпеши и др.).
През третото десетдневие при рапицата ще протича масово фаза цъфтеж. При зимните житни култури ще се осъществява преход от вретенене към изкласяване. В края на април при пшеницата и ечемика в полските райони ще преобладава фаза изкласяване. На отделни места в Дунавската равнина и в южните райони при посевите ще се наблюдава и начало на фаза цъфтеж.

- Очакват ли се критични температури за овошките?
- През месеца на отделни места, особено във високите полета, не са изключени минимални температури до минус -1ºС, които при по-продължително задържане ще застрашават от измръзване завръзите на овощните култури.
През април при овощните култури високата атмосферна влажност ще създава благоприятни условия за увеличение на инфекциозния фон от редица гъбни болести – ранно кафяво гниене, струпясване, сачмянка, къдравост по прасковата и др. По-подходящи условия за провеждане на растителнозащитни пръскания при овошките ще има през първото десетдневие, в началото и края на второто и около средата на третото десетдневие.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки