Настъпи време за сеитбата на картофи


Настъпи време за сеитбата на картофи
12 Април 2016, Вторник


Как да ги отглеждаме, за да получим добра реколта

Автор: Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН

Картофите произхождат от Южна Америка. В Европа те са пренесени през ХVІ век от испанците и англичаните, като сега Старият континент заема първо място в света по производството им, следвана от Америка и Азия.
Картофите са едногодишни растения с къс вегетационен период. Те се развиват добре при влажен климат и умерени температури. У нас най-благоприятни условия за отглеждането им има в полупланинските и планинските райони на страната.

Биологичният минимум, необходим за поникването им е 7-8оС. Оптималната температура за развитие на надземните части на растенията е от 18 до 25оС, а за образуване на клубени – 17-18оС. Температури над 25оС потискат образуването на клубени, а при температури над 29-30ºС процесът се прекратява. Минимални температури от порядъка на минус 1-1,5оС пък са критични за вегетативните части на растенията.
Сроковете за засаждане на картофи трябва да се определят в зависимост от датите на късните пролетни слани за дадения район. Фаза поникване трябва да настъпи, след като е преминала опасността от слана.

Картофите са взискателни към светлината. При нейния недостиг развитието на вегетативната маса е незадоволително, което се отразява негативно върху добива. Изискванията на картофите към почвената и атмосферната влага са най-високи през фазите бутонизация и цъфтеж. Засушаването и преовлажнението се отразяват неблагоприятно на вегетацията на растенията. Излишъкът на влага забавя развитието на кореновата система, а стимулира растежа на надземната вегетативна маса. Картофите се развиват добре, когато влагозапасите в коренообитаемия почвен слой са с нива 70-75% от ППВ (пределна полска влагоемност).

През фаза цъфтеж растенията достигат максимални размери на вегетативната си биомаса. Тогава протича и интензивно образуване и нарастване на клубените.
Картофите се развиват добре на структурни, водопропускливи и добре аерирани почви, богати на органични вещества. Подходящи за отглеждането им са торфените, наносните, алувиално-ливадните и ливадно-канелени почви, а  неподходящи – тежките, засолени, с високо ниво на подпочвените води почви.

Подходящи предшественици на картофите са бобовите култури (фасул, грах, леща), представителите на сем. Тиквови (тикви, дини, пъпеши), зърнено-житните култури. Те не трябва да се отглеждат продължително време на едно и също място, а също така и на площи, заемани от култури от същото семейство (домати, пипер, патладжан), които се нападат от едни и същи болести и вредители.
След прибиране на предшественика се извършва дълбока оран (25-30 см) на площите, предвидени за отглеждане на картофи. С нея се внася (при наличност) разложен оборски тор, фосфорните и калиевите торове. Торовите норми се определят в зависимост от почвеното плодородие. Азотният тор се внася преди засаждането с предсеитбените обработки на почвата.

Сроковете за засаждане на картофите зависят от насоката на производство. Ранните картофи се отглеждат главно в южните райони на страната. Те се засаждат, когато температурата на почвата на дълбочина 10-12 см достигне 7-8ºС, обикновено от края на февруари до средата на март. Тези за средноранно и по-късно производство се засаждат от средата на април до средата на май. Картофи могат да се отглеждат и като втора култура – лятно засаждане. То се извършва от средата на юни до средата на юли.

Използването на здрав и качествен посадъчен материал е от изключително важно значение за получаване на добра реколта. Желателно е  клубените да са рътени, с тегло 50-70 г. Чрез този процес се ускорява развитието на културата с 10-15 дни. Картофите се рътят в светли помещения при температура 15-16ºС и относителна влажност на въздуха над 80%. Процесът продължава около 30-40 дни и приключва, когато по клубените се образуват кълнове с дължина 3-4 см.
Засаждат се в редове при междуредово разстояние 60-70 см, вътре в реда – 25-35 см, на дълбочина 7-8 см. Кълновете трябва да сочат към повърхността на почвата. На малки площи се практикува и гнездово засаждане.

Грижите през вегетацията включват окопаване, загърляне, напояване, борба с болестите и вредителите. Първото окопаване се извършва след поникването на растенията, второто – 2-3 седмици по-късно. С второто окопаване се извършва и загърляне.
За нормалното развитие на картофите почвените влагозапаси през вегетацията трябва да се поддържат над 70% от ППВ, особено през периода на образуване и нарастване на клубените.

Картофите се нападат от различни болести – вирусни, гъбни, бактериални.
Вирусните – в ипсилон вироза и листно завиване, се разпространяват от листните въшки. Борбата е насочена именно срещу тях, а също включва и унищожаване на болните растения, използване на здрав посадъчен материал и устойчиви сортове.
От гъбните болести икономически най-важна е картофената мана. Тя се причинява от патогена Phytophtora infestans. Гъбата се запазва в клубените и в растителните остатъци в почвата. Първите признаци на болестта се появяват по периферията на долните листа на растенията –  воднисти зелени петна, които при висока влажност са покрити със сиво-бял налеп от спори. При силна зараза листата прегарят, а стъблата добиват тъмнокафяв цвят.

По клубените се образуват твърди сиво-кафяви петна, които проникват в дълбочина. Критичен период за заразяване с картофена мана е във фазите бутонизация и цъфтеж.
В борбата с картофената мана от изключително важно значение е използването на здрав посадъчен материал и провеждане на профилактични пръскания  с контактни фунгициди; Дитан М 45 -0,2%, Полирам ДФ- 0,2%, Банко 500 – 0,2%, Фунгуран - 0,15%, Купроксат ФЛ – 0,3% и др.

При появата на първите признаци на болестта трябва да се използват системни фунгициди: Ридомил голд МЦ ВГ – 0,25%, Акробат МЦ – 0,2%,  Верита ВГ – 0,15%, Корсейт РД – 0,25%. Третирането се извършва през две седмици. За да не се създаде резистентност, е наложително редуване на препарати с различни активни вещества.
Фунгицидите срещу картофената мана са ефикасни и срещу друга гъбна болест по картофите – алтернарията.

Един от най-опасните вредители по картофите е колорадският бръмбар. Вредят възрастните и ларвите. Те се хранят с листата на растенията. Подходящи фунгициди срещу този неприятел са: Вазтак Нов 100 ЕК – 0,01%, Децис 2,5 ЕК – 0,03%, Карате Зеон 5 КС – 0.015%, Нуреле Д – 0,05%, Фюри 10 ЕК – 0, 01% и др.
При провеждане на добра агротехника при отглеждането на картофи могат да се получат  добиви над 2000-3000 кг/дка.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки