Древните цивилизации по българските земи


Древните цивилизации по българските земи
11 Април 2016, Понеделник


Кой е бил тук преди нас

Автор: Веселин Максимов

Прабългари? Траки? Славяни? Какви сме? На тези въпроси до момента има доста отговори, но още един никак не е излишен. Този път го дава Славян Стоянов с новата си книга „Древните цивилизации по българските земи“. Той разказва за първата цивилизация в Европа, която се е появила на днешните наши територии преди (дръжте се!) 8 000 години по долното течение на река Дунав и бреговете на Черно море.

Изданието представя десет емблематични обекта от познатите ни артефакти – Езерния град (Дуранкулак), Халколитния некропол във Варна, Солницата в Провадия, Селищната могила в Русе, „Юнаците“, Караново, Хотница, Дъбене, Оходен и Градешница.
Най-хубавото на „Древните цивилизации по българските земи“ е, че е написана на достъпен литературен български език, не е обсипана с неразбираеми термини и представя материала в стил, свободен от всякаква ненужна еклектика, твърдят критиците.

Тя излиза и във вариант за деца, със заглавие „Моята първа книга за древните цивилизации по българските земи", част от поредицата "Моята първа книга".
Авторът разказва за времето, в което Черно море все още е било затворено сладководно езеро и именно по поречието на Дунав към нашите земи са се населили нашите далечни прадеди.
Анализирайки археологическите находки от тези места, Стоянов обяснява, че тук е било най-старото земеделие в Европа, най-ранната металургия на мед и злато в света, най-древното в Европа производство на сол, най-ранния добив и обработка на полускъпоценни камъни.

Според него, тук са били създадени най-старите първообрази на градове, с жилищна и обществена архитектура и инфраструктура, първите каменни сгради в Европа.
Тук се е появила първата религия и култ към Великата майка-богиня, първите стандартни мерни единици и система от писмени знаци, появила се 2000 години по-рано от писмеността в Египет и Шумер.
Славян Стоянов е роден на 7 август 1975 г. От ранно детство се запалил по рисуване и илюстриране, силно впечатлен от тогавашния комикс „Дъга“, превърнал се в любим и култов на поколения вече отдавна пораснали българчета. Възпитан е от своя дядо Ангел в родолюбие и интерес за изучаване на славното минало на България.

Учил е за кратко в художественото училище във Варна, но след инцидент съдбата променила неговото житейско поприще. През 1991 г. започнал да се занимава с графичен дизайн, след като представил родната комикс култура на Балкански симпозиум за комикси в Македония.
През 2007 г. Стоянов започнал да се занимава с дигитална илюстрация и участвал в няколко съвместни изложби в София и Варна. През 2010 г. се включил да помага при теренни археологически проучвания и разработил реконструкции под консултацията на специалисти.

През 2012 г. негови творби станали част от постоянната експозиция на историческия музей в град Царево.
През миналата 2015 г. се заинтересувал от предложения от издателство ПАН проект с работно заглавие „Древните цивилизации по българските земи“.
В началото идеята била той да се включи само с работа по илюстрациите и снимките в новото издание, но поради сериозните ангажименти на основния автор, в края на краищата било решено той да поеме и текстовата част.

Славян Стоянов е зает и с няколко проекта, свързани с опазване на българското културно и историческо наследство. Най-известни сред тях са "Виртуален музей на България" в Римска семейна гробница от античния Одесос във Фейсбук. Активно продължава да сътрудничи и в археологически проучвания на терен и усилено практикува дигитално рисуване.


Детското издание на „Древните цивилизации...” Славян Стоянов получава почетен плакет като учредител и председател на Управителния съвет на фондация „Да спасим кромлеха в Старо Железаре“

В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки