Българин е кандидат за член на Конгреса на САЩ


Българин е кандидат за член на Конгреса на САЩ
Крис Досев
11 Април 2016, Понеделник


Бившият военен пилот Крис Досев е една от големите надежди на републиканците във Флорида за долната камара на американския парламент

Автор: Георги Ваташки

Светът следи с голям интерес развитието на предизборната кампания за президент на САЩ. Вотът, който ще определи ръководителя на една от най-могъщите държави на планетата, отдавна е превърнат в шоу. То продължава вече цяла година и ще завърши в последния вторник на ноември. Тогава обаче, освен за президент, американците ще дадат своя глас и за нови членове на долната камара на Конгреса – Камарата на представителите. Сред стотиците кандидати е и българинът Крис Досев, който е издигнат от Републиканската партия в град Пенсакола, Флорида. Въпреки че е роден в Америка, той е запазил българското си сърце и всяка година посещава родното село на баща си Алеково край Свищов.

Нашенецът е бивш морски пехотинец и военен пилот в Ирак с множество отличия, а днес е собственик на голяма компания за недвижими имоти в щата Флорида. Крис, когото всичките му български приятели наричат Христо, е роден през 1961 г. в Чикаго. Баща му Досьо Досев напуска България през 1939 г., когато е едва на 17 години. Минавайки през гурбетчийство в Унгария и Германия, след края на Втората световна война той се мести в Чехия, а после във Франция, където живее 12 години. В страната на неограничените възможности пристига със съпругата си в началото на 1961 г., няколко месеца преди раждането на Крис.

„Баща ми започва своя живот в Америка без средства и без да знае и дума английски. Първо работи като чистач, а по-късно в завод за каучук. Майка ми пък е сервитьорка в ресторант” – разказа неотдавна българинът пред Нова ТВ.
В началото на 70-те години на XX век Досев-старши се ориентира към недвижимите имоти и започва да поправя стари сгради, а после ги отдава под наем. Още от петгодишен Крис тръгва с него по обектите и му носи кутията с инструментите. После, докато учи финанси в колежа, започва да му помага в бизнеса.

През 90-те години на миналия век Досьо Досев става известен с гостоприемството си и услугите, които прави на новодошлите българи в Чикаго. Тъй като притежава няколко сгради в града, той ги отдава на наши сънародници на добри цени.
След като Крис завършва инженерен колеж със специалност „Геодезия“, той се насочва към престижния Университет на Флорида. Негов възпитаник е и друг известен наш сънародник - изобретателят на компютъра Джон Атанасов.

„По това време обаче таксите за университета бяха прекалено скъпи дори за средната класа в Америка. Затова се възползвах от единствената възможност да продължа образованието си във Флорида – кандидатствах за военна стипендия по инженерство. Получих така наречената „NROTC скаларшип“, която ми осигури достатъчно средства за следването срещу задължението след завършването си да служа десет години като командир на батальон в морската пехота на САЩ “, разказва кандидат-конгресменът.

В обучението му е включено и пилотиране на военни и цивилни хеликоптери. Нашенецът бързо става въздушния ас на своя випуск и дори получава наградата „Карл Спаац“, която се връчва ежегодно на най-добрия пилот сред кадетите на вуза.
След като се дипломира, той започва службата си като старши лейтенант в елита на морската пехота към Пети американски флот. През 1986 г. завършва и специалната военновъздушна школа в Куонтико, след което няколко години е навигатор на бомбардировач А6 -Intruder в прославената част „Летящите тигри“ в базата „Чери Пойнт“ в Северна Каролина.

Междувременно на една сватба се запознава с бъдещата си съпруга Лиса, която тогава работи в хотелиерския бранш. „Четири месеца по-късно й предложих да се омъжи за мен, но тя отказа. Шест месеца по-късно обаче каза „да“. И уж на майтап, вече сме заедно 30 години“, спомня си със смях Досев.
Към днешна дата семейството вече има трима синове и пет дъщери. Повечето от тях са посещавали неведнъж нашата страна, като всички говорят в различна степен български език.

През 1990 г. Крис и неговата част са преместени в Пенсакола, а само година по-късно българинът е изпратен на първата си бойна мисия. Той взима участие в Първата война в Ирак, където навърта близо 1300 часа във въздуха и участва в общо 30 бойни операции. За отличната служба е награден с „Медал за храброст“ III степен и „Почетен флотски орден“.
„Летяхме само през нощта и в лошо време. Като част от морската пехота ние започваме първи с ударите, преди да минат войските по суша”, спомня си той за дните в иракската пустиня

След като се завръща от войната в Залива, като опитен офицер и ветеран е поканен да чете лекции по морски и инженерни науки в Северозападния университет в Чикаго и в Института по модерни технологии на Илинойс.
През 1994 г. напуска американската армия и започва бизнес с недвижими имоти. През следващите години компанията му се разраства.
За Крис парите не са всичко. „Винаги, когато имах свободно време, ходех да помагам като доброволец в социалните домове за младежи – жертви на насилие. По-късно реших да основа собствена благотворителна фондация в помощ на колегите ми, които пострадаха в Ирак“ – обяснява той.

Така се ражда Фондация на ранените герои, която след 2002 г. помага и на ветераните от войната срещу талибаните в Афганистан.
През 2009 г. Досев и семейството му се преместват за постоянно в Пенсакола, където българинът активно се включва в местния политически живот.
„В началото на март тази година се освободи място в Камарата на представителите и реших, че това е възможност за мен да направя нещо за хората тук. Имам опит не само като военен, но и близо 20 години в бизнеса с недвижими имоти, имам осем деца, пътувал съм доста по света, което ми дава уникален житейски опит.

Така че мисля, че Конгресът бе следващата логична стъпка, която трябва да направя, за да продължа активно да помагам на обществото“, разказва за мотивите си да се впусне в политиката нашият сънародник.
Като кандидат на републиканците в Пенсакола той се вълнува и от битката за президентския пост, в която фаворит е съпартиецът му Доналд Тръмп. „Той накара хората наистина да поставят под въпрос дали хората във Вашингтон, които ни представляват, наистина го правят”, убеден е кандидат-конгресменът.

Бившият военен пилот е привърженик на провеждането на имиграционна реформа, която да гарантира сигурността на страната от ислямския тероризъм.
„Трябва да сме сигурни, че можем да контролираме хората, които идват в страната – кои са те, откъде идват и какви са мотивите им. Предполагам, че хората в България искат същото за тяхната страна. Основното задължение на всяко правителство е да защитава своите граждани и държавата. Това не означава, че съм против имиграцията. Но когато правителството се проваля в осигуряването на такава система, нещата трябва да се променят”, смята Досев.

Въпреки амбициите си за политическа кариера в САЩ, той не е скъсал връзката с родовите си корени. „Баща ми до последно не забрави България и непрекъснато ми казваше: Каквото и да стане, искам само едно от теб – винаги да се връщаш в Отечеството, когато имаш възможност“, изтъква Крис.
Баща и син за първи път идват заедно в България през далечната 1978 г. На летището властите ги разделят, щателно ги претърсват и разпитват в продължение на два часа. Но в родното Алеково ги посрещат повече от сърдечно.

„Без да преувеличавам, цялото село беше излязло на входа да посрещне своя син", с вълнение си спомня Крис. Тогава той преплува река Дунав, за което получава грамота от Община Свищов. Оттогава всяка година пътува до България, за да се види със своите братовчеди. А на връщане обратно към Съединените щати носи със себе български плодове и зеленчуци.

„В задния двор на нашата къща в Пенсакола си подредихме малка градина с чушки, краставици и патладжани. Всяка неделя правя голяма салата с печени чушки и когато всички от семейството се съберем на масата, им напомням, че това е вкусът на България, който никога не трябва да забравят“, завършва разказа си Крис Досев.


Кандидат-конгресменът с жена си Лиса и осемте им деца Българинът в Ирак пред своя бомбардировач A6 Intruder

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки