Нашият конкурс


Нашият конкурс
10 Април 2016, Неделя


Споремин от семейния албум


В редакцията на „Десант“ вече пристигат първите предложения за новия ни конкурс „Спомени от семейния албум“. Както обещахме, ние ще ги представим и по страниците на нашия вестник.
Много трогателни и в същото време предоставящи любопитна информация за едни отдавна отминали времена са пожълтелите фотоси, изпратени ни от пловдивчанката Тотка Гинова, която вече е на 90 години.

На първия от тях (сн. 1) виждаме бай Борис Кафков и жена му Руска през 1937 г. в тяхната семейна занаятчийска работилница за дамски чанти и куфари в Пловдив. В нея са работили 12 момчета от селата Бегово, Горна махала и Ръжево Конаре, които учили тук занаята. Калфите и чираците се трудили по 12-14 часа на ден.

Другата фотография (сн. 2) представлява групов семеен портрет на майката на баба Тотка – Ивана (родена 1906 г.), дядо й Димитър (баща на майка й), сестра й Пенка (родена 1930 г. и починала през 2012 г.), която тогава е на 4 години, както и 8-годишната Тотка Гинова. Те са щракнати на фотото през 1934 г. по време на събора в пловдивското село Ръжево Конаре, провел се в деня на св. Богородица – 28 август.

Третата снимка (сн. 3) е запечатала изглед от главната улица в Ръжево Конаре, на която позират млади моми и ергени. Всички те учили занаят в Пловдив, а годината е 1940-а.
Декор на последния фотос е селският мегдан в същото пловдивско село през 1942 г. (сн. 4). На неговите 32 декара площ всяка неделя се извивало хоро. Понастоящем той е превърнат в много хубав парк, построен от местните младежи на обществени начала. В него е издигнат и Паметник на загиналите във войните за освобождение на България.

Бележка на редакцията: Ако изпращате за конкурса ни оригинали на снимките, посочвайте телефон за връзка и коректно точен адрес, на който ще ви ги връщаме, след като ги публикуваме при нас. Защото тяхното място е в семейните албуми.



В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки