И българските царе ще влязат в Лувъра


И българските царе ще влязат в Лувъра
Момент от подписването на споразумението ни за сътрудничество с френския Лувър
10 Април 2016, Неделя


Ново петгодишно споразумение със световния музей дава шанс да покажем на Европа шедьоври на християнска България от ІХ до ХІІІ век

Автор: Десант

Министърът на културата Вежди Рашидов и президентът на Лувъра Жан-Люк Мартинез подписаха в последния ден на март ново петгодишно Споразумение за сътрудничество между Министерството на културата и Лувъра.
Документът гарантира на България в следващите пет години много активно сътрудничество със световния музей в областта на научните изследвания на гръцки, етруски, римски антики и ориенталски артефакти – става ясно от прессъобщение на културното ведомство.

Покрай това българската и френската страна ще си сътрудничат в борбата срещу незаконния трафик на културни ценности.
В Созопол пък ще продължи българо-френската археологическа експедиция „Аполония-Понтика“, в която взимат участие наши специалисти от Националния археологически институт с музей при БАН и изтъкнати френски изследователи.
Жан-Люк Мартинез предложи следващата българска изложба в Лувъра да бъде под надслов „Епохата на българските царе от ІХ до ХІІІ век“. Благодарение на нея Европа ще може да се запознае с шедьоври от християнска България.

Като ответен жест, по време на българското председателство на Европейския съюз през 2018 г. Лувърът е готов да представи в София своя експозиция с 60 от най-ценните живописни платна от Ренесанса, които притежава във фондовете си.
По време на подписването на споразумението в Париж, делегацията ни от Министерството на културата е чула признанието, че „историята на Лувъра минава през България“.
Амбицията на българското културно ведомство е да покажем в Европа най-доброто от нашето наследство и творбите, сътворени от българските таланти, като в замяна и най-доброто от изкуството на Стария континент получи шанс да бъде представено в залите на нашите музеи и галерии.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки