„Панамагейт“ гръмко разтърси планетата


08 Април 2016, Петък


Аферата на века подпали чергата на не една персона от световния елит


Аферата на века „Панамагейт“ избухна в неделя вечерта, след като в международен консорциум над 400 журналисти от близо 80 държави публикуваха своите разкрития за авоарите в офшорки в Карибския басейн на 128 политици, общественици и различни знаменитости, както и на 29 милиардери от класацията на „Форбс“.
„Панама пейпърс“ („Досиетата от Панама“) очевидно ще даде храна за множество медийни публикации и коментари за доста време напред и ехото от офшоргейта едва ли скоро ще заглъхне. Един от авторите на разследванията и основател на Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP) Дрю Съливан определи обнародваните документи само като „върха на айсберга“.

От „Вашингтон пост“ пък квалифицираха панамските книжа като „карта на световната финансова система“, в която чистите пари се смесват със „сивите“ потоци на укриващите данъци и „черни“ доходи, реализирани от престъпност, корупция и злоупотреба с власт.
Общата картина изглежда умопомрачително – изтъкват от френския „Монд“. „Имената на клиентите предизвикват световъртеж: кралят на Саудитска Арабия, президентът на Аржентина, министър-председателят на Исландия... Струва си да се споменат още 61 приближени на световни лидери като Рами Махлуф – финансовият министър на Башар Асад.

На международните анализатори обаче направи впечатление, че в панамските документи не фигурират имената на граждани на Съединените щати. А според данни на авторитетното американско издание „Политико“, само през 2014 г. от САЩ чрез офшорки са изнесени 1,2 трилиона долара!
Според мнението на експертите, причината имена на американци да липсват в разпечатките на панамската консултантска компания Mossack Fonseca за регистрираните от нея компании в данъчния рай в карибската държава е, че състоятелните американци избират с цел да избягнат плащането на данъци не Панама, а Бермудските и Каймановите острови.

При това наблюдателите отбелязват, че ако избухването на аферата на века се бе случило през 80-те години на миналия век, то в панамските книжа щеше да има огромна част хора с американски фамилии. Но след нахлуването на САЩ край Панамския канал през 1989 г. популярността на тази страна значително е намаляла сред гражданите на САЩ. А и след като Бермудите и Кайманите, както и британските Вирджински острови промениха законите си, за да привлекат повече инвестиции, те са се оказали в доста по-изгодно положение, отколкото Панама.

Междувременно, основателят Рамон Фонсека, шеф на консултантската фирма, регистрирала 240 хиляди фиктивни фирми в данъчния рай, от която изтече информацията за офшорките, обвини журналистите в неправилно интерпретиране на фактите и изваждането им извън контекста. В интервю за „Ройтерс“ той подчертава също, че компанията му е станала жертва на хакерска атака.
Съществува и друга версия за произхода на сензационните документи – че те са изнесени от бивша служителка, в желанието й да отмъсти за провалената си интимна връзка с един от партньорите на компанията.

Въпреки това аферата хвърли зловонна сянка върху много политици по света. Скандалът доведе до оставката на исландския премиер Сигмундур Гунлаугсон, а властите във Великобритания, Холандия, Австрия и Германия се заеха с проверка на изнесените данни. И дори утре всичко да се окаже кьорфишек, фитилът за топенето на айсберга с офшорките вече е запален.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки