„Лукойл“ тарикатски си спаси част от евтиното гориво


„Лукойл“ тарикатски си спаси част от евтиното гориво
Компанията на Валентин Златев смъкна цените си в синхрон с тези на Марешки, но пак намери начин да прецака клиентите си
08 Април 2016, Петък


Тези дни из Фейсбука се завъртя една куриозна промоция: „Само днес купуваш две на цената на три и получаваш трето безплатно“.

Автор: Яна Славянска Снимки: Авторът

Кажи-речи подобен почин са въвели на бензиностанцията на „Лукойл“ в Айтос.
Градчето се прочу в цяла България с това, че тъкмо в него фармацевтичният бос Веселин Марешки откри първата си от планираните между 30 и 50 бензиностанции извън Варна, предлагаща евтини горива. През октомври миналата година бизнесменът направи в родния си град край морето премиера на веригата си VM Petroleum. В началото на 2016 г. той обяви намерението си да разкрие и четири бензиностанции баш в леговището на звяра, пардон – на „Лукойл“. Иначе казано в Бургас, където е и рафинерията на монополиста.

Но след като в края на януари бе взривена една от тамошните му аптеки, Марешки пренасочи инвестиционните си намерения към близкия Айтос. Пред монтираните там за нула време бензиноколонки на секундата се извиха дълги опашки от усмихнати и доволни шофьори, пълнещи с вдъхновение резервоарите си на цени „народни“.
Империята светкавично отвърна на удара и ще- не ще смъкна до същите нива офертите и на своята бензиностанция на входа на Айтос. Разрази се истинска ценова война, макар засега с твърде локален обхват.

Защото докато в айтоската си бензинаджийница „Лукойл“ продава в последно време бензин А95H например за 1,66 лв на литър, то само на по-малко от тридесетина километра – в Карнобат, това гориво върви по... 1,84 лв. и на двете тамошни фирмени бензиностанции на Валентин Златев.
Още по-фрапантен е примерът с цената на газта – в Айтос тя е само 68 стотинки (даже под тази на Марешки, която е 0,69 лв), докато в Карнобат е 88 ст. Говорим за колонките все на вездесъщия „Лукойл“. И докато при бензина „поевтиняването“ е само с 10%, то при синьото гориво маржът е над 20 на сто?!

Впрочем, прави впечатление, че и другите по-солидни играчи в бизнеса с продажбата на горива са „свалили гащите“, пардон – цените си в Айтос. Там в „Петрол“ литър А95H струва 1,71 лв., а на бензиностанцията на „Шел“ – 1,73 лв. Докато на карнобатска територия и те си надуват бузите и показват мускули ведно с „Лукойл“ – „Петрол“ също държи в Карнобат нивата от 1,84 лв. за най-харчения бензин.
После от Комисията за защита на конкуренцията ни убеждават, че нямало било картелно споразумение!? Е, хайде холан – я вижте плуват ли корабчета в очите на потребителите?!
Има и още нещо забавно около айтоската ценова война.

Пустата богаташка душица на Валентин Златев не изтрая дълго да изтичат капки кръв от сърцето му и да гледа Марешки как бесней над бащинията му. И измисли много тарикатски начин как да спаси още някоя стотинка от дъмпингираната цена на течното злато, изтичащо от бензиноколонките му в непрежалима евтиния.
Който редовно зарежда от „Лукойл“, ревностно къта в джоба си заветна клиентска карта. С нея пълни с отстъпка резервоара си във фирмените бензиностанции на компанията. На която и да е от тях да налее бензин, с червеното пластиково картонче все ще спести по някоя стотинка на литър.

Ето ви сега един въпрос с понижена трудност – познайте отведнъж може ли да ползвате тази карта в айтоската бензинаджийница на „Лукойл“?
Не, разбира се! И това важи от... 14.00 ч. на 8 март 2016 г. Защо точно от тази дата (отбелязвана иначе празнично като Ден на мама или на жената – все тая) и защо баш от 14 ч. – за отговора на туй питане вече ще ни е нужен жокер!
И ако някой клиент с клиентска карта вземе, че възроптае, че това е дискриминация и не е справедливо, айтоските бензинаджии от „Лукойл“ снизходително ще му отвърнат, че иначе може да си ползва картата на всички останали техни бензиностанции в страната. И едва ли не несретият потребител ще трябва ръка да целува за туй, че има уникалния шанс да зарежда тук евтино.

Чия обаче кунка ще трябва да цунка се пита в задачката?! Едва ли това е десницата на тариката Валентин Златев, който се опитва да смъкне на босия цървулите, взимайки му безбожни пари, за да си кара колата. Видяхме вече, че можело било горивата да са по-евтини.
Затуй е време да викнем всинца с глас голям по всичкия коджа Балкан: „Не, няма сделка! Стига сте ни пробутвали „две на цената на три“! Не искаме онова „третото“ – безплатното! Файда от него – колкото от клиентска карта за отстъпки на „Лукойл“.


На бензиноколонките на „Лукойл“ в Айтос клиентските карти за намаление вече не важат

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки