Реформата в МВР засега се отлага


Реформата в МВР засега се отлага
Цветанов подложи министър Румяна Бъчварова на жесток приятелски огън, след което щедро гласува в подкрепа на проекта й Снимка БГНЕС
08 Април 2016, Петък


Предстои обаче ново гласуване на промените в Закона за Черноморското крайбрежие в техния първоначален вариант

Автор: Ани Александрова

Скандалът на седмицата дойде от парламента, а не от протестите пред самото Народно събрание или пред Съдебната палата, или от националния митинг на медиците и дори не от арестите в ДАИ и проверките във фонд „Земеделие”.
В сряда парламентарната Комисия по вътрешен ред и обществена сигурност отхвърли предложения от министър Румяна Бъчварова законопроект за изменение и допълнение на Закона за МВР, който трябваше да послужи като стартов импулс за реформите в това министерство, струващо на данъкоплатците над 1 милиард лева годишно.

Случилото се означава, че реформите в МВР се отлагат или най-вероятно изобщо няма да се състоят в мандата на сегашното управление. Това предполага някакво успокояване на страстите сред полицаите, които напоследък непрекъснато са в готовност за нови протести, но не и промяна на тежката криминогенна обстановка в страната.

Напрежението остава високо

Със сигурност обаче ще се засили напрежението – видимо и „подводно” – в парламентарната група на ГЕРБ, както и в обществото, което така и не вижда резултати от многото пари, наливани в МВР най-вече за заплати на служителите му.
Всъщност най-недоволен от съотношението пари-резултати е министърът на финансите Владислав Горанов, който още при гласуването на бюджета за 2016 г. се опита да прокара реформи в сектора едва ли не зад гърба на Бъчварова, която видимо не успява да намери общ език с работещите в МВР. 

В момента, обаче, Горанов не може да бъде винен за бламирането на Бъчварова. „Топката” е в полето на бившия вътрешен министър и настоящ председател на Вътрешната комисия Цветан Цветанов. А неговата игра е почти толкова сложна и на моменти нелогична, колкото и изказа му – да се чуди човек дали демонстрира сила, или просто не може да намери общ език с Бъчварова, или приятелският му огън цели силовото му влизане в пасианса за предстоящите президентски избори.
Факт е, че Цветанов в никакъв случай не бива да бъде подценяван, особено в сегашната му позиция на шеф на ПГ на ГЕРБ и на председател на Вътрешната комисия, както и на вечен началник на предизборния щаб на ГЕРБ и на центъра, командващ структурите на партията по места.

Когато „да” означава „не”

А иначе като любопитен щрих в бламирането на проектозакона и на самата Бъчварова трябва да отбележим, че Цветанов подложи министърката на жесток приятелски огън, след което щедро гласува в подкрепа на проекта. Бившият обитател на шефския кабинет в МВР в прав текст заяви на Бъчварова, че законопроектът, който се предлага, не покрива очакванията в сектор "Сигурност".
„За мен буди недоумение начинът и формата, по които беше подготвен и представен този законопроект. Няма реална комуникация между МВР и Вътрешната комисия. Аз и до ден-днешен не знам кой е предложил този законопроект. Аз смятам, че вие, г-жо Бъчварова, носите негативи, но за сметка на някой друг. Убеден съм, че в същността на този законопроект надали сте имали възможност да вникнете в дълбочина", каза Цветанов, преди да гласува „за”.

Същото направиха и останалите представители на ГЕРБ във Вътрешната комисия с изключение на Пламен Нунев, който отсъства от заседанието.
Тримата представители на БСП останаха, но очаквано гласуваха „против”, а всички останали допринесоха за отхвърлянето на проекта като гласуваха „въздържал се”, в това число и бившият председател на Вътрешната комисия Атанас Атанасов, който напусна поста заради преминаването на ДСБ в опозиция.
От заседанието отсъстваше другият представител на Реформаторския блок Димитър Делчев (Движение „България на гражданите”), който е от подкрепящите управлението. За протокола: шест гласа „за”, трима „против”, седем „въздържали се”…

Кладенчовата вода и квантовата физика

Критиките, които членовете на Вътрешната комисия отправиха към Румяна Бъчварова, бяха по същество, докато нейният отговор демонстрира по-скоро обида, на която бе отвърнато с обидното: "Обясних достатъчно добре смисъла на закона, но понякога не всеки разбира от квантова физика".
Бъчварова допълни, че не вижда грешката в себе си, тъй като е следвала заложени в предишния закон принципи. Според министърката представеният от  нея законопроект не е получил подкрепа по политически причини.

А така също и защото членовете на Вътрешната комисия не са разбрали идеята на предлаганите реформи, които отчитали моментното състояние на МВР и натрупаните проблеми, предлагали решения и щели да доведат до изцяло нов метод на работа.
Някои електронни медии тиражираха като неофициална информация твърдението, че премиерът Борисов е дал своята подкрепа в партията за Румяна Бъчварова и се е ангажирал законопроектът да мине през пленарна зала. Което би било чудо, от което няма да последват никакви други чудеса.

По заповед на Началника

Още едно чудо предстои да се случи. В седмичната програма на Народното събрание е включено разглеждането на първо четене на законопроект за изменения и допълнения в Закона за Черноморското крайбрежие, внесен от Цвета Караянчева и други депутати от ГЕРБ.
При неотдавнашното гласуване на този законопроект депутатите от ГЕРБ сгрешиха да подкрепят внесеното предложение на Реформаторския блок за забрана на къмпингуването в 100-метровата зона край морето.

Последваха граждански протести, след което от пресцентъра на „Дондуков” 1 дойде съобщение за предприетите от премиера и лидер на ГЕРБ действия: "Разпоредих спешни действия от страна на парламентарната група на ГЕРБ за отмяна на спорните текстове от закона, които забраняват палатките и къмпингуването. Още вчера заявих, че ГЕРБ не е автор на тази идея, но от коалиционна култура депутатите ни са подкрепили поправки в последния момент преди гласуването на второ четене на закона".
Така парламентарната машина се завъртя в един изцяло нов оборот с един стар законопроект, внесен в неговия първоначален вид, въпреки коалиционната култура.


Нов план за борба със старата битова престъпност

Часове преди да претърпи фиаско с проектозакона за МВР пред парламентарната Комисия по вътрешен ред, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова представи пред Националния съвет по превенция на престъпността план с над 110 мерки за борба с битовата престъпност за периода 2016–2018 година.
"Нашият акцент е върху предварителните мерки, а не върху конкретните оперативни мерки за справяне с този тип престъпност”, изтъкна Бъчварова.

Тя изброи 5 основни приоритета, заложени в плана: изграждане на сигурна и безопасна среда в населените места; създаване на условия за намаляване на риска от престъпления сред уязвими групи; изграждане на устойчиви партньорства за превенция на престъпността между органите на държавната власт, НПО, бизнеса и гражданското общество; Изграждане на среда на толерантност сред децата и младежите и възпитаване в дух на отговорност и развиване на гражданска култура; устойчиви партньорства за превенция на престъпността.

Бъчварова увери, че ръководството на МВР ще разработи планове година по година с отделните министерства и ведомства и по този начин ще ги разположи във времето. Съобщено бе още, че вече е готов и проектът на Закона за борба с тероризма и предстои финалното му обсъждане с представителите на прокуратура, ДАНС и Министерство на правосъдието.
Министър Бъчварова демонстрира оптимизъм, че след приемането му това ще е един работещ закон, тъй като отчита всичко особености на тероризма.


МВР ще разчита на превенцията в борбата с битовата престъпност

В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки