40 млрд. долара са изнесени от България в офшорки


40 млрд. долара са изнесени от България в офшорки
Първият „отстрелян” покрай досиетата бе почти фалиралият Николай Банев
08 Април 2016, Петък


Страната ни е една от най-ограбваните в света – установи го не шумно оповестеното разследване „Досиетата от Панама”, а едно друго, много по-интересно проучване

Автор: Илияна Христова

Най-малко 40 млрд. долара са изнесени от България и са внесени в офшорки от 1980 г. до днес. Такъв извод може да се направи от изследването на Джеймс Хенри, бивш главен икономист на консултантската компания “Маккинси”.
То бе направено преди четири години по поръчка на международната организация „Мрежа за данъчна справедливост”. Хенри изследва периода от 2000 до 2010 г. и констатира, че само за това време от страната ни са изтекли 29,8 млрд. долара. От началото на прехода към днешна дата обаче офшорните авоари с български произход със сигурност са задминали внушителната цифра от 40 000 000 000 долара, твърди икономистът.

Данните бяха припомнени тези дни от специализирания сайт taxdog.wordpress.com, във връзка със скандала „Досиетата от Панама”. Мероприятието с източник малката американска държава, шумно рекламирано като „най-голямото изтичане на информация в световен мащаб”, не оповести значими новини за България.
Напразно ги очаквахме от бившата журналистка от „24 часа” Алексения Димитрова (агент Владимир от ДС), член на т.нар. Международен консорциум на разследващите журналисти, сътворил „досиетата“.

Вестникът информира, че няма данни за офшорки на български политици, а първият „отстрелян” с публикация бе почти фалиралият Николай Банев. В същото време финансовият анализатор Мирослав Иванов съобщи, че офшорка, свързана с Пеевски, е била регистрирана точно чрез „Мосак Фонсека" (фирмата, от която са взети досиетата).
За разлика от всичко това, проучването на Хенри, макар и с по-задна дата, съдържа много повече любопитни факти. Поради тайната обаче, която спускат офшорните зони, той не е могъл да се добере до имената на притежателите на милиардите.

Но пък установява, че обемът на изнесените от страната ни средства след 1980 г. се равнява на 89% от размера на натрупания за същия период външен дълг.
Хенри установява още, че от страната ни е изнасян средно годишно по 5% от националния доход. Само Русия и Венецуела с по 6% и Украйна - с 9%, ни изпреварват, констатира по този повод taxdog.wordpress.com. Това прави страната ни една от най-ограбваните в света.
На планетата има над 29 000 индивиди с богатство от над 100 млн. долара и повечето от тях са анонимни, сочи още изследването на Джеймс Хенри. Баровците са източили от родните си икономики общо между 21 и 32 трилиона долара.

В сумата не влизат яхти, палати, диаманти и златните кюлчета в трезорите, т.е. реално богаташите са още по-богати и никой не знае точно имуществото им.
Изследователят прави всичките тези изводи и изчисления, сравнявайки данните на Банката за международни разплащания и на Международния валутен фонд с анализи на частни компании.
Анализът му, разбира се, бе публично оповестен в чужди блогове и медии още с излизането му през 2011 г. Тъй съдържа шокираща информация, но светът не се стресна. Което всъщност още веднъж показва пропагандния и кампаниен характер на мероприятието „Досиетата  от Панама”.

Целта му, според първоначалните данни, очевидно бе да удари по руския президент Путин (който, разбира се, не е цвете за мирисане) - със съмнения, а не с доказателства.
Както и да направи реклама на една организация, която тепърва ще ни залива с все повече и повече „разкрития”.
Същият консорциум на разследващи журналисти, чието седалище е Вашингтон, изнесе миналата година и информация за близо 100 000 клиенти на британската банка HSBC. Пошумя се и после всичко бързо бе забравено.


Разследване или комсомолска асамблея?

Т.нар. „Досиета от Панама” будят основателни въпроси дали наистина представляват разследване или са бодра асамблея на евроатлантически комсомолци.
На първо място е любопитен въпросът как така Владимир Путин се оказа основната мишена, след като информацията (уж) обхваща целия световен елит, а уликите към него са косвени. „Досиета от Панама” оповестиха, че близките до руския президент Юрий Ковалчук, собственикът на банка „Россия", и музикантът Сергей Ролдугин притежават 2 млрд. долара чрез схема от офшорки.

Това добре, но според разследващите „би могло да се предполага”, „вероятно”, „твърде е възможно”… парите да са на Путин. Много стара практика е политици да забогатяват чрез подставени лица (техни приятели) – което въобще не ги притеснява и никога връзката не се доказва в съд.
В този смисъл „Досиета от Панама” не представиха нещо ново, което наистина да e опасно за Путин. Едва ли той разчита на едната заплата, възможно е наистина да е собственик на милиардите. Но няма истинско разследване на света, което да завършва с „най-вероятно”.

На второ място е интересно как така в списъка на „крадците” не попадна нито един американец. Точно американците са едни от най-честите клиенти на офшорните държави. Защо ли ги няма в „Досиета от Панама”? Най-вероятно заради евроатлантическата задача, която комсомолците отиграха – да попарят Путин.
На трето място трябва да се каже, че всяко едно истинско журналистическо разследване се върши в състояние на секретност, сред страх от изтичане на информация, много често за него освен автора знаят двама души – главният редактор на съответната медия и източникът на информация.

А тук имаме весела компания от 380 журналисти от близо 80 страни (според официалната информация), които са си разследвали цяла година, а накрая решили да разгласят на света „потресаващи разкрития”. Мислите ли, че самият Путин не е разбрал за начинанието им още на втория ден?
Четвъртото, което следва да се припомни, е, че всичко свързано с офшорките – зони, влогове, инвестиции, анонимност, е напълно законно. Не е хубаво да е така, но е факт.
Да чухте „разследващият консорциум” да предлага забрана на офшорките?



Като две капки вода

„Досиетата от Панама” предизвикаха у нас забавна галимация чрез опорни и контраопорни точки -  битката бе между “гражданското общество”, захранвано от Сорос и “Америка за България” от една страна, и путиноидите, бранещи святостта на руския президент, от друга.
Първи реагираха защитниците на „Матушка Рус”. „Досиетата от Панама” е операция на западни спецслужби”, заяви Борислав Цеков, бивш царски депутат и настоящ сподвижник на БСП. С тези думи той почти повтори официалната версия на Кремъл.

Левият журналист Александър Симов пък направи сензационно разкритие, разследвайки в… интернет: “Натъкнах се на много интересен факт във “Фейсбук” - в деня, в който украинската армия ядеше як бой край Иловайск, Порошенко си е регистрирал офшорна сметка на британските Вирджински острови”. Т.е. – оставете го Путин, гледайте какъв злодей е Порошенко.
Задачата на соросоидите бе по-трудна. Те хем трябваше да оплюят Путин, хем да оневинят Порошенко, бащата на британския премиер Камерън (също в списъка) и други положителни по дефиниция герои.

„Медийното отразяване у нас не прави разлика между различни видове проблеми. Първият е избягването на данъци през офшорни фирми. Такъв е случаят с бащата на Камерън. Вторият е криенето на собственост чрез подставени лица и източването на държавни банки. Случаят с Путин - според разследването - е точно такъв”, се произнесе политологът Даниел Смилов.
Сайтът „Медиапул” правилно схвана повелята и написа: “На Запад укриват в офшорни зони данъци, в Русия укриват притежанието”. Т.е. оставете го Камерън, гледайте какъв злодей е Путин.
Режисьорите на „Като две капки вода” къде спят?


Офшорка, свързана с Делян Пеевски, е била регистрирана точно чрез „Мосак Фонсека

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки