В Созопол посрещат Великден с яйца на гларуси от Св. Иван


В Созопол посрещат Великден с яйца на гларуси от Св. Иван
Гнездата на гларусите са пръснати навсякъде из созополския остров Свети Иван
08 Април 2016, Петък


Наближи ли Христовото Възкресение, из острова плъзват хора, които събират от птичите гнезда задължителния за празника атрибут

Автор: Диана Славчева Снимки: Авторът

Преди дни медиите нашироко разгласиха една история, разказана от търгуващ с Турция нашенец, от която стана ясно, че комшиите необезспокоявано третират зеленчуковите си насаждения със забранения у нас, но разрешен при тях, опасен инсектицид ДДТ.
Върху използването на въпросния дихлоро-дифенир-трихлороетан е наложена забрана в целия Европейски съюз, тъй като консумацията на обработените с него плодове и зеленчуци е много вредна за човешкия организъм – ДДТ уврежда черния дроб, сърдечно-съдовата система, централната нервна система, спомага за появяването на тумори и предизвиква много мутации. И на всичко отгоре се акумулира в почвата, където може да се задържи десетки години. Съществува мнение, че именно заради неговото използване белоглавите орли днес са застрашени от изчезване.

Преди няколко дни на Капитан Андреево беше спряна пратка със зеленчуци от Турция, които бяха върнати обратно заради открити в тях остатъчни количества пестициди, информираха  от Агенцията по храните. Но отказаха коментар дали става дума за ДДТ или друг пестицид.
Освен опасните турски домати, чушки, тиквички и патладжани, които целогодишно внасяме от югоизточната ни съседка, оказа се, че здравето ни заплашват и стоки, импортирани от Западна Европа. Неотдавна от Съюза на птицевъдите алармираха, че има опасност по Великден да боядисаме вече негодни за консумация яйца.

Причината е, че в католическия свят Христовото Възкресение тази година се отбеляза почти месец преди източноправославното и са останали доста неупотребени яйца, които сега се пласират у нас. Проблемът е, че те се внасят на палети и после се препакетират на наша територия и около празника се разпространяват из търговската мрежа в познатите ни малки опаковки.

Няма как да се проследи срока им на годност, тъй като при вноса им се заявява, че те ще се използват уж за преработване, за което няма изискване за възрастта им – уточни пред медиите ситуацията председателят на Съюза на птицевъдите Димитър Белоречков.
В „Десант“ пък получихме един друг любопитен сигнал за нерегламентирано използване по Великден на яйца, само че не от кокошки, а от... гларуси. Оказва се, че от години разни хора обикалят по това време остров Свети Иван край Созопол, където мътят около 700 двойки от тези птици. Предприемчивите  нашенци събират яйцата от гнездата, с които е покрит буквално всеки квадратен метър от острова, и след това ги предлагат за празниците. Говори се, че всички козунаци, предлагани по фурните в Созопол, са забъркани именно с гларусови яйца.

Вярно, гларусите не са защитен вид и този вид дейност не вреди на популацията им, тъй като птиците си доснасят още яйца, колкото са им нужни да легнат на мътят. Но съществува  опасност за похапващите ги хора, за която събирачите нехаят.
Както пояснява уредникът на Природонаучния музей в Бургас Светла Далакчиева, никой не осъществява контрол върху тези яйца. А през тяхната тънка и пореста черупка е възможно да проникнат различни зарази.

Остров Свети Иван е известен и с това, че се обитава от уникални зайци „подземници“, които, тъй като живеят изолирани на това късче земя насред морето и се кръстосват само помежду си, вече започват да се израждат и да измират масово. Следствие на това из целия остров може да се видят разложени трупове и кожи на умрелите клепоухи. А сред тях – и гнезда на гларуси. Така че е въпрос на време някоя зараза да се прехвърли от мършата в птичите яйца, които се оказват толкова търсен великденски артикул в района.
Едва ли може да се разчита на благословения факт, че на същото място преди 6 лета бяха открити мощи на светеца, чието име носи и островът. Светостта на това парче земя не го прави по-безопасно. Редно е съответните контролни органи най-сетне да хвърлят един поглед какво се случва там, дойде ли Великден!


Тук гнездят около 700 двойки от морските птици

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки