Турската културна инвазия у нас продължава с ускорени темпове


Турската културна инвазия у нас продължава с ускорени темпове
У нас вече откровено се строят турски библиотеки като тази в разградското село Цар Калоян, носеща името „Ахмед Шериф“. Над входа й надписът е и на български, и на турски език
08 Април 2016, Петък


Тя цели да докара до амнезия българската историческа памет

Автор: Огнян Стамболиев

Доктрината „Йозал”, дело на едноименния турски политик Тургут Йозал, за която можем да прочетем в книгата му „Турция в Европа” (преведена вече на всички основни европейски езици), представя нелепите претенции на Турция да стане световна сила и да възстанови Османската империя. Чрез груба, елементарна манипулация и най-безцеремонно фалшифициране на фактите от историята авторът й се опита безуспешно да защити тезата, че мястото на тази азиатска държава е на Стария континент.
Според неговите „доказателства” нашата европейска цивилизация била всъщност турска! Именно Турция била „майка на много други цивилизации от най-дълбока древност”, дори на древногръцката, йонийската, чието правилно име било „анадолска” (?!).

По думите на турския политик „европеизацията на турците започва с приемането на исляма, с приноса на турските философи и теолози“. В средните векове Европа познавала Аристотел и Платон, но това станало благодарение пак на османците.
„В наши дни може би изглежда странно на някои, защото в тяхното съзнание съществува пропаст, разделяща Запад от Изток, Велика Турция от Европа – изтъква Йозал и заявява: – Днес византийската култура се приема за част от западната цивилизация.
След като посочихме сходствата между Османската и Византийската империя, можем да заключим, че османската култура е също неразривна част от западноевропейската цивилизация" (?!).

Турският политик пояснява, че „Византийската империя е била преди всичко една анадолска държава“. Той също така твърди, че „в IX век пр.н.е. в Анатолия (Анадол) поетът Омир – нашият велик сънародник – турчин – поставя началото на това, което ще бъде наречено по-късно неправилно „гръцко чудо" (?!).
Тези нелепости, разбира се, будят смях, но и известна тревога. Защото Турция вече повече от две десетилетия настъпва в България (чрез своята „пета колона”, незаконната ДПС) и пряко се меси във всички области на живота у нас. Последиците са тъжни и след време ще бъдат фатални!

Югоизточната ни съседка отделя много средства за пропагандата на своята държава в чужбина и особено в България. През последните години с финансиране от Босфора се издадоха няколкостотин турски книги.
Повечето от тях, като изключим Орхан Памук, разбира се, са типични образци на третокласната литература, която дори не заслужава да бъде превеждана. Но ето, че в България вече нахлуха и турски издатели, като например „Ерен медия груп”, с целта да залеят нашия книжен пазар с турски „шедьоври”.

Голяма грешка правят някои наши издателства, че приемат тези пари и произвеждат подобна ненужна книжнина. Но още по- голяма е вината на няколко телевизии като Нова, Би Ти Ви и ТВ7, които ежедневно излъчват турски долнопробни сапунки. Така те услужливо лъскат образа на Турция и се опитват да ни я представят като близка в културно отношение страна.
Но и с просто око се вижда, че това е нереален, идеализиран образ на една държава, в която ежегодно биват зверски убивани с камъни от близките си млади момичета и жени заради техни прегрешения. И този обичай съществува от дълбока древност, макар да не е описан от „техния“ Омир!

В бившия български град Одрин на огромна държавна субсидия се радва т.н. Тракийски университет, чиято основна задача е пропагандирането на турската култура в България и на Балканите. В него редовно се канят наши преподаватели, приемат се за студенти наши младежи. Целта е проста и ясна: разширяването на турската културна инвазия.
Пак с турски пари някои наши безродници, като например историчката Теодора Бакърджиева, пишат и издават книги в прослава на убиеца реформатор и асимилатор Мидхат паша, когото сравняват с Петър Велики; на „културното” наследство на Османската империя и дори имат наг-лостта да пренаписват учебниците по история и литература!!!

Макар това да предизвика голям обществен скандал и показа, че чашата на българите вече е преляла, все пак продължаваме да сме доста търпеливи, та все още твърдо не казваме гръмогласно своето „не” на това посегателство върху нашата култура и духовност.
В страната ни все още се строят джамии, все още – в нарушение на Конституцията, се излъчват новини на турски език по централната ни телевизия; все още се издържат и два турски театъра – уж държавни, но със самодейци, кършещи тела в кючеци и маанета по предизборните кампании на протурската партия!

Преди няколко години в „крепостта на Доган” – доминирания от ДПС вече небългарски град  Кърджали, се проведе поредната среща  на писатели от Балканите, организирана от някаква си „академия”, назована гръмко „Орфеева лира”!
На този форум турски писатели и културни дейци биват свързвани с тракийския певец на Родопа – Орфей, и се прави нескопосан опит да обединяват писатели от Балканския полуостров под турския полумесец!
И всичко това се осъществява с пари на българските данъкоплатци – от фонда на Общината, от Съюза на българските писатели и най-вече от Министерството на културата, което субсидира българските народни читалища. При това – въпреки че съгласно Закона за българските читалища, тези уникални институции трябва да служат на българската култура!

Ако разгледаме списъка с читалищата от Кърджалийския регион – двайсет от тях вече са напълно турцизирани, въпреки че носят имената на Ботев, Вазов, Славейков. Техните секретари и директори в повечето случаи са с турски имена, а дейността им е почти изцяло свързана с турската пропаганда, като дори се организират по цели седмици тържества, посветени на чествания на „великия Ататюрк” и турската република и се пропагандират турските обичаи и език.

В същото време тамошното население, особено по селата, в т.ч. и младите, не може да говори български и целенасочено и упорито се турцизира. А невръстни деца пеят химна „Турция е в сърцето ми”!
Последствията от тази асимилаторска културна политика са ясни. Тя цели едно – изтриване до амнезия на българската историческа памет, а това означава отслабване на имунната система на нацията. Нещо, което нашите мъдри управници все още не са разбрали или просто не искат да разберат.


Момент от петата среща на писателите от балканските страни „Орфеева лира“, осъществявана с пари на българските данъкоплатци

В категории: Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
playboy targovez rentier arbi
14.04.2016 04:29:26
0
0
ami dobre e da se vidi kak nashite novi sajusnizi i stari sajusnizi i drugi se spravjat s problemite koito imat naprimer vishegradskata shetvorka kojato e pritisnata meshdu germania i rusia si reshila problemi s obshto otstojavane na obshti interesi v balkanska shetvorka sas shodni interesi sa rumania balgaria sarbia garzia taka she moshe da se kontaktirat tesi strani za obshti interesi
1
Тото
10.04.2016 05:20:39
0
0
Отдавна, много отдавна трябваше да се опомнят. Прекалено много си играят с пословичното търпение и толерантност на българите. Ама накрая последиците ще им се стоварят върху собствените дървени кратуни[cruel].
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки