Над 2000 души излязоха на протест срещу олигархията


Над 2000 души излязоха на протест срещу олигархията
08 Април 2016, Петък


Производители на домашна ракия и собственици на казани от цялата страна се събраха в София, за да кажат „не” на монопола, който убива традициите

Автор: Десант

Над 2000 души, производители на домашна ракия и собственици на казани, както и техни поддръжници от цялата страна, се събраха на протест пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ до сградата на Народното събрание в София.
Митингът бе под надслов „Не” на монопола, който затрива българската традиция!“. Той бе организиран от Национално сдружение „Българска домашна ракия“, членовете на което настояват за отмяна на лобисткия закон, прокаран в НС в полза на спиртните монополисти като вимпром „Пещера“.

Новата нормативна уредба на практика цели хората да нямат право да варят ракия за собствени нужди, а да бъдат принудени да купуват спиртни бъркочи от фирмите на олигарсите, негодуват от сдружението.
Заради приетите промени в Закона за акцизите и данъчните складове над 1500 семейства в страната ще останат без поминък, а това ще повлече негативни последствия и за дребните производители на грозде, лишавайки ги пък тях от пазар.
От „Българска домашна ракия“ настояват управляващите от ГЕРБ да допуснат за разглеждане внесения от „Национален фронт за спасение на България“ проект за отмяна на този позорен закон.

Исканията на сдружението логично бяха подкрепени от патриотичната партия. По време на протеста на трибуната до лидера на НФСБ Валери Симеонов и депутатите от групата на ПФ Валентин Касабов, Димитър Байрактаров, Христиан Митев, Славчо Атанасов, Петър Петров и Борис Ячев, застанаха още Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок, както и Методи Андреев от ГЕРБ. 
Митингът започна с призив на съпредседателя на гражданското обединение Андон Андонов към всички собственици на казани, ако политиците не се вслушат в техния глас, да обявят гражданско неподчинение, като блокират основни пътни артерии около големите градове в страната.

„Няколко поредни правителства пробваха през последното десетилетие да наложат драконовски данъци върху едно от най-традиционните бъларски производства, с цел то да бъде унищожено. Аз ви обещавам, че и сегашната акция, режисирана от монополистите, също ще се провали. Но това няма да стане от само себе си. С днешния митинг искаме да покажем на олигархията, че знаем, че атаката срещу българския дребен бизнес е организирана от големи лобистки групи. Искам да подчертая, че лобистките поправки в закона не са дело на Министерски съвет или на финансовия министър Владислав Горанов. Атаката на монопола е организирана от престъпници, които в зората на прехода с кражби, рекет и с измами създадоха огромни фабрики за алкохол, в повечето случаи - дори фалшив“, заяви от трибуната Валери Симеонов.

Той посочи имената на тези, в чийто интерес е ударът срещу домашната ракия - „СИС Индъстрис“, „Вимпром Пещера“ и „Домейн бойар“, както и други по-големи играчи на вътрешния пазар.
„Всички казанджии бяха обвинени в чудовищни престъпления от медиите. Дори се направи опит да им бъде приписано отравянето на петима души с метилов алкохол в Якоруда в началото на годината. Само че прокуратурата и медиите не казаха тогава, че алкохолът, с който хората се отровиха, всъщност е чист 98-градусов спирт. И той не може да бъде  произведен в казан за домашна ракия“, каза още Валери Симеонов.

И добави, че за извличането на тази отрова е нужна меласа, която е изключително скъпа съставка и с нея могат да разполагат само големите алкохолни компании. Именно те са истинските убийци на хората от Якоруда и всички други подобни случаи, допълни депутатът.
След което обясни пред протестиращите причините да закъснее с пет минути на митинга – имал е среща с Менда Стоянова и Владислав Горанов, на която направил последен опит да ги убеди да отменят закона.

„Но аз не тая големи надежди за положително решение от тяхна страна, защото и Горанов, и Стоянова не са хора, които са имали собствен бизнес. Затова те няма да разберат какво е да унищожиш поминъка на хиляди хора в полза на олигархията. Аз разбирам какво значи това за всички вас, защото също като вас съм отделял от залъка си, за да създам моя бизнес.
Както вие, така и аз съм лишавал семейството си, за да бъде закупен поредния метър кабел, за да създам телевизия СКАТ. Стъпка по стъпка, с огромен труд и лишения. Патриотичният фронт влезе в Народното събрание с идеята да подпомагаме и защитаваме дребните производители, хората, които наистина произвеждат нещо в тази страна. И няма да допуснем дребният бизнес да бъде унищожен“.


Валери Симеонов посочи имената на тези, в чийто интерес е ударът срещу домашната ракия - „СИС Индъстрис“, „Вимпром Пещера“ и „Домейн бойар“

В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки