Червен ориз с гъби


Червен ориз с гъби
08 Април 2016, Петък


Бързо, вкусно и здравословно


Продукти:
1 ч. ч. червен ориз
2 стръка пресен лук
1 стрък пресен чесън
около 400 г гъби печурки (пресни, не от буркан)
2 супени лъжици накълцани сушени домати
половин връзка магданоз
100 г твърд кашкавала или пармезан, ако има
50 г масло
зехтин или олио
сол на вкус

Начин на приготвяне:
Оризът се измива, отцежда се добре от водата и леко се запържва в зехтин или олио в подходяща тенджерка, като постоянно се разбърква, за да не загори. След около пет минути към него се добавят нарязаните на едро пресни печурки. След още две минути се прибавят и накълцаните пресен лук и чесън, посолява се на вкус и се залива с две чаши вода.
Щом водата клокне, котлонът се намаля на най-ниска степен. Тенджерката се затваря плътно с похлупак и се оставя така, докато оризът поеме цялата вода.
През това време сушените домати и магданозът се накълцват на дребно. Кашкавалът се настъргва.

Когато оризът е готов, към него се добавя маслото, доматите, магданозът и кашкавалът. Разбърква се и щом маслото се стопи, съдът се дърпа от котлона. Добре е да остане плътно захлупен поне половин час преди консумация.
Сервира се украсен със стръкчета пресен босилек или розмарин. Така приготвен, този ориз може да бъде самостоятелно блюдо, но може да се приготвя и като гарнитура.
За тези, които не постят, една бърза рецепта, която идеално се съчетава с червения ориз:
Обезкостени пилешки бутчета (според броя на хората, които ще се хранят – трябва да има по две на човек), предварително осолени и подправени с розмарин, риган, щипка джинджифил и 1 кафяна лъжичка куркума, се задушават в мазнина и малко вода. Щом месото смени цвета си, към него се добавя една глава ситно накълцан стар лук.

Когато пилешкото е готово за консумация, тенджерката се дърпа от котлона и към него се добавят пресен лук и чесън, едно пакетче крема сирене и една малка кофичка сметана. Разбърква се добре, за да се стопят сиренето и сметаната, след което всичко се прехвърля в подходяща тавичка. Наръсва се с настърган кашкавал и се запича в предварително загрята фурна толкова, колкото кашкавалът да добие златисто кафяв цвят.
Тази комбинация върви със зелена залата.


В категории: Горещи новини , От кухнята на баба

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки