Подбрано


08 Април 2016, Петък


Глухарчетата на трапезата? Защо не


„Мед“ от глухарчета

Продукти:
400 г цветове без дръжките (4-5 шепи)
на 1 л течност - 1 кг захар
1 лимон
1/2 ч. л. лимонтозу

Начин на приготвяне:
Глухарчето се използва при проблем с черния дроб, бъбреците, жлъчката, храносмилателната система, за подобряване обмяната на веществата. Освен като отвара, чай, настойка, жълтите цветчета мога да се използват и за така наречения „мед” от глухарчета. Освен че е много вкусен, той може да се използва и като лекарство през цялата година. Рецептата за него е универсална, по същия начин се приготвя и „мед“ от борови връхчета и млади шишарки.

Набраните цветове се заливат с около 1,5 - 1,8 литра студена вода. Прибавя се 1 лимон (без кората), нарязан на дребно. Сместа се поставя на котлона. Вари се 10-15 минути. Оставя се да престои 12 часа, след което се прецежда през марля, като цветовете хубаво се изстискват.
Течността се измерва с мерителна чаша. На 1 л отвара се добавя 1 кг захар. Поставя се в подходящ съд и се вари в началото на силен огън, след което степента на котлона се намаля.
Медът се пробва с капка, капната върху чиния. Ако не се разлива, значи сладкото е готово. Разсипва се горещо в предварително затоплени буркани. След като се затворят, се обръщат с капачката надолу за едно денонощие.


Витаминозна пролетна салата

Продукти:
Пресни листа от глухарче (примерно тези, които ще останат след забъркването на меда, за който се използват само цветовете)
2-3 стръка пресен лук
една връзка магданоз
стръкче копър
зехтин
сол на вкус
маслини за украса

Листата на глухарчето съдържат голямо количество калий, който действа диуретично. Набавят на организма витамините В1 и С. Салата от листата му се препоръчва за прочистване на кръвта. Изсушените листа пък могат да се добавят към супи и чорби. 

Начин на приготвяне:
Ето два варианта за витаминозна салата срещу пролетна умора:
Измитите листа се заливат с хладка солена вода и се оставят да престоят 30 минути. Нарязват се на дребно. Прибавят се свеж магданоз и копър, пресен лук, маслини и зехтин. 
Комбинирана салата от листата на глухарче и киселец. След като се измият, те се накисват в подсолена вода. Престояват 30 мин. Нарязват се на дребно и се смесват с млечна майонеза. Поръсват се с натрошени орехи.
Сега е подходящият сезон да се възползваме от полезните свойства на глухарчето и да си приготвим свежа салата от листата му, както и да си наберем цветове и листа за чай през зимата.


В категории: Горещи новини , От кухнята на баба

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки