С настъпването на пролетта започва да се обажда язвата


07 Април 2016, Четвъртък


С билки и балнеолечение страданията може да се облекчат

Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

Смяната на сезоните активизира съществуващите язви на стомаха и дванадесетопръстника Главен симптом на заболяването е болката. При язва на стомаха тя се появява 1 до 1,5 часа след хранене, докато при язва на дванадесетопръстника е характерна късната нощна болка, изявяваща се на гладно. Тя се локализира „под лъжичката“ и се излъчва към гърба.
Другите оплаквания – тежест в стомаха, киселини, гадене и повръщане – са последица от нарушаване на диетата или режима на хранене (преяждане, препиване, по-честа консумация на пържени, консервирани и пикантни храни, употреба на газирани напитки и алкохол).

Понякога болката настъпва безпричинно, най-често в резултат на нервно напрежение.
В последните години особено място сред причините за предизвикването на стомашната язва се определя микроорганизмът Хеликобактер пилори, който според Световната здравна организация е и един от главните виновници за появата на злокачествени заболявания.
Лечението на язвите трябва да се извършва само от квалифицирани лекари. Но тъй като лекарствата за тази цел не са включени в т.нар. позитивен списък на НЗОК за безплатни и с намалени цени медикаменти, препоръчваме да се потърсят лекове от природата.
Широко препоръчвана от народната и научната медицина за лечение на язвената болест е добре познатата у нас лайка. Тя, или по-точно чаят от цветовете й, е много подходящо средство за лечение на стомашната язва. Лайката може да се приложи още и под формата на извлек.

Както посочват изследванията на големия немски фитотерапевт Вайс, благодарение на съдържащите се в цветовете на растението биологично активни вещества, то има силно противовъзпалително действие, с което противодейства на съпътстващия язвата възпалителен процес. Същевременно лайката образува защитна мембрана спрямо дразнещите действия на приетата храна и стомашната секреция. Ето защо чаят от лайка се пие преди ядене в количество една водна чаша, и то няколко пъти дневно. Вайс препоръчва също така след изпиването му да се извършва бавно завъртане на тялото в легнало положение на всички страни в продължение на 5 до 10 минути. Това се прави с цел формиране на защитната мембрана върху лигавицата на стомаха.

Освен лайката, още редица билки съдържат вещества, които успешно могат да се прилагат за лечение на стомашната и дуоденална язва. От тях с най-голяма популярност се ползва жълтият кантарион, който е богат на флавоноиди и дъбилни вещества с подчертан противовъзпалителен ефект. За целта от надземната част на билката се приготовя чай, като 3-4 супени лъжици се заливат с 500 мл вода и се варят в продължение на 20 минути. Чаят се прецежда и се пие по 100 мл 3-4 пъти дневно преди ядене.
Особен интерес представлява широко известната у нас билка сладко коренче или сладник. Използват се нейните корени или нейният сок. Първоначално растението се прилагало за лечение на различни заболявания на дихателните пътища поради неговото смекчаващо и облекчаващо кашлицата действие. Впоследствие се установява и лечебният му ефект при язвена болест.

Учените са успели да получат по синтетичен път активния принцип на билката – глициризиневата киселина. Съответно преработена, тя влиза  в състава на много търсеното лекарство „Кавед С“. У нас този препарат се произвежда под името „Алцид-V“, като към комбинацията е прибавена и лайка.
Освен използването на лечебни растения, при възможност в началото на пролетта може да се посетят и някои от специализираните ни балнеокурорти – Хисаря, Велинград, Горна баня и пр.
Комбинирането на различните природни средства може да осигури на страдащите спокойствие и добро качество на живот. И това именно е целта на съвременното лечение на язвената болест.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки