Легенда за Странджа


Легенда за Странджа
Изглед от планината Странджа Снимка: Природен парк „Странджа“
Ключови думи: Странджа, легенда
06 Април 2019, Събота


Тази легенда ми я разказа овчарят Стоил Грозданов от село Бръшлян, Малкотърновско. Той я  чул от дядо си Лазар.

Автор: Йордан Василев

Било е по времето, когато по тези земи не е имало царства и господарства. Всички хора били равни и живеели в мир и сговор. Равна била и земята. По тучните ливади пасели безброй крави, биволи и овце. Нивите давали богата реколта, а дърветата – обилен плод.

Там израснала и мома Странджа, която била толкова красива, че никой момък не се осмелил да я поиска за жена. Натъжила се девойката, тъй като и тя искала да има мъж и деца. За да не гледа чуждото щастие и да страда, напуснала благодатната земя и се заселила в гъстите гори. Там се сприятелила с дивите животни и дори научила езика им.

Облечена в мъжки дрехи, яздела бързоног елен и се надплувала с делфините в морето. Другари й станали горските духове и самодиви.

Тогава, незнайно откъде, с много кораби дошли безчет черни мъже, въоръжени с мечове, копия и лъкове. Те изгонили местните жители от къщите им, настанили се в тях и заповядали на някогашните им стопани да ги хранят и слугуват, а който не им се подчинявал, го убивали. Най-непокорните избягали в горите и там отново срещнали Странджа, за която почти били забравили.

Като узнала каква беда ги е сполетяла, тя започнала да им помага. Разчуло се, че горите са сигурно убежище от насилията на черните мъже и все повече хора заприиждали в тях. Като разбрали, че силата на нашествениците е в тяхното оръжие, Странджа изпратила четири лисици да откраднат каквото намерят от това непознато за нея и за сънародниците й нещо.

Животните донесли един меч, едно копие, един лък и една стрела. Момата внимателно ги разгледала и установила, че копие и лък лесно може да се направят, защото били от дърво. Мечът и върхът на стрелата обаче били от нещо непознато, каквото нито в равнината, нито в гората били виждали.

Допитала се Странджа до орлите къде може да се намери такъв материал. Те отговорили, че това е желязо и го има, но в много далечни краища. В гората обаче растели дървета, които били по-яки и от желязото. Направили един дървен меч от такова дърво и като ударили с него железния, той се счупил.
За кратко време всички бегълци се въоръжили с дървени мечове, с копия, лъкове и стрели.

Странджа ги обединила в отряд, който яздел бързоноги елени. Постепенно се осмелили да нападат черните мъже. Когато влизали в битка с тях, дървените мечове чупели железните. Изтребили много от нашествениците и смятали, че в скоро време останалите сами ще си отидат там, откъдето са дошли.

Но взели да пристигат още кораби, от които слезли безчет черни мъже, облечени в железни дрехи, от които стрелите и копията се отблъсквали, а дървените мечове не пробивали. Те яздели непознати животни с гърбици. Хората отново се укрили в гъстата гора – тяхната последна защита. Нашествениците обаче решили да запалят тяхното  убежище и започнали да трупат сухи клони, храсти и треви.
Странджа потърсила помощ от горските духове и самодивите. И когато черните мъже тръгнали със запалени факли да подпалят гората, станало нещо невиждано. Земята се разтресла, морето и реките се разбушували, почва и камъни започнали да растат като живи твари и се превърнали в баири и скали. Щом всичко утихнало, от черните мъже нямало и следа, защото морето погълнало корабите им, с които те се опитали да избягат.

А образувалата се голяма планина хората нарекли Странджа.




В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки