„Луксът на ХІХ век” гостува в Русе


„Луксът на ХІХ век” гостува в Русе
Френските часовници за камини са едни от най-изящните домашни украшения, показани в Русе
04 Април 2016, Понеделник


Освен с френската си гастролираща колекция, Бургаският музей влезе в новините и с откупуването на безценен военен архив

Автор: Веселин Максимов

Зала „Княз Александър I” на Историческия музей в Русе е домакин на изложбата „Луксът на XIX век“. Тя съдържа ценни предмети от Бургаския музей, които са част от неговата експозиция „Дарени и спасени съкровища“. Техният подбор е извършен от бургаските музейни специалисти, а работата  по уреждането на изложбата е поета от русенските им колеги.

Освен бургаските експонати, във витрините се намират и предмети от колекциите на местния музей с висока художествена стойност. Тази съвместна изложба представя тенденциите и идеите в изкуството от епохата на Европейското просвещение, промените, последвали Индустриалната революция в Англия, модернизацията и развитието на творческите образи през 19 до началото на 20 век.

Представените предмети, някои от които са часовници за камина, сервизи, картини и скулптури от бронз и порцелан, са задържани и конфискувани от Митница Бургас през 1996 г. и 2000 г., при два опита за нелегален пренос на културни ценности през територията на Република България. Тези, които са постъпили по опис през 1996 г., са тридесет и два френски настолни часовници, тридесет и две вази с единадесет свещници към тях, абажури, изящни полилеи, сребърни подноси за сервиране, сребърен сервиз за ликьор, аплици и част от дамски будоар.

През 2000 г. на митницата е задържана и предадена в музея така наречената „румънска колекция”. Тя е съставена от картини, фино резбовани рамки за картини, огледала, ракла с резбована украса и сервизи, които са произведени в ателиета на Австроунгарската империя и Италия. Те са били част от обзавеждането на европейските домове от началото на 20 век.
Още един плюс за новия млад шеф на бургаската културна институция Милен Николов (той застана начело след смъртта на обичаната от всички доцент Цоня Дражева преди три години) – под негово ръководство екипът доведе до успешен край преговорите по откупуване на изключително ценни документи от гражданин, пожелал да остане напълно анонимен.

Те представляват архива на подполковник Христо Попов, неособено известна досега фигура от местната и изобщо българската история.
През Балканските войни като помощник-командир на Бургаския укрепен пункт той си е водил изключително подробни и ценни записки относно хода на бойните действия, но е събирал и бойни телеграми, дневници, заповеди, комюникета, писма и други бумаги, свързани с обстановката по време на военната кампания. Тъй като е бил сред приближените на Цветан Радославов, след края на бойните действия е напуснал Бургас (роден е в Шумен) и заминал за София, където се издигнал дори до кмет на столицата и заместник-министър в правителството на Радославов през 1915 г.

Голям интерес предизвикват запазените военни карти на Бургаска област, както и ръчно изрисувана карта на освободената Вардарска Македония. Музейните специалисти определят архива като уникален исторически извор, който ще допълни бойната история на Бургас.
Забележително е, че той е особено обемен – общо 400 страници, и се намира в пълната си цялост, тоест няма части от него продадени или дарени на други музеи по Европа, което би правило изключително трудно неговото цялостно разгадаване и обнародване.

Екипът на бургаския исторически музей е хвърлил доста труд след неговото придобиване. Седем месеца учените са превеждали на съвременен език съдържанието и обявиха, че вече са готови да го предоставят на любителите на родната история в книга.
Някои пасажи обаче все още подлежат на обработка, съобщиха уредниците, пряко ангажирани с тази работа.


В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки