Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра  с новини от света
01 Април 2016, Петък


Някои от вестите са добри, други са твърде тревожни


Тръгват полети от Казан до България

Федералната агенция за въздушен транспорт на Русия – „Росавиация“, издаде разрешително на авиокомпания „Уралски авиолинии“ да извършва два международни рейса от Казан към България и Турция.
Едното направление е от столицата на Татарстан до Бургас. Полетите по него ще са чартърни. По този маршрут самолетите на компанията ще летят два пъти седмично в периода от 27 март до 29 октомври 2016 г.

Рейсът Казан-Анталия ще е постоянен, като „Уралските линии“ ще имат полети по тази дестинация седем пъти в седмицата.
Досега от летището в Казан авиокомпанията е летяла до Худжант и Душанбе.


Разрушенията в Палмира са по-малки от очакваните

Продължава работата на експертите по оценката на вредите, нанесени от бойците на „Ислямска държава“ върху старините в древния Палмира в Сирия, който бе напълно освободен на 27 март от сирийската армия и народното опълчение с подкрепата на руската авиация. Той бе завзет от терористите на 21 май миналата година, като за по-малко от година вандалите от ИД разрушиха много от намиращите се там паметници на световното културно-историческо наследство.
На 4 април предстои в ЮНЕСКО да се проведе съвещание по повод изпращането в Палмира на експертна комисия.

Първите отчети на специалистите сочат, че макар някои важни паметници да са разрушени, много от старините са оцелели. Като цяло опустошението е в много по-малък мащаб от очакваното, отбелязва „Гардиън“. Доскоро се очакваше, че бойните действия по освобождаването на тези територии ще нанесат допълнителни повреди по археологическия комплекс, но тези опасения не се потвърдиха.

Досегашните огледи показват, че в много от случаите щетите са поправими. По думите на бившия директор на музеите в Палмира – професора в Държавния университет Шони в американския щат Охайо Амр ал Азм, за „Ислямска държава“ разрушаването на културни паметници се явява част от пропагандна кампания, чиято цел е да се демонстрира, че бойците на ИД могат да действат безнаказано и международната общност е безсилна да ги спре. Както отбелязва ученият, той и други експерти са били основно осведомявани за повреждането на старините, доколкото са следели процесите на разруха с помощта на спътникови изображения на местността и фотографии, тайно заснети от местните жители.

Шефът на Агенцията по защита на реликвите и музеите Маамун Абдулкарим съобщава пред японския вестник „Йомиури“, че сериозно са увредени някои от най-известните обекти в Палмира, сред които два от най-знаменитите й храма – на Бела (І в.) и на Баал-Шамин (ІІ в.), Триумфалната арка, статуята на лъва Алат, която е на около 2000 години, както и погребалните кули в Долината на гробниците.
Практически недокоснати се оказват римският театър, а също и многобройните бюстове, за които учените се страхуваха, че могат да бъдат продадени от терористите на ИД на черния пазар за старини.


Терористи свободно преминават турско-сирийската граница

Границата между Турция и Сирия, както и преди, си остава отворена за свободното минаване на терористи. Понякога за пресичането й помощ им оказват и самите турски военни, които по-рано съобщиха за засилване на мерките за безопасност, коментират световни медии.

По думите на местни източници, в някои от пограничните градчета бойците от различни терористични организации, най-вече от „Фронта ан Нусра“, се разхождат на воля, без да крият своите намерения. „Те минават границата, когато си поискат и се мотаят свободно по улиците“ – коментират ситуацията жители на Яйладага.
„Някои от военните получават пари, за да си затварят очите за проникването на терористите“ – цитира РИА „Новости“ думите на служител на граничната служба в турската провинция Искендерун.


Удивителна находка променя историята на Крим

По време на строителството на Кримския енергомост, изграждан между Краснодарския край и полуострова по дъното на Керченския пролив, недалече от село Илич на Тамани археолозите попаднаха на удивителна находка. На дълбочина 6 метра те разкриха тези дни останките от най-древния открит досега комплекс за питейна вода, принадлежащ на неизвестна досега цивилизация.

Установено е, че той е от VII-VIII в. пр. Хр., като експертите не се съмняват, че съоръжението е отпреди древногръцката епоха. То ще промени традиционните представи за това, че канализацията е била измислена от елините, тъй като е било създадено много преди тяхното съществуване, пише Газета.ру.

Когато античната ВиК система е била разкопана, резервоарите са били пълни с вода, както и преди хилядолетия. Учените са изпратили проби от живителната течност за изследване в лаборатория.
Според специалистите, двуметровите камъни, от които са изградени водохранилищата, се явяват своеобразни филтри за пречистването на водата.


Равин предлага неевреите да бъдат изселени от Израел

Главният сефарадски равин на Израел Ицках Йосиф е предложил да се изселят от страната гоите – т.е. лицата от нееврейска националност, съобщи тези дни „The Time of Israel”. Това е станало по време на съботната проповед на свещеника, който е заявил, че съгласно еврейските закони, в Израел може да останат само тези гои, които изпълняват седемте закона на потомците на Ной.

Тези заповеди включват забрана на идолопоклоничество, богохулство, убийство, прелюбодеяние, кражба, употребяване за храна на плът, отрязана от живо животно, а също и задължението да се уважава законът.
Равинът е на мнение, че всички неевреи, които не изпълняват тези заповеди, трябва да бъдат изселени в Саудитска Арабия. Освен това Йосиф е заявил, че гоите се намират в Израел изключително и само за това да обслужват евреите.


В категории: Международна политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
KLIO
01.04.2016 11:02:34
0
0
RAZRUCHENIJATA V PALMIRA BILI PO MALKO OT O4AKVANOTO!!!A KOGA ,,MEZDUNARODNIJAT
SAD ZA PRESTAPLENIJA KAM 4OVE4ESTVOTO,, SHTE ZAPO4NE NAKAZATELNO DELO SRECHTU
PRESTAPNITZITE???
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки