Обратната страна на световната слава


Обратната страна на световната слава
01 Април 2016, Петък


Как „Игра на тронове“ докара непоносима популярност на Дубровник


Известният курортен хърватски град Дубровник винаги е привличал туристи със своите културни паметници и старинен вид. Той е вече на достолепните 1400 години и неговите каменни улички приличат на декори от исторически филм. В интерес на истината, в последно време те в действителност са превърнати в снимачна площадка – именно там се заснемат сцените в Кралския чертог от култовата киносага „Игра на тронове“. Дубровник бе и мястото, което бе избрано за реализацията на следващия, осми епизод, на мегасериала „Междузвездни войни“...

Заради споходилата го кинематографична слава към „Перлата на Адриатика“, както наричат това населено място в най-южната част на Хърватия, към него прииждат все повече и повече туристи от целия свят. Но нарастващата популярност на курорта му сторва по-скоро „меча услуга“. Средновековното градче, чието местно население наброява едва около 44 хиляди жители, буквално се задъхва от наплива на любопитни екскурзианти.

За това разказа неотдавна публикация в Bloomberg. Преди година изданието обърна внимание на стресовата ситуация, предизвикана от безспирния туристически поток, заливащ населеното място. Тогава кметът на града Андро Влахушич бе заявил: „Надявам се, че „Игра на тронове“ ще направи за Дубровник същото, което стори за Нова Зеландия „Властелинът на пръстените“. Дубровнишкият градоначалник дори предложи на HBO и „Дисни“ да си провеждат заснемането на филмите безплатно.

Всичко се разви така, както си пожела Влахушич – градът стана известен по целия свят. Но сега, съдейки по всичко, ситуацията излиза извън контрол и се налага пристигащите тук буквално да се бият за всяко свободно място за нощувка. Градският транспорт пък се задъхва от невероятното си претоварване.
Иначе за Хърватия туристическото търсене е твърде важно – страната неотдавна едвам се измъкна от шестгодишната рецесия, в която бе изпаднала, и туристическата сфера заема  една шеста от икономиката й, отбелязва Bloomberg.

В момента в Дубровник се канят да реставрират най-големия тамошен хотел „Белведер“, намиращ се извън градските стени, недалеч от закътания залив Купари, а пристанището в съседния Груж се реконструира, така че да може да приема круизни лайнери. Градът опитва да се пригоди към връхлетялата го популярност, но все още не успява, коментира изданието.

Ситуацията се усложнява от това, че историческият му център е под егидата на ЮНЕСКО.
Разцветът на туризма в хърватското старинно населено място, по думите на кмета му, ще позволи на тукашните власти да осигурят необходимите средства за развитието на музеите и изложбените зали, което безспорно е голям плюс. Но покрай това, както Bloomberg обръща внимание, заснемането на холивудските продукции носи полза и за местните жители, които успяват да заработят известни пари, участвайки в масовките за филмите.
Но мненията на обществото са разделени. Местната сладкарка Джина Пекотич, която се е снимала в масови сцени от „Игра на тронове“, заявява пред изданието: „Трябва да сме наясно какво да правим с тази популярност. Това е нашето ново бъдеще“.

Директорът на Dream estates Croatia Киран Келлехер смята, че туризмът в Дубровник все още не е достигнал своя пик. И това налага да се помисли върху това колко още може да издържи градът под наплива на толкова много гости и какво впечатление оставя в спомените на дошлите да се полюбуват на красотите му. Някои от туристите, както предава думите им Bloomberg, вече са разочаровани. Наличието на снимачните площадки само им пречи да разгледат старините.


В категории: Международна политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
IBIZA PLAYBOY Nr00555007770088
02.04.2016 19:55:14
0
0
ami az imam hubavi spomeni ot dubrovnik mnogo hubavi predimno shernokosi dalgokraki sheni otlishni vina i romantishno okrashenie i nikoj ne me iznudvashe i ne mi presheshe kakto v balgaria da se napivam i pravja ljubov s
tesi s koito se haresvahme .
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки