Стават ли бомби от изтупани брашнени чували


Стават ли бомби от изтупани брашнени чували
01 Април 2016, Петък


Идеята билетчетата в София да поскъпнат с 60% е заразна като всяка глупост и може да намери последователи, което е повече от взривоопасно

Автор: Борислав Михайлов

Билетчето за градския транспорт в София не просто може да поскъпне с 60 процента – то може да зарази половин България с вирус, който да предизвика повторение на онези драматични, а и болестотворни за властта събития от зимата и пролетта на 2013 г. Тогава поскъпването може наистина да излезе много скъпо на всички ни. И е редно това да се каже навреме…

Да се гледа на софиянци като на брашнени чували е стара болест на столичната управа. София е най-скъпият град в България не защото е най-доброто място за живеене, което всъщност далеч не е така. Причината е, че навсякъде в града – от  кметството до Министерски съвет – временните обитатели на коридорите на властта не се уморяват да повтарят, че който иска да живее в столицата, трябва да си плаща. За всичко – за паркирането в „синя” и „зелена” зона; за феодално-крепостническите порядки, налагани от „Топлофикация”; за „привилегията” градът да е вечно разровен надлъж и шир; за некадърността на тези, които разкопават един и същи булевард по три пъти, защото метрото ще има трети лъч...

Тук не е Виена, за съжаление

Неведнъж лично първият партиен (на управляващата партия) и правителствен ръководител и бивш кмет на София Бойко Борисов е казвал с нетърпящ възражение глас, че който иска да ползва метро като във Виена и Мюнхен, трябва да се научи да плаща като във Виена и Мюнхен.
Е, малката  разлика не е в метрото, а в това, че Виена е най-добрият град за живеене в света, а София е сред четирите най-опасни столици в Европа. Преди дни тъкмо в нея, а не във Виена, арестуваха след престрелка двама полицаи наркопласьори, занимаващи се и с рекет и носещи под кепетата си голямата мечта да правят пари и от проституция.

Дяволът, който чува всичко, не е прихванал от почукване на дърво, поради което и в момента в родната ни столица се стягат полицейски протести. И за да не останете с впечатление, че брашнените чували нямат нищо общо с пейзажа на „Орлов мост”, блокиран от протестиращи полицаи, можете да се сетите, че служителите на реда – на пост пред парламента, като охрана на всеки протест и дори като протестиращи – струват на данъкоплатците повече от един милиард лева годишно.
За разлика от колите на градския транспорт, парите ни никога не попадат в задръстване – напротив, движат се със страшна скорост.

По дефиницията що е електричество

И ако се върнем на темата с идеята за поскъпване на билетите за трамваите, тролеите, автобусите и метрото в София, трябва да признаем, че в нея насоченото движение на частиците, заредени едновременно с глупост и алчност, генерира голяма и опасна енергия.
Дали я има наистина?
В известна степен този въпрос е риторичен. В зависимост от това кога ще четете този текст – на 1 април или в дните след него – в София ще се провежда първият, но не и последният протест срещу шоковото поскъпване на градския транспорт.

Първата причина, поради която искането за поскъпване на билетчетата поражда спонтанното, но не и безпричинно желание за негодувание, е отсъствието на каквато и да е взаимовръзка между цената на пътуванията и качеството на транспортното обслужване.
Освен това липсва и задължителната в такива случаи икономическа обосновка за това предложение. То звучи буквално като изнудване на фона на спадащите цени на горивата и енергията. Аргументът, че при по-скъпи билети и непроменени цени на картите повече хора ще предпочетат авансовото плащане (т.е. картите) и ще намалеят гратисчиите, си е признание за неспособността на общината да се справи с тарикатите, пътуващи гратис.

Които със сигурност ще станат повече, ако билетите се продават по лев и шестдесет стотинки.
И не на последно място, по-скъпите билети ще откажат мнозина столичани да оставят колите си пред къщи (склонни да сторят това заради многото тапи по улиците) и да се качат в градския транспорт.

Зад гърба на общинарите

Важно е да се знае, че срещу шоковото поскъпване на билетите за столичния градски транспорт възразиха и повечето общински съветници. А те, между другото, научиха от медиите за намерението на Центъра за градска мобилност (бивш „Паркинги и гаражи”, касичката на платеното паркиране и депатриране) да вдига цените.
Общинарите от групата на РБ категорично заявиха, че няма да подкрепят такова поскъпване. Според тях разумната цена е 1,20 лв. От групата на „Глас народен” посочиха, че неефективността в битката с гратисчиите не трябва да бъде за сметка на изрядните граждани.

Представителят на „Движение 21” в градския парламент е на мнение, че ако се приложи интегрираният подход и се направят оптимизации, може да се окаже, че вдигането на цената на билетите не е необходимо. Според съветниците на БСП увеличението се прави единствено с цел запушване на поредната дупка в сектор „Транспорт”. От АБВ също са против предложението, изтъквайки, че когато половин София е разкопана, а задръстванията са тежък проблем, е необходимо колкото се може повече граждани да слязат от автомобилите си и да използват градски транспорт.

Против това увеличение с 60 % се обявиха и неправителствените организации „Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт” и „Спаси София”. Оказа се, че още преди три месеца от „Спаси София“ например са внесли за разглеждане в транспортната комисия към Столичния общински съвет (СОС) предложение за въвеждане на нов почасов билет, позволяващ неограничен брой прекачвания в рамките на 90 минути на цена 1,50 лв.

Това би направило градския транспорт много по-предпочитан както за редовно ползващите го, така и за хората, на които им се налага да пътуват с него инцидентно. Но тази идея е била отхвърлена от Центъра за градска мобилност като „икономически неефективна”, въпреки че почасови билети има в почти всички европейски столици.
Редно е да си спомним как в края на ноември 2015 г. премиерът Бойко Борисов посъветва кметовете на големите общини да вдигнат местните данъци и такси. Той  препоръча на градоначалниците „да престанат да се правят на добри" и да се възползват от възможността да събират пари през местните бюджети.
Тогава прозвуча и напътствието как да се процедира в столицата и по места.

Каквото е абсурдно – да се промени!

„За мен продължава да е абсурдно метрото в София да е 50 цента или 1 лев при милиардите, които са дотирани в този град. Продължаваме да държим скъпи градове, в които няма безработица или тя е 2-3 процента, с огромни дотации от държавата, за да става все по-луксозно, все по-добре, все по-лесно, с повече естакади, с повече мостове, повече тунели и да привличаме от по-малките населени места в големите градове", заяви засукано Борисов на среща с новоизбраните кметове на ГЕРБ.
Очевидно тази заръка е била чута. Има два сценария какво ще последва. И двата са реалистични. Дори не се взаимоизключват.

При първия сценарий СОС ще „минимизира” щетите за софиянци и ще гласува билетите да поскъпнат „само” с 40 процента, примерно. По-нататък, в зависимост от обществено-политическата ситуация и нуждите от текущ пиар, е възможно и друго развитие, като това премиерът Борисов да се вслуша в аргументите на протестиращите и да нареди поскъпването да е с едни никакви 20 стотинки. Което вероятно ще се възприеме от мнозина столичани с въздишка на облекчение – къде са 60 процента, къде са 20 стотинки!
Ако ситуацията еволюира по втория сценарий, вдигането на цената на билетите за градския транспорт в София ще бъде възприето като сигнал за действия от кметовете на ГЕРБ в другите големи градове. В някои от малките областни центрове билетчетата и сега са по-скъпи, отколкото в столицата.

Възможното епидемично поскъпване на транспорта ни връща към темата за брашнените чували. Уж живи хора, а както и да ги тупаш – с по-скъпи винетки, с картелно високи цени на горивата, с непрекъснато поскъпващи ВиК услуги, с космически такси за чадър и шезлонг на плажа – все плащат.
Плащат, но до време. Докато им прекипи, докато чашата прелее от някакви си капки, докато не пребият и тяхната 90-годишна баба заради мизерната й пенсия, докато не се опитат да ги рекетират на пътя или зад гишето в общината…
Изтупването на чували е деликатна работа, не ли?

Анализирай това
Бойко Борисов: „За мен продължава да е абсурдно метрото в София да е 50 цента или 1 лев при милиардите, които са дотирани в този град. Продължаваме да държим скъпи градове, в които няма безработица или тя е 2-3 процента, с огромни дотации от държавата, за да става все по-луксозно, все по-добре, все по-лесно, с повече естакади, с повече мостове, повече тунели и да привличаме от по-малките населени места в големите градове“.


В категории: Анализи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки