Строители по санирането зарязаха недовършен блок и изчезнаха


Строители по санирането зарязаха недовършен блок и изчезнаха
Входът на сградата и пространството около нея са задръстени от строителни материали и отпадъци
01 Април 2016, Петък


Съкооператорите от злополучната сграда във Велико Търново изпратиха гневно писмо до министър Лиляна Павлова

Автор: Здравка Христова Снимка: Авторът

Великотърновци изпратиха гневно писмо до регионалния министър Лиляна Павлова, в което питат кога ще завърши санирането на 9-етажния им блок на ул. „Димитър Буйнозов" 2, вх. 1, който строителите зарязаха недовършен.
За да стигнат до жилищата си, живущите на този адрес  прескачат камари строителни материали и отпадъци. Строителите са се изпокрили в първите дни на март, когато по техен сигнал на обекта пристигат за проверка служители на Инспекцията по труда.

„Сезирахме институцията, защото като работници се навъртаха все хора от малцинствата, които не можеха да разчетат строителните книжа и техническата документация и дежурно ни питаха „Бате, какво трябва да направя?". Те направиха куп поразии, а технически ръководител на обекта така и не се видя“, описва част от сагата на съседите си проф. Мирослав Гълъбов, декан на Факултета по математика и информатика във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, който е един от съкооператорите.

Строителното скеле отдавна е махнато, въпреки че има да се работи по южната, западната и северозападната част. Терасите пък изобщо не са пипвани. На живущите им писнало цял месец из апартаментите им да се мотаят мургави строители и сами си направили обръщането на дограмите, замазките и мазилките. В момента улуците са демонтирани и като завали дъжд, водата се стича по стените на блока, следствие на което влагата вече започва да прониква в стаите. 

Въпреки че санирането на блока не е завършено, наскоро на председателя на сдружението на етажната собственост Атанас Тончев е предложен за подписване документът, предшестващ издаването на Акт 15 за приключване на строителството. „Книжата бяха парафирани от всички други институции, без дори да са идвали на място да видят, че работата не е свършена", гневен е проф. Гълъбов.

По проект и договор строителните дейности на стойност 374 670,84 лв. е трябвало да приключат до 9 февруари 2016 г., но все още сградата на практика е строителна площадка.
Живущите в нея са кандидатствали за санирането й още през 2013 г. по първата програма на МРРБ за енергийно обновяване на българските домове, когато тя е на фаза 75 % безвъзмездна финансова помощ и 25 % самоучастие. Три години работят с проектен мениджър от Русе за обследване на жилищното здание и подготовката на всички документи и разрешителни.

На 1 септември 2015 г. МРРБ избира „ПСТ Груп" ЕАД - София да извърши строителните дейности по блока в срок от 55 календарни дни. На 23 септември 2015 г. Община Велико Търново издава разрешението за строеж. На 12 ноември 2015 г. обаче на обекта се появява друга фирма.
„ПСТ Груп" е компанията, за която премиерът Бойко Борисов заяви при спирането на обществената поръчка за строителството на магистрала „Хемус", че е близка на Делян Пеевски. В Търговския регистър няма такава документирана връзка с депутата от ДПС. Там е видно, че през април 2013 г. дружеството премина от пътния холдинг на Васил Божков към офшорни компании, свързани с Първа инвестиционна банка, а след година негов собственик вече е кипърската „Колвик сървисис лимитит".

Строителните работи са възложени на подизпълнител. Това е великотърновската фирма „Краси бизнес" ЕООД. Справка в Търговския регистър показва, че фирмата е създадена на 18 август 2014 г. с капитал от... 5 лева. Неин едноличен собственик е 31-годишният Кязим Мъстънов Кязимов, а на щат се водят двама служители. Регистрацията й е на ул. „Димитър Найденов" 41. На това място в кв. „Света гора" съществува стара двуетажна къща, собственост на Гюлшан Мехмедова Дирекова, която съдия изпълнител беше обявил за продажба заради възбрани от две банки.

От Община Велико Търново вдигат ръце. „Нямаме правомощия по този проект. Не се явяваме страна и не можем да извършваме контрол и да поемаме отговорности. Всичко е провеждано от МРРБ. Жалбата от живущите на ул. „Димитър Буйнозов" 2 сме препратили до „Русенска строителна борса" ООД, която съгласно договора извършва дейностите по строителен надзор и контрол", заяви арх. Николай Миладинов от общинската администрация, който е ръководител на проектите за енергийна ефективност по санирането на старите блокове в старопрестолния град.

На 20 март сградата с недовършеното саниране осъмва с нови строители. Идват други майстори, също мургави, които обаче някак си не могат да си спомнят името на фирмата, от която са наети. Иначе казват, че са от Русе и шефът им всеки момент ще дойде.
Пристигналите по-късно двама мъже отказват да кажат имената си, само заявяват, че са от „Алпина груп", която е специализирана в проектирането и изпълнението на външни и вътрешни топлоизолации и височинни ремонти. Щели да завършат блока по алпийски способи и нямало да разпъват скеле.

Новият подизпълнител така и не пое срок пред собствениците на апартаменти в злополучния блок кога ще свърши работата.
Един от живущите в него – Цветан Стоев, по професия е строителен инженер. „Като гледам как работиха старите майстори и как започват новите, ме заболява сърцето и ми идва да си скъсам дипломата. Лепят топлоизолацията от стиропор без да сложат дюбелите, без да има мрежа и направо върху плоскостите започват да замазват. Това е работа само за отбиване на номера“ – възмущава се той.


Блокът във Велико Търново, чието саниране вбеси съкварталците

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки