Скандали за милиони в пленарната зала


Скандали за милиони в пленарната зала
Истинската причина тютюневата фабрика да затвори врати няма нищо общо с оправданията на Пеевски, че срещу бизнеса му имало медиен натиск
01 Април 2016, Петък


Ремонтът на Конституцията влиза в работен режим, следващата буря ще е под знака на преработения проектозакон за борба с корупцията

Автор: Анна Александрова

Има две символични, но всъщност знакови разлики в ситуацията около парламента на 30 март – през втората година от работата на 43-ото обикновено Народно събрание и по време на незавършилото мандата си 42-ро.
Константата са протестите – те продължават седмица след седмица и по стара традиция протестиращите държат да се появят именно край парламента, може би защото медиите наистина виждат най-лесно това, което се случва на жълтите павета.

Разликите са в отсъствието на тежките предпазни заграждания, „подпирани” от стотици полицаи, както и в това, че днес липсват познатите постоянни протести срещу самия парламент, съпроводени с искания за предсрочни избори.
Понякога ги има и тях – така бе след оставката на предишния министър на правосъдието Христо Иванов, последвана от преминаването на ДСБ-частта от Реформаторския блок в опозиция. Но Радан Кънев и хората му малко по малко изгубиха тежест като протестърско перпетуум мобиле.

Парламентът продължава да върши своята работа, и макар и да не качва рейтинг, поне не генерира искания за подмяна. Възможният и съответстващ на логиката извод е, че в сегашния си доста пъстър вид народното представителство отразява по-пълно и в по-голяма степен не по-малко пъстрите и разнолики, дори противоположни обществени нагласи.
Поради което и не се налага народните избраници да бъдат пазени така демонстративно от народната любов, както беше по времето на кабинета на Пламен Орешарски, примерно.

Текущите протести като част от пейзажа

След това почти лирично встъпление дойде ред и на информацията за текущите протести. В сряда пред Народното събрание митингуваха около стотина работници на софийската цигарена фабрика, която е нарочена за закриване, в резултат на което 400 души ще останат без работа.
Мероприятието бе организирано от профсъюзните организации на КНСБ и „Подкрепа” и се случи в земетръсно време за вече частния холдинг „Булгартабак”. До него се стигна, след като от „Булгартабак” разпространиха поредица от съобщения, че заради медийна кампания от последния месец холдингът е претърпял сериозни репутационни щети, вследствие на което е загубил сериозни пазарни позиции в района на Близкия Изток, където основно изнася папироси.

Има и друго обяснение защо цяла цигарена фабрика гушва босилек вместо тютюн.
Както „Десант“ вече писа, депутатът от ДПС Делян Пеевски продаде своя дял от акциите на холдинга. Същото направи и италианецът с бизнес у нас Едоардо Миролио, пък после се оказа, че двата пакета акции са купени от офшорна компания, за която се смята, че е контролирана не от друг, а от самия Пеевски.

За негов човек минава и изпълнителният директор на „Булгартабак”, а мнозина икономически анализатори твърдят, че закриването на цигарената фабрика е следствие от проблеми на Пеевски, свързани с търговията с тютюневи изделия и станали публично известни покрай решението на Анкара да му забрани да влиза в Турция.
Мътилката около бизнеса на мастития депутат от ДПС все някой ден ще се избистри, защото в днешно време малко неща могат да бъдат крити дълго време. Дори и такива „дреболии” като неизпълнение на клаузи от приватизационен договор и форсмажорно закриване на работеща цигарена фабрика.

И за да приключим с непълното изброяване на протестите в широкия, така да се каже, периметър около парламента, трябва да споменем неотдавнашното „спонтанно” решение на таксиметрови шофьори да блокират „Орлов мост” и текущите протести с продължение – срещу готвеното поскъпване с 60% на билетите за градския транспорт в София (виж стр. 8) и на медици – не само в столицата, но и в много други градове.

Бакшиш не е град в Китай

Това е доста често срещан надпис по задниците на някои таксиметрови автомобили (виж снимката). А иначе недоволството на „бакшишите” (както наричат таксиметровите шофьори на жаргон) е продиктувано от непрекъснатите изменения и допълнения на законите, уреждащи дейността им.
През октомври м. г. по предложение на ГЕРБ бяха забранени така наречените „копърки“, т.е. шофьори, работещи за своя сметка. Тогава беше прието таксиметровите превози на пътници да се извършват само от превозвачи, които имат удостоверения за регистрация.

От Закона за автомобилните превози отпаднаха текстовете, които гласяха, че такива услуги могат да се извършват и от водачи, работещи от името на регистриран превозвач, но за своя сметка. Влизането в сила на новите правила беше отложено за 1 април, за да могат шофьорите, които искат, да се лицензират или да подпишат договор с лицензирана компания.

Сега нещата като че ли се връщат в изходно положение, което предизвика не просто разгорещени дебати, а по-скоро умерени до силни скандали в пленарната зала.
Във вторник Народното събрание прие на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси. Формално погледнато, основното в него е въвеждането на алтернативен данък за облагане на дейността по извършване на таксиметров превоз на пътници – разбирайте патентен данък, ако така нещата ви звучат по-познато.

Той ще варира от 300 до 1000 лeва, като конкретният размер ще се определя с наредба на Общинския съвет, на чиято територия се извършва превоза.
Измененията в закона предвиждат данъчно задължени лица да бъдат превозвачите, притежаващи удостоверение за регистрация от изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”, на които е издадено разрешение за таксиметров превоз на пътници от кмета на съответната община, когато извършват дейността. Но (нали знаете, че дяволът е в детайлите) със същия данък ще се облагат лицата, извършващи таксиметров превоз на пътници от името на регистриран превозвач, но за своя сметка.

Вероятно вече разбирате защо този епизод от сагата може да бъде наречен „Завръщането на „копърките”. А скандалите в пленарната зала бяха заради едни  150 млн. лева, които според изчисленията на някои депутати не влизали в хазната, защото такситата укривали данъци.
Прочее не е съвсем ясно дали от патентния данък печели хазната или таксиметровите шофьори, но е факт, че и при ниво от 1000 лева „бакшишите” трябва да отделят едва по 3 лева дневно, за да са изрядни към данъчните. Дали ще е проява на много лош вкус, ако се припомни, че някои взимат по 1000 евро на „калпак” за превоза на нелегални мигранти от южната до западната граница…
Второто четене на законопроекта ще е след 5 дни, т.е. идната сряда, решиха още народните ни избраници.

Работещи промени в Конституцията

В четвъртък депутатите приеха на второ четене промените в Закона за съдебната власт, с които реално се осъществява практическото приложение на последната поправка в Конституцията. Това се случи точно две седмици след гласуването на този законопроект на първо четене.
И понеже в „Десант” вече са изброявани подробно измененията и допълненията в Закона за съдебната власт, достатъчно е да се припомни, че промените в него имат за цел да осигурят статута на Висшия съдебен съвет (ВСС) като независим и ефективен орган, гарантиращ прозрачни назначения в съдебната власт и ползващ се с доверието на обществото, съдиите, прокурорите и следователите.

Ако ще питате какви са измеренията на това доверие в момента – ще е направо невъзпитано – понеже социологическите агенции посочват едноцифрени стойности. И ако нещата не се променят, бадева говорим за съдебна реформа.
А тя, както е известно, е непрекъснат източник на скандали, включително и в парламента. В тази връзка прогнозата е, че се очаква нов законопроект, зареден с огромна скандалопроизвеждаща енергия, вече доказала се в миналото.

В сряда правителството одобри новата, поправена редакция на законопроекта на вицепремиера Меглена Кунева за борба с корупцията по високите етажи на властта. Той проект веднъж вече беше отхвърлен от депутатите, най-вече заради предвидената възможност за разследвания по анонимни сигнали.
В новата редакция нещата са такива, каквито бяха, но с уточнението, че за разпореждането на проверки по анонимни сигнали в тях трябва да има факти и документи, доказващи твърденията за корупция.

11 494 129,99 лева за Турция, за да удържа мигрантите

България отпуска точно 11 494 129,99 лева на Турция за справяне с бежанците по линия на споразумението между Анкара и Европейския съюз (интервю по темата с Валери Симеонов на стр. 9). В сряда депутатите ратифицираха последователно на първо и на второ четене „Общото споразумение за създаване на рамка за управлението и условията на Механизма за Турция в полза на бежанците и на сертификата за принос на Република България с приложения към него график на плащанията на първо и второ четене”.

Тези пари са нашата част от онези 3 милиарда евро по линия на първото споразумение между Турция и ЕС и трябва да бъдат отпускани поетапно от третото тримесечие на 2016 г. до края на 2019 г. Целта на механизма е да се координират и рационализират действията, финансирани от бюджета на Европейския съюз (ЕС) и от приноса на двустранна основа от държавите членки, така че да се засилят ефективността и взаимното допълване на подпомагането, предоставяно на бежанците и приемните общности в Турция. Средствата по механизма са предназначени за спешна хуманитарна помощ, главно за предоставяне на храна, здравни услуги и образование.

По време на дебатите в парламента депутатът от Патриотичния фронт Юлиян Ангелов заяви, че Турция е в основата на всички конфликти, които предизвикват миграционни процеси.
„Не смятаме, че е необходимо България да отделя 11,5 милиона лева за държава, в която управляват диктатори. Европа трябва да настоява Турция да спре да се меси в чужди конфликти”, каза Юлиан Ангелов от парламентарната трибуна.


Членовете на ВСС със заплати по над 5000 лева

Само една трета от депутатите подкрепиха вече миналото през правната комисия допълнение към Закона за съдебната власт, с което заплатите на членовете на ВСС се изравняват с тези на главния прокурор, на председателите на ВАС и ВКС и на конституционните съдии.
На практика 81 гласа "за" се оказаха достатъчни, за да бъде прието предложението.

"Против" бяха 11 народни представители, а 18 гласуваха "въздържал се". Аритметиката показва, че в това гласуване са участвали общо 110 от общо 240 народни представители.
Занапред освен по-високи заплати, изборните членове на ВСС ще получават и пари за облекло в размер на две средномесечни заплати на заетите лица в бюджетната сфера (почти 2000 лева), а редовният им платен годишен отпуск ще бъде 30 работни дни.
Освен това, членовете на съдебното правителство получават и така наречения „клас за прослужено време” – по 2% върху основната заплата за всяка трудов стаж, но не повече от 40 процента. Което на практика означава, че занапред всеки от тях ще има месечна заплата над 5000 лева.

Вече по закон възнаграждението на членовете на ВСС ще са равни на 90% от това на председателя на Конституционния съд. А то пък по друг закон е равно на средномесечното възнаграждение на президента и на председателя на Народното събрание.


Без думи

В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки