Патриотите в подкрепа на дребния бизнес и редовите ловци


Патриотите в подкрепа на  дребния бизнес и редовите ловци
Народният представител от ПФ Петър Петров (вдясно) и областният координатор на НФСБ за Бургас Ангел Божидаров
01 Април 2016, Петък


В Поморие депутатът от ПФ Петър Петров и бургаският общински съветник Ангел Божидаров се срещнаха с представители на местни ловни дружинки

Автор: Десант

Народните представители от „Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО“ застават в подкрепа на организираните ловци от цялата страна. На 27 март депутатът от ПФ Петър Петров и областният координатор на „Национален фронт за спасение на България“ за Бургас Ангел Божидаров се запознаха с проблемите на ловните дружинки от Поморие. На срещата в морското градче бяха дискутирани и промените, които подготвят родолюбците в Закона за лова и опазване на дивеча (ЗЛОД).

Членовете на поморийската дружинка „Градус“ и техните колеги от региона поискаха да бъде дадена по-голяма независимост на регионалните ловни организации. Целта е да бъде избегната сегашната позволена от закона порочна практика да се налагат решения на по-малките организации „отгоре“, както и да бъде облекчена процедурата за получаването на разрешителни за лов.

Присъстващите на срещата поискаха в ЗЛОД да бъде заложено изискването ловните сдружения да сключват договори с ловни надзиратели. По този начин ще бъде завишен контролът върху дейността на ловните дружини и ще се осъществява по-ефективна охрана на дивеча в ловностопанските райони, предоставени за стопанисване на ловните сдружения.
С промените се въвежда забрана за използването на капани за улов на дива свиня извън оградените площи. По този начин ще се допринесе за общата политика на хуманно отношение към животните.

„НФСБ и ПФ ще подкрепят предложенията на ловците, като нужните поправки ще бъдат входирани на второто четене на ЗЛОД от парламента в началото на април“, заяви Петър Петров.
Той припомни, че на 17 март по негово предложение са приети поправки в закона на първо четене, които предвиждат сроковете за ловуване на водоплаващи птици да бъдат удължени до края на февруари, за да се изравнят с тези в съседните ни страни.

С приетите промени срокът за ловуване на популярната белочела гъска ще се удължи и това ще ограничи съсредоточаването на големи ята от 1000 до 10 000 птици на едно място. Което пък от своя страна ще намали щетите върху есенните насаждения на родните земеделски производители.
По-късно същия ден Петър Петров и Ангел Божидаров се срещнаха и със собственици на ракиени казани от Поморие. Родолюбците за пореден път декларираха пред тях, че депутатите на НФСБ ще продължат да настояват да бъде променен Законът за акцизите и данъчните складове, който в сегашния му вид обрича собствениците на ракиени казани на фалит.

Да припомним, че народните представили от партията на СКАТ внесоха предложение за промени в закона в края на декември 2015 г., с които се цели да не се повишава облагането на домашно произведената ракия над 500 литра, както бе решено в Народното събрание през месец по-рано.
Припомняме, че тогава депутатите гласуваха нови изисквания за казаните за варене на домашна ракия, съгласно които тези от тях с обща вместимост до 500 литра ще се смятат за малки производствени обекти. Досегашното положение определяше като такива тези инсталации, които са до 1000 л. На хектолитър чист алкохол, произведен от тях, се плащаше данък от 550 лв., който сега става 1100 лв.

Новите постановки в закона предвиждат за лична консумация семейство да плаща намален наполовина акциз за първите до 30 литра ракия годишно – по 2,20 лв. за литър. Освен това, въведено бе ограничение за времето, в което да става изваряването на напитката – това вече е позволено само в периода между месеците юни и декември.
Всичко това предизвика бурни протести от страна на собственици на казани за изваряване на ракия и дребни производители на грозде. Казанджии от цялата страна, обединени в новосформираното Национално сдружение „Българска домашна ракия” и с помощта на лидера Валери Симеонов се срещнаха с председателя на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова на 20 март. Управляващите обаче не се вслушаха в гласа на производителите, въпреки разумните доводи.

Валери Симеонов бе категоричен, че ГЕРБ искат да осигурят служебен монопол на едрите производители на спиртни напитки като „Винпром Пещера“.
„Според мен има указания да не се приемат аргументите на НФСБ и да не се съдейства за промяната на този лобистки закон, който беше приет от Народното събрание. Това ще доведе до фалита на 1000 такива казана, защото са толкова с обем между 500 и 1000 литра, и които досега са работили при един по-облекчен режим спрямо този на големите заводи. Те трябва да фалират, да изхвърлят на улицата своите работници и служители“, отбеляза Валери Симеонов след срещата.

Председателят на партията на СКАТ отбеляза, че с лобистките поправки по никакъв начин не се посяга на незаконните спиртоварни, на тези, които даже не са регистрирани в митниците и в НАП. Вместо това държавата нанася удар върху законния бизнес и по този начин косвено стимулира незаконното производство на фалшив алкохол, което често води и до смъртоносни последици.

Скандалните промени ще засегнат и производителите на грозде – тези, които имат по няколко декара или десетки декара. Всички те, които продаваха гроздето си или на частници, които си варяха ракия, или на казанджиите, сега фактически ще бъдат принудени да продават стоката си на големите винпроми. Те, като картел или монопол, ще диктуват цените. И тези хора буквално ще бъдат принудени да спрат да отглеждат грозде, защото пък винпромите си имат вече свои масиви. С други думи – ударът не е само върху 1000 казанджии, но и върху още няколко хиляди земеделски производители, които имат масиви с лозя“, заключи Валери Симеонов.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки