Как се харчат 144 000 лв. за покани, запалки и сувенири


Как се харчат 144 000 лв. за покани, запалки и сувенири
01 Април 2016, Петък


За полиграфически услуги и изработката на рекламни материали годишно от пробитата общинска хазната на Велико Търново изтичат по 144 000 лева.

Автор: Здравка Христова Снимки: Авторът

Дупката в бюджета на Велико Търново по-скоро е цяла пропаст – администрацията, чийто кмет оглави Националното сдружение на общините, приключи годината с 4 милиона лева просрочени задължения!
Пари се дължат за всичко – от строителството до храненето в детските градини и ясли. Отделно от това със запис на заповеди Община Велико Търново е с блокирани 8 милиона лева като гаранции по различни проекти.

На този фон е изумяващо за какви глезотии старопрестолните общинари харчат пари.
Според последната обществена поръчка, обявена в средата на март от кмета Даниел Панов, става ясно, че вместо да се свива, администрацията му се разгръща в пищност и представителни харчове. Тя касае набирането на оферти за полиграфически и рекламни услуги.

От обявлението излиза, че градоначалникът и екипът му годишно изпращат по 10 000 писма на специално щамповани пликове и отправят по 3600 луксозни хартиени покани за разни събития. Отделно Даниел Панов подписва ежегодно по 200 грамоти. За популяризирането и отчитането на различни проекти и прояви Общината разпространява на година 22 600 брошури. Раздават се по 1000 карти на забележителностите и още толкова джобни календарчета.

За да бъдат отпечатани всички тези рекламни материали – заедно с още стотици тефтери, рекламни папки, картонени джобове за дискове, новогодишни хартиени картички и плакати, от великотърновския бюджет за полиграфически услуги се харчат годишно по 72 000 лева с ДДС.
Толкова са и парите, които Община Велико Търново заделя и за изработката на рекламни материали. Като подаръци старопрестолнината раздава всяка година по 400 запалки, 200 ключодържателя и 3000 силиконови гривни. За различни прояви се раздават и 1000 щамповани тениски.

В споменатата вече обществена поръчка е включено и брандирането на 500 подложки за мишки и също толкова флашки. Пари от общинската хазна се харчат и за поставки за мобилни телефони и  визитници. Годишно се поръчват и по 1000 стенни часовници с обозначителните знаци на местната администрация.
Поръчват се още по 1000 етикета за юбилейни бутилки и 100 дървени кутии за луксозните бутилки с вино, предназначени за подаръци.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки